Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.07.10. 07:55 László Tóth

Tulajdonrész. Hogy gondolkodjak?

szerződés.jpgSzerintem mindenki kitalálja, hogy a cégtulajdonosok, ötletgazdák, startupperek, vállalkozók, stb., a tőkebevonással kapcsolatban legtöbbet azon agyalnak, hogy mennyi üzletrészt ajánljanak fel a szükséges tőkéért cserébe. Mivel nagyon sok múlhat ezen a válaszon, szeretnék most pár tapasztalatot megosztani veletek, és a szerintem lényeges támpontokat felvázolni nektek a válasz megtalálásához.

Jól gondold át, mennyi tőkére van szükséged

Gyakran a projektgazdák abba a hibába esnek, hogy tulajdonképpen fogalmuk sincs arról, mennyi tőkére lenne szükségük. Előfordul, hogy olyan megkereséseket kapunk, amiben körülbelül ez áll: „80-100 millió forint tőkére lenne szükségem, tudnának nekem segíteni?” Na, akkor kezdjük az elején! Miért is van szükséged tőkebevonásra? Mit szeretnél kezdeni pontosan ezzel a pénzzel? Mikor is kellene ez a tőke? Biztos, hogy ennyire van szükséged? Bizony megesik, hogy amikor elkezdjük összerakni az üzleti tervet, akkor derül ki, hogy valójában nem is ennyi az annyi. Szóval mindig tudd pontosan (hangsúlyozom, pontosan!) hogy mennyi tőkére van szükséged!

Ez több okból is fontos.

  1. Ha tudod mennyi pénzre van szükséged, tudod, hogy kiket érdemes megkeresni. Pár millióhoz kapaszkodók lehetnek a 3F (family, friends, fools), inkubátorházak, crowfunding (apropó, gratulálunk az indulj.be első sikeréhez, szép volt Shy!). Pár tíz millió forintnál már üzleti angyalokat, seed alapokat érdemes megkeresni. Utóbbiakból jelenleg nem bővelkedünk, de van pár lehetőség, (például a Day One Capital, vagy ha már működő cégről van szó, akkor Széchenyi Tőkealap) és elvileg nemsokára indul a JEREMIE II is. 100 milliós nagyságrendeknél már a kockázati tőkebefektetők, a VC-k jöhetnek szóba.

  2. Ha túl kevés pénzt kérsz a befektetőktől, akkor valószínű, hogy meg fog bukni a céged, hisz megeshet, hogy félúton elfogy a kitűzött céljaitok megvalósításához szükséges tőke. Lehet persze újabb befektetést kérni a befektetőtől, de az neked már nagyon sokba fog kerülni (esetleg a cégedbe!).

  3. Ha túl sok pénzt kérsz, szintén rosszul járhatsz. Több pénzért ugyanis nagyobb üzletrészt kell feladnod a cégedből. Később, ha bejöttek a terveid, pár százalék is súlyos milliókat jelenthet.

 

Mérlegeld alaposan, hogy hol is áll a céged jelenleg

Kicsit egyszerűbben fogalmazva, mennyit is ér a céged, hisz tőkebefektetéseknél minden a cégértékről szól! Erről már mi is sokat írtunk, például itt. Ennek kiszámítása nem egyszerű egy már meglévő és működő vállalkozás esetén, de bajos, és elég sok vitát kiváltó kérdés a startup-oknál.

Egy működő vállalkozás cégértékének legáltalánosabb értékelési módja az EBIDTA vagy a DCF számítás, amikről bővebben olvashattok itt. Emellett még figyelembe kell venni egyéb tényezőket is, mint például az iparág, a vállalkozás referenciái, piaci pozíciója, a bevételei, a konkurencia, cash-flow, stb. Minden befektető másként számolja ki egyes vállalkozások cégértékét. Fontos viszont, hogy a projektgazdák is tudják, mennyit is érhet a cégük. Baj lehet az is, hogy ha valaki túlértékeli, vagy épp alulértékeli azt (az előbbi amúgy gyakoribb).

Startupoknál, vagy épp induló vállalkozásoknál olyan, hogy cégérték, hát elég halványan jelentkezik. Sokszor cég sincs, így a befektetők se nagyon tudnak mit értékelni. Van egy csapat, egy ötlet, remélhetőleg egy jó üzleti terv, eddig betett pár százezer forint, laptopok, pár egyéb eszköz, aztán sokszor csak ennyi. Most légy okos Domonkos! A befektetők ekkor mindig lefelé, míg a tulajdonosok felfelé kerekítik a cégértéket. Hát, ha nagyon eltérőek a vélemények, akkor valószínűleg soha nem lesz ebből deal.

Maradjunk a realitás talaján

Soha nem egyszerű, és mindig vitatott kérdés az, hogy ki mennyi százalékot szeretne megszerezni vagy épp feladni a cég tulajdonrészéből. Szerintem a lényeg, hogy maradjunk a realitás talaján, és több oldalról is vizsgáljuk meg a dolgot. Belátható, hogy az a cég, mely több éve működik, folyamatosan növeli a bevételeit, nincsenek megélhetési gondjai, stb. sokkal előnyösebb pozícióból néz a tárgyalások elé, mint az a 3 srác, akik 3 hónapja álltak össze, és kezdtek bele az ötletük megvalósításába. Utóbbinak nem érdemes több százmilliókat kérni, előbbinek pedig nem érdemes tízmilliókért befektetőhöz fordulni.

Remélem sikerült pár hasznos infót mondanom nektek. Örömmel venném, ha kérdeznétek tőlünk, és elmondanátok, miről szeretnétek olvasni. Mert hát mi benne vagyunk rendesen a mókuskerékben, ez a közegünk, és ami nekünk alap, az nektek lehet ne az. Jön a nyári „uborkaszezon”, amikor valószínűleg nekünk is egy kicsivel több időnk lesz munka mellett megosztani veletek a tapasztalatainkat, szóval hajrá!

5 komment

Címkék: startup tőkebevonás induló vállalkozás portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr404616596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orwell's hell · http://bizline.hu/ 2012.07.10. 13:46:42

Én hasonló, gyakorlatias cikkeket olvasnék még.

feltalalo2 2012.07.20. 18:41:27

Nagyon tetszetős cikkek gratulálok hozzá. Mi az egyik legnagyobb kockázati tőke befektetőhöz fordultunk, 6 hónapos procedúrán vagyunk túl. Egy technológiai újítást fedeztünk fel, dolgoztunk ki, mely az egyik legnagyobb nemzetközi piacot befolyásolja. Többségtulajdont kértek, cserébe mindenre kiterjedő inkubációs lehetőségünk van és megkaptuk a kívánt összeget is. Megvolt az elfogadott megállapodás. Sajnos a finishben a szindikátusi szerződéseket sorra halasztották el csepegtetős rossz hírek módszerrel. Jelenleg ott tart a dolog, hogy a százalékaink ugyan megmaradnának, de ők készítenék el a rendszereket, ők választanának vezetést... Szeretném megkérdezni, hogy ilyen helyzetben Ön mit csinálna? Szerintem ez DealBreak azaz elfogadhatatlan ajánlat.

Szobonya Péter 2012.07.20. 20:52:29

@feltalalo2: Hát igen, ha az eredetileg közösen megegyezett feltételektől az egyik fél apránként egyre jobban eltávolodik, abból előbb utóbb deal breaker lesz. Hogy ez a határ pontosan hol van, azt nehéz előre megmondani; nagyban függ a másik partner (az elszenvedő fél, tehát Ön) karakterétől, tárgyalási stílusától, adott esetben attól, hogy mennyire feszítő a pénzhiány. A konkrét esetet én ennyiből nem tudom megítélni (és tartom magam annyira komoly embernek, hogy csak alapos megfontolás alapján ítéljek meg helyzeteket), de ha hasznosnak látja, érdemes lenne leülnünk mondjuk a jövő héten vmikor. Ha ír nekem egy emailt a peter.szobonya@compleo-consulting.hu címre, akkor egyeztethetünk időpontot.

feltalalo2 2012.07.20. 22:30:11

@Szobonya Péter: Köszönöm, megbeszélem az üzlettársaimmal. Jelenleg jeleztük, hogy ez elfogadhatatlan a mostani módosítás és válaszra várunk. Ön egyébként befektető, vagy kapcsolatban áll befektetőkkel?

Szobonya Péter 2012.07.20. 22:45:44

@feltalalo2: Egy független kockázati tőke szakértői irodának vagyok a vezetője, és Tóth László kollégámmal (aki ezt az írást jegyzi) ennek a blognak a szerkesztője. Az iroda fő profilja, hogy tőkét kereső vállalkozásoknak nyújtunk befektetőkereséssel kapcsolatos szakértői támogatást; pl. éppen az Ön által vázolthoz hasonló ügyekben.
süti beállítások módosítása