Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2013.01.10. 14:34 László Tóth

Vissza- és előretekintés


Keep-calm-happy-2013_2.jpgElértük a 2013-at! (A majáknak üzenném, hogy 1-0 ide!) Most tekintsünk vissza az elmúlt évre, és kicsit gondolkodjunk el azon is, hogy mi várható 2013-ban.


(A visszatekintésre ráhangolódásként ajánlom elolvasni az egy évvel ezelőtti bejegyzésünk, amit itt találhattok. ) 

JEREMIE Programok

Tavaly mindenki azt várta, hogy elindul a JREMIE II. Szerencsére nem volt sok huzavona (volt persze, de tűrhető mértékben), így kiírásra került a program, és 2012 végén végre létre is jöttek az új alapok. A JEREMIE II keretén belül 10 új alap jött létre, melyek közül 4 magvető, amik seed tőkét helyezhetnek ki. Ez azért is jó, mert ebből elég nagy hiány volt, és hát ma is hiány van itthon. Ezek az alapok jók lehetnek arra, hogy segítsék a vállalkozásokat az első piaci sikerekig. Ha ebben tudnak segíteni a pár tíz milliós befektetésekkel, akkor bizony nagy lökést adhatnak a kockázati tőke piacnak. 2013-ban már ők is gőzerővel fognak dolgozni, úgyhogy hallani fogunk a befektetéseikről.

A programban 6 növekedési alap is létrejött, amik a JEREMIE I-es alapokhoz hasonló preferenciákkal és befektetési feltételekkel fognak dolgozni. Ez azt eredményezi, hogy komoly versenyhelyzet alakul ki, így egy jó projekt, ha elég ügyesen sáfárkodik a lehetőségeivel, akkor bizony elég előnyös megállapodást köthet a befektetőkkel való tárgyalásokon. 

A JEREMIE I program alapkezelői, a várakozásoknak megfelelően, 2012-ben is töretlen aktivitással folytatták a befektetéseket, de még mindig nagy kérdés az, hogy az idei év végére ki tudják-e helyezni a meglévő tőkéjüket. Pontos kimutatások még nem készültek arról, hány százalékon is áll a program, de az biztos, hogy jó pár milliárd forint az alapoknál pihen. Szóval itt nagy hajrára számíthatunk, ami a tőkét keresők esélyeit növeli.

Amire vártunk a tavalyi év elején, az bejött. Megtörtént az első sikeres JEREMIE exit, amikor is a Svéd Vitrolife megvásárolta a Cryo Management Kft-t. A cégbe korábban a Portfolion fektetett be. A vételár minimum 5 millió euró, amivel a Portfolion befektetése 69%-os belső megtérülést eredményezett (ügyes!). Valószínűleg 2013 nem lesz hangos az exitektől, de azért újra várhatunk majd párat. 

Startup hype

Vitathatatlan, hogy 2012 a startup ökoszisztéma látványos és dinamikus fejlődését hozta. Ennek talán leglátványosabb jele az, hogy Budapestre látogattak olyan nemzetközi versenyek, mint a Seedcamp (Zábolyi Péter és az EEF közreműködésével), vagy a Startup Sauna. Folyton kapkodtuk a fejünket újabb és újabb startupok megjelenésének hallatán, és töltögettük a naptárunkat a szaporodó startup eseményekkel. És ez fantasztikus! 

A startupok számára lényeges infrastruktúra is fejlettebb, mint mondjuk 2011 év végén. Egyre több Coworking irodát lehet Budapesten találni, a Primus belépésével új inkubációs program indul a Colabs és a KIBU mellett, egyre több sikerről lehet hallani (pl. Antavo, Brickflow stb.), ami tök jó. 

De, azért ne essünk át a ló másik oldalára! Mára elértük azt, hogy a csapból is startupok folynak, sőt ha valakinek van egy ötletkezdeménye, már startupnak nevezi magát. Ez így szerintem nem jó.  

2013-ban, várakozásaim szerint a vidéki fellegvárakban is beindul valami. Kezdeményezéseket lehet már látni Szegeden és Debrecenben is, meglátjuk mi lesz belőle (bár mivel utóbbiban benne vagyunk, bizakodó vagyok). Emellett szerintem a startupok kezdenek majd felnőni, és a magvető alapok révén egyre több tud közülük elindulni a sikerhez vezető úton. 

Visszatekintve 2012-re el lehet mondani, hogy egy alapvetően sikeres év volt a magyarországi kockázati tőke világában, és 2013-ban ismét egy sikeres év állhat előttünk. A lehetőségek megvannak, a meglévő tőke nemhogy apadt volna, hanem gyarapodott (bár a legszebb az lenne, ha már az alapkezelők és az alapok sikerei miatt lenne egyre több pénz a rendszerben). Ami viszont probléma lehet, hogy ígéretes vállalkozásokból még mindig hiány mutatkozik.

És amin szerintem még nagyon sokat kell dolgozni, hogy a vállalkozók megértsék mi is az a kockázati tőke, mikor érdemes és mikor nem érdemes megkeresni a tőkéseket, illetve nagyon sokat kell még ahhoz is dolgozni, hogy ezek a vállalkozások elég felkészültek legyenek a tőkebevonásra. Na, de mi ezen vagyunk, és a jövőben is ezen leszünk. Olvassatok továbbra is az írásaink. És ha minden igaz, személyesen is sűrűbben találkozhattok majd velünk, de erről kicsit később több részletet is elárulok..... 

Szólj hozzá!

Címkék: startup tőkebevonás 2013 portfolioblogger jeremie program


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr15009430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása