Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2013.01.29. 09:58 László Tóth

A JEREMIE I program eddigi teljesítménye számokban (infografika)

Arrow missing.jpgNemrég ajánlotta figyelmembe az egyik ismerősöm ezt az írást, amiben Washington állam 2012-es kockázati tőkebefektetésit összegzik nevekkel és összegekkel! Elolvastam, és feltettem magamnak a kérdést, hogy egy ilyet tudnánk-e itthon csinálni. Hamar válaszoltam is magamnak, hogy nem. A hazai kockázati tőkések nem nagyon szeretik nagy dobra verni a befektetéseiket. Hogy miért, arról talán megérne egy külön bejegyzést írni, de most nem ez jön. Mégpedig azért, mert eszembe jutott, hogy a tavalyi év végén Halaska Gábor és Bucsky Péter egy interjúsorozatot indított az Insiderblogon, amiben a JEREMIE I programban részt vevő 8 tőkealapot kérdezték meg különböző témákban, többek között arról, hogy milyen társaságokba, és mennyi pénzt fektettek be. A tőkések válaszoltak, most pedig mi összesítünk egy infografikában! 

Mit kell tudni a JEREMIE I-ről?

2010-ben indult útjára a JEREMIE Kockázati Tőke Program - JEREMIE I. (Azért rövidítünk ezt JEREMIE I-nek, mivel 2012 végén ennek már a második köre is elindult.) A programról itt részletesebben olvashattok. De röviden számunkra az alábbi tények lényegesek most: JEREMIE I. keretén belül 8 kockázati tőkealap jött létre, melyek 2013 december 31-ig összesen körülbelül 45 milliárd forintot kell hogy befektessenek különböző céltársaságokba. Tehát már alig egy évük van, hogy ezt a pénzt kihelyezzék. Viszont az alapok közül vannak olyanok is, akik a rendelkezésükre álló tőke felét sem költötték el a program indulásától számított 3 év alatt.  

A befektetések számokban

A 2010-ben létrejött 8 JEREMIE alapot az alábbi alapkezelők kezelik: Biggerge's NV-Equity Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., DBH Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., Euroventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 

Eddig a legtöbb befektetést a Portfolion és a Morando hajtotta végre, egyenként 11-11 befektetéssel. Őket követi a Euroventures 10, a Finext és a Primus 9-9, Biggeorge's 8, majd végül a Central Fund és a DBH 7-7 befektetéssel.

A befektetések összértékét tekintve is a Portfolion és a Morando helyezte ki eddig a legtöbb tőkét. Viszont árnyaltabb képet kapunk, ha azt nézzük, hogy az alapok a rendelkezésükre álló tőke hány százalékát fektették be 2012 végéig. A legtöbb tőkével (7360 millió forinttal) a Finext Startup rendelkezik, azonban ennek az összegnek eddig csak kevesebb, mint 40%-át tudta befektetni. Legjobban, 74%-kal a Portfolion áll. Kissé kakukktojás az Euroventures, melyről azt lehet tudni, hogy eddig 3 milliárd forint tőke kihelyezését segítette elő. Ez azonban nem az alap által kihelyezett összeg egymaga, mivel az Euroventures co-investment befektetéseket végez, ami azt jelenti, hogy a befektetéseik mellé társbefektetőkre van szükségük, mégpedig az összes befektetett tőke legkevesebb 30%-os nagyságáig. Ez azt jelenti, hogy a kihelyezett 3 milliárd forint legkevesebb 30%-a (tehát 900 millió forint) magánbefektetőktől származik. Ha ezeket a feltételezéseket vesszük alapul akkor ez az alap is csak az összes rendelkezésre álló tőkéjének alig 50%-át fektette be eddig. A Central-Fund és a DBH a rendelkezésükre álló tőkének pedig csak alig több, mint 1/3-át fektették még be. A Biggeorge' 43%-on, a Morando 61%-on, a Primus pedig 63%-on áll jelenleg a kihelyezések tekintetében.

Az alapok által 2012 végéig megvalósított befektetések száma összesen 72 (a nyilvánosságra hozott befektetések listáját itt találhatjátok). Az kihelyezett tőke nagysága pedig alig haladja meg a 23,5 milliárd forintot. 

Ez azt jelenti, hogy a program elindulása óta eltelt 3 évben az alapok a rendelkezésükre álló tőke alig több, mint 53%-át tudták kihelyezni. Ez pedig, ha egyes befektetők oldaláról nézzük a dolgot, akkor rossz hír, ha viszont a projektgazdák szemüvegén keresztül értékelünk, akkor jó hír.

Mit is jelentenek ezek a számok?

Valószínű hogy 2012 vége óta több befektetési döntést is hoztak már a tőkealapok, illetve korábbi befektetési döntések is realizálódhattak és folyósításra kerülhettek befektetések. Legyünk nagyvonalúak, és mondjuk azt, hogy 1 hónap alatt 5 milliárd forint került befektetésre. Ha ezt a feltételezést elfogadjuk, az azt jelenti, hogy a kihelyezhető tőke alig több, mint 60%-át fektették be az alapok, és még mindig gazdára vár 17 milliárd forint, amit körülbelül fél év alatt kellene elkölteniük az alapkezelőknek (egy befektetési döntés körülbelül 6 hónapot vesz igénybe, így ha decemberig a döntést meg szeretnék hozni, akkor júniusig érdemes kiválasztani azokat a projekteket, amikkel az alapkezelők szeretnének foglalkozni). 

Szóval, közel 20 milliárd forint tőke vár befektetésre az utolsó évben ezeknél az alapoknál.... 

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés kockázati tőke tőkebevonás 2013 insider portfolioblogger tőkealap jeremie program


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr165042937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása