Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2013.02.28. 18:44 László Tóth

Az érem másik oldala...


Az érem másik oldala.jpgElég sokat írtunk már arról, hogy mire jó a kockázati tőke, miben tudnak segíteni a befektetők, stb. Na, de most nézzük az érem másik oldalát, amit a befektetők sem vernek nagy dobra! Mégpedig azt, hogy mik lehetnek egy kockázati tőkebefektetés buktatói....

Már a tőkeszerzés sem zökkenőmentes

Az, hogy valaki egy kockázati tőkést vonjon be a cégébe hosszú és komplex folyamat. Itthon nagy valószínűséggel azzal kell számolni, hogy átlagosan 7-8 hónap telhet el az első megkeresésektől addig, míg sikerül aláírni a befektetési szerződést. Ennél persze láttunk már gyorsabb és lassabb tőkebevonást is, de ez az idő nem csak attól függ mennyire "szexi" egy projekt, hanem attól is, ki mennyire felkészült. A folyamatot úgy lehet pörgetni, ha minden alaposan elő van készítve, a kommunikáció befektető és projektgazda között gyors és hatékony (értsd: senki nem ül heteket egy dokumentumon, szerződéstervezeten, kért anyagokon, stb.), illetve mindkét fél prioritásként kezeli a kérdést.
Szóval fel kell arra készülni, hogy bizony a tőkebevonás elhúzódik. Ez persze jó lehet annak a vállalkozásnak, amelyik dinamikus fejlődést tud felmutatni. Ha folyamatosan fejlődik, akkor ez a pár hónap azt is jelenti, hogy folyamatosan jobb tárgyalási pozícióba kerülhet a befektetőkkel szemben. De életveszélyes akkor, hogy ha egy végletekig kihegyezett költségvetéssel dolgozik egy vállalkozás. Ha bármi megborul, akkor romlanak az esélyi, de megeshet hogy az egész cég tönkremegy. Ilyenkor a tőkések játszhatnak kivárásra is, ekkor nekik dolgozik az idő. 1-2 hónapot várva számukra sokkal előnyösebb megállapodást tudnak kötni, lévén hogy sürgeti az idő a tőkét keresőt, így könnyebben belemegy számára rosszabb feltételekkel is egy megállapodásba. Szóval érdemes időben gondolkodni, és időben elkezdeni a befektető-keresést. (Erről szól majd a következő posztunk is: mikor érdemes elkezdeni a befektető-keresést.)

Vége az önállóságodnak

Ami a kockázati tőke előnye, az egyben a hátránya is. A befektetők nem kérnek biztosítékokat, kamatokat, kezest, stb. ők egyvalamit akarnak: tulajdonrészt a cégben. Ezentúl nem ellenőrizheted és irányíthatod egyedül a céget. Mindig lesz egy társad. Nem egyedül fogod a céget birtokolni (bár az, hogy ki mennyi részesedéssel lesz tulajdonos, az egyedi megállapodás kérdése.). Az alapítók nagy része ilyenkor persze rávágja, hogy majd ők visszavásárolják ezt a részesedést. Ezzel azonban az a baj, hogy a befektetők számára ez a legrosszabb üzlet. Mert ha a befektetéssel a cég tényleg elkezd szárnyalni, akkor a tulajdonrész értéke is a sokszorosát fogja érni a befektetésnek. Ezt pedig az alapítók nem fogják tudni kifizetni. Ha egy kockázati tőkés a tulajdonosoknak értékesíti az üzletrészét, az azt jelenti, hogy nem jött be az üzlet.  
És persze a tulajdonostársnak a beszállás után be kell majd számolni arról, mit miért csinálsz, megeshet, hogy közösen dolgozzátok ki a terveket, üzleti stratégiát, stb. Ezután a legfontosabb döntésekhez a tulajdonostárs beleegyezésére is szükség lehet. Olyanokkal is együtt kell dolgoznod, akikkel korábban még talán nem is találkoztál, vagy amúgy eszed ágában sem lenne, mivel a kockázati tőkések gyakran delegálják megbízottaikat a cég vezető testületébe. Ők nem feltétlen kapnak döntési jogköröket, de felügyeleti jogkörrel biztosan rendelkeznek majd. Ez alól azonban mindig van egy kivétel: ha nem jönnek a számok, az elvárt eredmények. Ekkor simán megeshet, hogy a kockázati tőkések átveszik a cég irányítását. Szóval mikor ígéretet teszel egy befektetőnek, akkor érdemes mérlegelni, mi az amit tényleg meg tudsz csinálni, és mi az, amit már nem, mert a cégeddel játszol. Felesleges nagyokat ígérni a befektetés reményében, mert azzal csak magad hozod rossz helyzetbe.

