Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2010.10.30. 23:09 Szobonya Péter

Hol vagytok angyalok?

Ha van valakinek egy szuper ötlete, egy jó kis találmánya, de nincs pénze hozzá, hogy elkezdje az üzleti megvalósítást, akkor neki egy üzleti angyalra van szüksége.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na jó, de honnan lehet egy ilyet leakasztani? 

Elárulom a nagy titkot: gőzöm sincs. 

Na jó, persze, megint áldozatául estem a csábításnak, hogy valami olcsó hatásvadász poéncsökevényt elsüssek, hát gőzöm azért valójában van.  Sőt, nekem magamnak is sikerült a saját vállalkozásomba bevonni egyet (biztos örül, ha olvassa, hogy angyalnak titulálom; de azért ajánlom figyelmébe az üzleti ördögökről írott kis esszémet is!)

Annyi azért igaz, hogy befektetésre képes és kész üzleti angyalt találni ma Magyarországon irtó nehéz. Emlékeztetőül: az üzleti angyal két jellemző isméve, hogy (1) magánszemély, (2) néhány tízmilliót fektet be egy-egy cégbe. 

Mivel lehet próbálkozni?

1. Nézz szét az ismerőseid között!

Akinek van baráti-ismeretségi körében olyan ember, akinek van pár tízmillió befektetni való forintja, és aki hisz az adott üzletben, az szerencsés helyzetben van. Legalábbis abból, hogy talált egy szóba jöhető üzleti angyalt. De azért egy baráttal közösen üzletelni nem mindig könnyű: ez hosszú távon akkor működhet igazán jól, ha a barátságot és az üzleti érdekeket szét tudjátok választani. Ez így leírva nagyon egyszerű, a gyakorlatban nem mindenkinek megy ilyen könnyen.

2. Nézz szét az interneten!

És nem fogsz találni semmit. Vagy legalábbis nem sokat. Van az Innostartnak egy kezdeményezése, az Üzleti Angyal Klub; ők évente három-négy alkalommal szerveznek olyan találkozókat, ahol különféle tőkét kereső cégek találkozhatnak befektetőkkel. Aztán ott van a webcredit, a DV Invest vállalkozása, akik főleg online eszközökkel próbálnak kapcsolatot teremteni a vállalkozások és az üzleti angyalok között. De nem nagyon van más fórum, ahol üzleti angyalokra találhatnak a tőkére éhes vállalkozások, én legalábbis nem tudok mást.

3. Hmmm ... mi is volt a harmadik? Más nem jut eszembe.

Fontos: ha nem üzleti angyalt keresel (mert mondjuk a tőkeigényed eléri az 50, de méginkább a 100 millió Ft-ot), hanem kockázati tőkealapot, őket kicsit (nem sokkal) könnyebb megtalálni, de nehezebb velük szót érteni.

7 komment

Címkék: kockázati tőke üzleti angyal business angel befektetőkeresés


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr562410713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabomorvai 2010.10.31. 06:08:32

Az mit jelent, hogy nehezebb velük szót érteni? Én azt gondolnám elsőre, hogy egy profi, befektetésekre szakosodott céggel, amelyik ebből él, sokkal könnyebb zöld ágra vergődni.

Szobonya Péter 2010.10.31. 10:04:06

@ghyca: Hát, hogy nehezebb velük szót érteni ... lehet hogy nem a legjobb kifejezést használtam, de kifejtem, mire gondoltam:

Sokkal jobban fel kell készülni egy tőkealappal folytatandó tárgyalásra. Általában nagyobb a tét, több pénzről van szó. Ők ráadásul nem elégszenek meg azzal, hogy lelkesen előadod, hogy milyen nagyszerű találmányod van, ők számokat akarnak, költségeket és bevételeket, elérhető piaci részesedést, értékesítési és marketingstratégiát stb. Ha kockázati tőkealappal szeretnél tárgyalni, akkor előtte alaposan gondold át, hogy mit is szeretél elérni; jól készülj fel, állítsd össze az információcsomagot, amivel majd le tudod venni a lábáról; és ha bármiben bizonytalan vagy, inkább kérj segítséget egy szakértőtől.

iamsam 2010.10.31. 10:24:46

Szántam rá pár percet még korábban, hogy mit lehet találni az interneten az üzleti anygalokról. Pár perc alatti kutatás során találtam azt, amit Péter ma említett. Akkor tényleg nincsenek sokan.
Egyébként a blog hatására valami miatt késztetést éreztem, hogy a Szabadalmi Hivatal honlapját is megnézzem. Ott pedig egy elég jó Start-Up Guide-ra bukkantam, ami szintén említi a kockázati tőkét és javasolja bizonyos helyzetekben a profi szakértők felkérését. Érdemes megtekinteni, mert vannak benne naprakész infók. www.mszh.hu/testuletek/mft/startupguide/
Remélem, hogy a blog minél több követőre talál, én ajánlom ismerőseimnek, akik tőlem talán még kompetensebbek a témában.

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2010.10.31. 11:43:24

@iamsam: Te ez a startupguide tokjo, le is mentettem. Ami nagyon tetszik benne az a "tablazatok a penzugyi terv elkeszitesehez" - frappans! Koszi, hogy megosztottad!

IHCS 2010.11.03. 00:19:56

Na, de mi a különbség az üzleti angyal és a két poszttal ezelőtt tárgyalt magvető tőke között? Az egyik személy a másik intézmény? Mi alapján döntések, már ha megtaláltam bármelyiket?

Szobonya Péter 2010.11.03. 00:36:05

@IHCS: Ó, hát ez a kettő ugyanaz, vagy majdnem ugyanaz. Vagy legalábbis ugyanannak az érmének két oldala.

Üzleti angyal = magánbefektető; saját pénzét fekteti be. Általában kevesebb pénze van, mint egy tőkealapnak, ezért neki a kisebb összegű tranzakciók jutnak. A céltársaság minél korábbi életszakaszában történik a befektetés, annál kisebb az összeg, tehát annál nagyobb az üzleti angyalok szerepe.

Magvető tőke = a céltársaság életciklusát tekintve a legeslegkorábbi szakaszban történő befektetés, amikor a céltársaság tulajdonképpen még nem is létezik. Vagyis hát papíron már létezik, bejegyzett cég, csak még üzletileg nem létezik. A magvető tőkével azt finanszírozzák, hogy a cég kialakítsa az üzleti koncepcióját, felmérje a lehetséges piacokat, és csináljon/csináltasson egy rendes üzleti tervet.

Logikailag nem pontos ugyan, de az esetek többségénem igaz, hogy a magvető tőke az a pénz, amit az üzleti angyal fektet be.

Pont most dolgozok egy internetes kockázati tőke tudástáron, pár nap múlva szerintem be lesz élesítve, majd belinkelem ide, az majd (remélem) segít eligazodni az ilyen definíciós kérdésekben.
süti beállítások módosítása