Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2013.02.20. 20:48 László Tóth

Debrecenben járt a Colabs

Ott voltunk. Helyszíni tudósításunk következik.....Colabs startup school.jpg

2013. február 19-én 18.30 órától került megrendezésre Debrecenben a Colabs Startup School. A roadshow első állomása Szeged volt, és ahogy hallottam, már az sem sikerült rosszul. És hát nem tudom a szervezők hogy érezték, de a debreceni állomás is egész korrektre sikeredett. Nem csak azért, mert végre Debrecenbe is eljöttek  az itthoni sikersztorik hanem mert lehetett látni, hogy van érdeklődés, vannak Debrecenben is aktív emberek, akik tanulni, fejlődni szeretnének, és nem mellékesen pedig sikeres startupokat nevelni. 

Bevezető (mármint az eseményé)

Kicsivel a kezdés előtt érkezve már csak a hátsó padokba tudtam leülni. Ok, bevallom nem azért, mert az első sorokban nem lett volna hely, hanem mert gondoltam ha unalmas lesz a dolog, akkor kislisszanok. (Végig maradtam!) Nem volt telt ház, de pont kényelmesen elfértünk. Nem kezdtem el számolni az embereket, de szerintem több, mint százan jelentek meg a rendezvényen. Ami szerintem azért sem kis teljesítmény, mert a rendezvény előtti csütörtökön lehetett egyáltalán megtudni hol is lesz az egész, mi lesz a program, és akkor kezdődött el Debrecenben a rendezvény promója. 

Kis csúszás az elején (belefér), majd Nagy Péter bemutatta a Colabs-ot. Aztán Bakó Zsolt beszélt arról, mi is az a Colabs Startup School, hogy tulajdonképpen a látogatásuk, és az egész roadshow célja nem más, mint a vidéki nagyvárosok startup nyüzsgsének beindítása, ösztönzése. Persze Ő is megjegyezte, hogy egy fecske nem csinál nyarat, a lényeg, hogy aktivizálják magukat az emberek, legyen több összejövetel, stb. (És hogy ilyenek legyenek, érdemes pl.: ezt az oldalt lájkolni)

Milyen volt a film?

Motiváló. Ha röviden akarnám összefoglalni, akkor ennyit mondanék. Nekem nagyon tetszett, aki nem látta, legközelebb ha alkalma lesz nézze meg! Megszólaltatnak benne fiatal és sikeres startuppereket és kevésbé fiatal, de sikeres befektetőket. Ami a startupperekről kiderül: mindenki tud programozni, mindenki gyorsan beszél (biztos az időhiány és a pörgés miatt, amit pl. egy befektetői prezentáción megszoktak). Tippjeik a sikerhez: a csapat, a jó termék, a piac, és a szerencse. Persze igyekeztek a vállalkozói élet nehézségeit is megmutatni a filmben, például hogy 10 startupból 9 megbukik, de hát csak úgy mellékesen, mégiscsak a lehetőségekről és a sikerről szólt a film. 
Számomra izgalmasabb volt, amikor a befektetők nyilatkoztak (már csak szakmámból kifolyólag is, hisz ezt szeretem csinálni). Ők pedig elmondták, hogy ők sem zárják ki a szerencsét, mint sikertényezőt, és hát ők is elég nagy bukási aránnyal számolnak (10 befektetésből 6 bukással számolnak). 

Ustream, LogMeIn, IND, Hamza Péter

A filmvetítés után a legsikeresebb magyar startupok mutatkoztak be. A Ustream-et Schwarz Gábor üzletfejlesztési és értékesítési vezető, a LogMeIn-t Láng András, termékfejlesztési vezető, az IND-t Simon Gábor alapító mutatta be, Hamza Péter pedig elmesélte a saját sztoriját, hogyan kezdett bele egy stock fotó oldalba, futtatták fel nemzetközi piacon, majd adták el pár évvel ezelőtt. Szerintem minden cég sztoriját lehet ismerni, magyar sikersztorik, büszkék lehetünk rájuk, ezért én most nem részletezném. Tartalmas, elgondolkodtató, érdekes előadásokat hallhattunk, de a teljesség igénye nélkül, tényleg csak pár gondolatot szeretnék felvillantani, amik előjöttek. 

- A USTREAM-hez spanyolul kifejezetten jól beszélő emberekre égető szükség van, mert Spanyolországban elég dinamikusan terjeszkednek. cv@ustream.tv -re várják a jelentkezéseket, tárgyba kéretik beírni legalább azt, hogy Debrecen. Érdekes volt egy "héj, indíts startup-ot, mert sikeres lehetsz és a magad ura" rendezvényen álláshirdetést hallani. Persze Hamza Péteren kívül mindenki elmondta, hogy tárt karokkal várják a fiatal tehetségeket. De hát na, ilyen helyeken érdemes vadászni....  

- Láng András előadásában elég sok elgondolkodtató dolog volt. Egyik ilyen, hogy nekik azt tanították a befektetőik, hogy nincs szükség arra, hogy első legyél az ötleteddel a piacon. Meg kell nézni mások mit csinálnak, és jobbat kell alkotni. Tőle származott az est "aranyköpése" is, miszerint: "sales, support, marketing az bizony csak a körítés". :) 

- Hamza Pétertől megtudtuk, hogy startupként nehéz beágyazódni egy nagyvállalati kultúrába. Döcögősen mennek a dolgok, sok időt vesz igénybe a menedzsmenten átverni bármit is, és így épp a legnagyobb versenyelőnyét tudja elveszteni a startup, nevezetesen a gyors alkalmazkodóképességét. Örült is, mikor eladták a startupjukat, és kiléphetett a nagyvállalatok gépezetéből. De várjatok, ezt a sztorit hallassátok! A cégeladásnál a vásárlók ügyvédei nem figyeltek, és elfelejtették a kivásárlásnál kikötni azt, hogy az alapító pár évig nem kezdhet hasonló vállalkozást (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!). Mivel ez kimaradt, Péter elkezdte építeni az új cégét, új oldalt hozott létre, mely szintén egy stockfotó oldal, a Stockfresh. És hát köszöni jól van, mára ez a cég is megáll a lábán, és még egy csomó ötletet akar megvalósítani, amit korábban nem tudott. 

Aztán pedig jöttek a kérdések. Kicsit sajnáltam, hogy elszaladt az idő, és kb. 4-5 kérdést tudott a hallgatóság feltenni. Volt szó startupos buktatókról, felvásárlásokról (ahol az IND mesélt pár érdekes dolgot arról, hogyan tudtak felvásárolni egy németországi céget), illetve az esemény végszavaként az előadók próbálták hasznos tanácsokkal ellátni a hallgatóságot. 

- Tanuljatok angolul! (by Hamza Péter)

- Kitartónak kell lenni, soha ne adjátok fel! (by Simon Gábor)

- Kezdésként próbáld meg pár mondatban elmagyarázni az embereknek mibe akarsz belefogni. Ha az ő szemük is felcsillan, akkor kezd el csinálni! (by Láng András)

- Találkozzatok! (mármint az ott jelenlévők egymással, by Bakó Zsolt)

Összegzés

Nagyon jó kis este volt. Miskolciak, aki tud jövő héten menjen el! (jelentkezni itt). Reméljük ott a szervezés hamarabb kezdődött, és sok emberhez eljut a jóhír :) Bocs, hogy megint a szervezéssel jövök, ne vegyétek zokon, de tényleg rosszul jött ki, a közel 20 perc csúszás kezdésnél, mert hiányzott egy kábel a filmvetítéshez,  vagy hogy mikrofon helyett csak egy mikroportot tudtak az épp beszélők egymásnak adogatni. De ezeken kívül én nem tudok egy rossz szót sem szólni. Tényleg jó kis este volt. 

2 komment

Címkék: rendezvény startup colabs 2013 portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr535094033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szobonya Péter 2013.02.22. 18:27:48

A Colabs egy startup-inkubátor. Nagyon korai fázisú üzleti projekteket karolnak fel; általában komplett mentorprogramot kínálnak, és bizonyos esetekben kisősszegű (pár milliós) tőkét is. colabs.hu/
süti beállítások módosítása