Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.08.23. 15:37 Szobonya Péter

Kihalni esélyes

Debrecenben tömegközlekedéssel utazva különös utcaművészetnek lehet tanúja az ember. A villamosra vagy a buszra kitett különféle figyelmeztető, utastájékoztató táblácskák, matricák szövegéről egyes betűket lekapargatva az ismeretlen művész teljesen új jelentéssel, néha kifejezetten filozófiai tartalommal ruházta fel az eredetileg tisztán praktikus tudnivalókat közlő feliratokat.

Az egyik kedvencem, amikor az ablakra ragasztott "KIHAJOLNI VESZÉLYES" feliratot valaki a fenti technikával így alakította át: "KIHA  LNI  ES ÉLYES"

Szerintem zseniális. A művészben pontosan ugyanaz az alkotási folyamat játszódott le, mint Michelangelóban, aki az anekdota szerint egyszer azt mondta: "Megláttam az angyalt a márványtömbben, és addig véstem, amíg ki nem szabadítottam."

Kihalni esélyes.

Elmélkedtem a művészi mondanivalón. Mély, sokrétegű, elgondolkodásra késztet. Na és mi jut erről egy magamfajta szakbarbárnak az eszébe? Hát az üzlet: az üzletfejlesztés, a vállalati életpálya, a finanszírozási kockázatok, ilyenek. Ha pék lennék, biztosan az emelkedő lisztárakra asszociálnék valahogyan, ha demográfus, akkor meg a csökkenő születésszámra; de én kockázati tőke szakértő vagyok, nekem ezeken a témákon jár az agyam nap mint nap, ebéd közben, hétvégén a strandon, és a villamoson utazva is. (jó, persze, átvillan az agyamon az is, hogy mivégre az emberi civilizáció, meg ilyenek, de azokat nem a kockázati tőke blogban írom le; majd lehet hogy indítok egy új blogot a mivegre_az_emberi_civilizacio.blog.hu címen)

Szóval kihalni esélyes. Hogy jön ez ide?

Hát így:

  • ebben az országban történelmi okokból kiesett egy teljes nemzedék, akiktől eltanulhattok volna a vállalkozás fortélyait; így aztán sok generáció alatt felhalmozott tudást most magunknak kell újból összeszedni, a saját bőrünkön megtapasztalni; ami óriási érvágás, nagyon nehéz, hosszú és fájdalmas folyamat, amibe nagyon sok vállalkozás pusztul bele;
  • ugyanezen történelmi okokból nemcsak a vállalkozói tudás veszett ki az országból, hanem a vállalkozói tőke is; a rendszerváltás óta volt huszonegynéhány évnyi jól-rosszul működő kapitalizmusunk arra, hogy tőkét halmozzunk fel; ami szerencsésebb történelmű országokban már évszázadok óta zajlik;

Szerintem stratégiai léptékben mérve ezek azok a problémák, amik a leginkább korlátozzák a magyar gazdaság versenyképességét. Nagyon fontos, hogy ezekre a kérdésekre olyan megoldásokat találjunk, amik a tudás és a tőke nehéz, hosszú és fájdalmas újrafelhalmozását egy kicsit megkönnyíthetik.

A tőke az hálistennek magától is jön. A tőke szabad áramlása az EU egyik alapelve, és ez nekünk óriási szerencsénk, mert amíg még nem halmozódik fel itthon tőke, addig is mások hozzák ide a sajátjukat, létrehoznak nekünk munkahelyeket, és legalább addig se kell éhenhalnunk. De ők ma itt vannak, holnap továbbállnak, rövid távú megoldásnak jó, de hosszú távon nem lehet rá építeni. Ha más a külföldi tőkére rá vagyunk utalva, hosszabb távon jobban járnánk azzal, ha kockázati tőke formájában áramlana be az országba, mert az a magyar vállalkozásokat erősítené meg.

Ha nem jön végre létre az a sokat áhított középosztály, na nem halmozódnak fel a kisebb-nagyobb tőkék ebben az országban, akkor a magyar társadalom nagyon nagy bajba kerülhet, amikor a beáramlott külföldi tőke egyszer majd kiáramlik. Ha patetikusan akarnék fogalmazni, akkor a bevezetőben leírtakra történő idétlen, mondvacsinált és erőltetett visszautalással azt mondhatnám: kihalni esélyes.

