Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.02.23. 09:14 László Tóth

SUU’12, startup világsikerek

Idén március 8-án ötödik alkalommal rendezik meg a Startup Underground konferenciát a Corvin moziban. Az idei téma a magyar startupok világpiacra jutása, a mikrovállalkozások kihívásai a nemzetközi piacon.


Hogy mi is az a Startup Undergrund? Röviden, és tömören: konferencia, verseny, workshop, hálózat, mentorálás, vállalkozásépítés, üzleti tanácsadás, ötletek, tőkéhez jutás, támogatás, kapcsolatépítés, (levegővétel, figyelj!) LEHETŐSÉG! Ide eljöhetnek az induló vállalkozások, meghallgathatják, hogyan nőtte ki magát például a Prezi pár év alatt egy ötletből több milliárd forintos üzletté, ötleteket gyűjthetnek, kérdéseket tehetnek fel, megbeszélhetik a problémáikat, nehézségeiket, és akár meg is mérethetik magukat. A rendezvény kiváló lehetőség a kapcsolatépítésre, akár a legfontosabb hazai tőkebefektetőkkel, szakértőkkel és tanácsadókkal. Partnereket, ügyfeleket, befektetőket találhatnak az ígéretes sturtupok.

Az „underground” megnevezés kicsit csalóka. Az alulról jövő kezdeményezés mára Magyarország egyik legmeghatározóbb startup rendezvényé nőtte ki magát, ahol olyan nagy nevek fognak előadni, mint például G. Noel az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) elnöke vagy Matt Meeker, a Meetup alapítója. Mellettük a hazai sikersztorik alkotóival is találkozhatnak a résztvevők, többek között Árvai Péterrel a Prezi.com egyik alapítójával (aki évekkel ezelőtt még az SUU hallgatósága között foglalt helyet), vagy Fehér Gyulával az Ustream alapítójával.

A hazai startup-ok már nem csak a megszokott hazai tőkebefektetők előtt versengenek, hanem idén először, a 2009-ben a NASA és a Google által alapított Singularity University (SU) regionális versenyébe is benevezhetnek, mely idén májusban kerül megrendezésre. Ennek a versenynek a nyertese 30 ezer dollár értékű ösztöndíjban részesül, és részt vehet az Egyetem 10 hetes nyári képzésén a NASA Kutató Központban. A budapesti verseny lesz az első ilyen megmérettetés a közép - kelet európai régióban.

A SUU’12 alapítói, Miskolczy Csaba és Berényi Konrád, a rendezvény sajtóreggelijén arról beszéltek, hogy szépen lassan kezd megérni a startup világ kis hazánkban. A nagyvállalatok, még ha óvatosan is, de elkezdtek érdeklődni ezek iránt a kisebb cégek iránt, akik a megélénkült kockázati tőke piacnak köszönhetően könnyebben találhatnak befektetőket is. Én teljesen egyetértettem ezzel. A lehetőség megvan a sikerhez, mégis, mintha nem tudnának a startupok élni ezzel. Gyakran megragadnak az alapítók az ötletnél (és ezt tapasztalatból mondom). Hogy ötletből hogy lesz világsiker? Nos a SUU’12-nek épp ez lesz a témája!


Én biztosan ott leszek március 8-án a Corvin moziban. Remélem néhány Kockázati tőke blog olvasóval összefutok majd! :D

Az eseményről, programról, előadókról, és a versenyről bővebben itt olvashattok.

5 komment

Címkék: konferencia startup 2012 portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr754183208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lucasso 2012.02.24. 14:10:01

Csuda szép és csuda jó dolgokat olvasni ezen a blogon, de a magyar valóság rendszerint egészen más. Ebben az országban megfelelő kapcsolati háló nélkül az életképes vállalkozások és ötletek egy fitying kockázati tőkéhez sem tudnak hozzájutni - nemhogy milliókhoz..

László Tóth 2012.02.24. 14:39:06

Az utóbbi állítással nem értek egyet! (Mármint nem azzal, hogy "csuda jó dolgokat olvasni ezen a blogon", ezt köszönjük szépen!)

Csak pár befektetést említenék, akik szinte a semmiből tűntek elő, nem csak egy jó ötlettel, de egy kellőképpen kidolgozott, és jó üzleti modellel:
- Pocket Guide (Befektető: Finext Startup, tőke: 1,5 millió euró)
- Noispot (Befektető: BNV Equity Kockázazati tőkealap, tőke: 100 millió forint)

Ahogy a bejegyzésben is írom, nem az ötletekkel van a baj. Azokból tényleg sok van kis hazánkban! A probléma sokszor ott van, hogy miképpen lesz az ötletből üzlet.

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2012.02.28. 11:41:59

Szerintem mindig azok panaszkodnak arra, hogy csak mutyival meg urambátyámmal lehet itthon bizniszelni, akik nem értenek hozzá. Mondjuk ki , hogy a magyar üzleti élet (más országokhoz nagyon hasonlóan) szerves része a nagyon komoly bizalmi hálóra épülő kapcsolati rendszer. DE
Van esélye annak is, aki azon a területen gyengébb, de szuper jó menedzser egy kiváló ötlettel. Ugyanis itt pont a kockázati tőkés lesz az, aki majd felhasználja a networkjét, hogy segítse a befektetést.
süti beállítások módosítása