8 komment

Címkék: debrecen kockázati tőke induló vállalkozás gazdaságélénkítés portfolioblogger utcaművészet fellendülés


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr423173619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GeeDawg2 2011.08.24. 10:00:31

Péter, tényleg kicsit túl filozófikus lett a poszt. De azért fontos, és jó, és csak egyetérteni lehet. (Bár azt megjegyezném, hogy középosztály van, csak nem feltétlenül kapitalista...)
Egyébként amit én még kicsit veszélyes tendenciának látok, az, hogy a gazdasági felsőoktatásból kijövők 90%-ából alkalmazott lesz. Méghozzá jellemzően nemzetközi nagyvállalatnál, és többségük sosem fog egy kis szegmensnél többet látni. Így sosem lesz vállalkozó, vagy akárcsak középvezető sem lenni. Ez pedig tényleg az üzleti, vállalkozói szellem kihalásához vezethet. :/

Szobonya Péter 2011.08.24. 11:08:10

@GeeDawg2: Igen, igazad van; és ezek persze ugyanannak az jelenségnek a különböző vetületei. Szerencsétlen történelmi okokból kialakult a vállalkozói tudás és tőke terén egy generációs szakadék. Ennek egyenes következménye, hogy az (akár felső-, akár más fokú) üzleti képzésen részt vevő fiatalok elenyésző arányban kezdenek saját vállalkozásba: mert nincs hozzá pénzük (és a szüleiknek sincs), és nem tudják hogyan kell. Abban biztosan egyezértünk, hogy aki közgazdászként végez ma Magyarországon, az sok hasznos és sok haszontalan dolgot megtanul a gazdaságról, de hogy hogyan kell vállalkozni, arról gőze sincs. Iskolában nem tanítják, a szülőktől nem tudjuk ellesni, ez egy nagyon súlyos csapdahelyzet. Szerintem az ország felemelkedésének a kulcskérdése, hogy ezt a csapdahelyzetet tudjuk -e valahogy kezelni.

Olvastam a HVG-ben pár hete egy cikket a témáról (hvg.hu/kkv/20110809_vallalkozas_fiatalok_fivosz), elég leegyszerűsítő és általánosító, és egy fontos dologban én nem értek vele egyet: szerintem alapvetően a magyar "néplélekben" (ugyancsak történelmi okokból) benne van a "jég hátán is megélek" mentalitás, ami nagyon fontos a pezsgő vállalkozói kultúrához; ebből a szempontból hosszabb távon lehet okunk a bizakodásra.

GeeDawg2 2011.08.25. 10:13:46

@Szobonya Péter: Szerintem tényleg ez a remény. Én csak abban bízom, hogy hátha előbb utóbb az oktatásban is megjelenik az ilyen jellegű oktatás. (Bár egyszer egy radikális barátom mondta, hogy a magyar oktatás mennyire vállalkozó-szellem ellenes: nem kíváncsi senki az önálló gondolataidra, büntetik az együttműködést, és a kapott jegyek ritkán tükrözik a teljesítményt...)

Egyébként szerintem tőkéjük/megtakarításuk van az embereknek. Csak kevés. Vagy illikvid eszközökben (lakás, nyaraló, külföldi betét.) Igazából mi azon törjük a fejünket, hogyan lehetne ezt értelmesen bevinni a vállalkozásfinanszírozásba. De ezt Te is tudod. :))

lelo10 2011.08.25. 16:31:19

A cikben leírtak és a kommentek nagyon érdekesek, és sajnos a saját bőrömön tapasztalom azt amit írtál.
21 évesen próbálok vállalkozásokat beindítani és állandóan visszatérő problémákba ütközök.

Az első és legnagyobb probléma a pénz.
A másik a megfelelő partnerek megtalálása, mert a fiatalok között kevés a szerintem alkalmas vállalkozó szellemű és DOLGOZNI is akaró ember, az idősek meg általában már belefásultak az éppen futó vállalkozásukba

egy vállalkozó család fiatal sarja.

lelo10 2011.08.25. 16:47:34

Azt látom, hogy ma kevés MENTOR van!
Olyan emberekre sikeres vállakozókra gondolok akik egy kellemes beszélgetés alkalmával elmondanák személyes tapasztalataikat, és a mai fiatalok rajtuk keresztül megismerhetnék a valódi piaci helyzetet, és betekintést nyerhetnének, egy sikeres vállalkozó látásmódjába.
Nekem szerencsém van mert a családom révén betekintést nyertem a kereskedelem egyik szegmensébe de más piacok működéséről sajnos fogalmam sincs, csak elképzeléseim vannak.Az ötletek, meglátások piaci kepésségéről sajnos nehéz információt szerezni egy a piacon jártas szakember segítségével.

Nem tudom milyen korosztály olvassa ezt a blogot, de az idősebbek remélem idővel nyitottabbak lesznek, vagy a nyitottság már megvan csak a felek nem találnak egymásra??

iamsam 2011.08.28. 09:49:42

@lelo10: Nagyon jó tudni, hogy ilyesvalaki is olvassa ezt a blogot, mint te! Egyáltalán példa arra, hogy valaki 21 évesen vállalkozni szeretne otthon. Prosit! Ne add fel!
Egyébként sztem a kereskedelem az, ami pont nagyon alkalmas arra, hogy kicsiben elkezdje az ember.
Másik a termelés, vagy vmi szolgáltatás (ami régen kisiparos volt) de ahhoz ugye már valami szakma kellene, nem feltétlen felsőfokú gazdasági végzettség.

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2012.05.30. 14:08:40

Annyit tennék, hozzá, hogy én nem nagyon látom manapság az említett "jég hátán is megélek" hozzáállást. Sokkal inkább a sírást meg a másra mutogatást látom.
süti beállítások módosítása