Átalakul az értékrend a cégen belül 

Korábban koncentrálhattál bármire, ha egy tőkés megjelenik a cégben, egy dolog válik fontossá: az eredmények, a cég értékének növelése. Minden más a háttérbe szorul. Ezért ülnek le, és tételesen tervezik meg veled együtt a következő évek stratégiáját, alkotják meg a cég üzleti terveit, hogy mindenki számára világosak legyenek az elvárások. Ha ezek a számok megvannak, és mindenki elfogadta őket, akkor ezek lesznek később számon kérve. Bizony nagy a felelősség, mert bármibe nem szabad beleugrani. De megcsinálni sem lehetetlen. csak meg kell nézni a Cryo Management Kft. történetét....
Ha folyamatos és töretlen a bevételek növekedése,  jönnek az eredmények, akkor többnyire mindenki boldog, és elismerőek a vállveregetések. Viszont ha porszem kerül a gépezetbe, akkor hamar ki kell javítani. Pár hiba, rosszabb hónap talán belefér, de a türelem nem a kockázati tőkések erőssége.... Ha csökkennek az eladások, nem jönnek az  elvárt eredmények, és egyre nagyobb a baj, akkor a tőkések akár a cég irányítását is átvehetik, és oda az általuk megfelelőnek tartott menedzsmentet ültethetik. 

Erősödő kontroll, lassuló folyamatok

Egyedi tulajdonosként eddig lehet nem tartoztál senkinek beszámolóval, nem kellett senkinek jelentéseket írni, negyedéves kimutatásokat készíteni és prezentálni, de ez is könnyen megváltozhat. A befektetők elvárják ugyanis, hogy beszámolj a cég ügyeiről, hisz az Ő pénzükkel is gazdálkodsz. Ez pedig új feladatokat és elfoglaltságot ró rád. Ennek is meg kell felelned. És ez nem mindig könnyű. Főleg akkor, ha hozzászoktál, hogy a magad ura vagy, és nem kell senkinek beszámolnod semmiről. Erről beszélt nekünk például Hamza Péter  Debrecenben. Bár az Ő esetében egy szakmai befektető szállt be a cégébe, a döntések így is hónapokat vettek igénybe, és ezt ő nehezen viselte. Gyakran az idők végezetéig húzódó meetingeken kell ülnöd, olyan menedzserekkel vitatkoznod egy adott dologról, amihez nem is feltétlenül értenek, és olyan dolgokat csinálnod, amihez nem is feltétlen van kedved. Idegörlő lehet ez, ha nem ehhez vagy szokva, hanem a pörgéshez. 

A kockázati tőke drága

Lehet az elején nem így tűnik, mert hát tulajdonképpen "semmi kötelezettséget" nem kell vállalni azért, hogy pénzhez juthass, de hát odaadod a céged egy részét! És hát mi értékesebb ennél?
Ha nem egy induló vállalkozásos vagy startupod van, akkor más lehetőségek is számba jöhetnek, amiket érdemes végigzongorázni, mielőtt kockázati tőkéseket keresel meg. Ilyenek például a pályázatok vagy a banki hitelek. Miért? Mert például míg egy tőkés éves hozamelvárása legalább 20-25%, addig egy banki hitelt ennél jóval kevesebbért is meg lehet kapni, a pályázatokról nem is beszélve, ahol a hiányzó pénz elég nagy százalékát akár tényleg "ingyen" megkaphatod. Jah, hogy ha nem megy az üzlet, akkor a bank viheti a házad, vagy vissza kell fizetned a pályázati pénzeket? Hát igen, benne van a pakliban. De képzeld már el hogy néz ki az, ha úgy állsz egy befektető elé, hogy bár banki hitelből megoldhatnád a problémáid, de félsz hogy megbuksz és elveszíted mindened, és ezért inkább kockázati tőkést keresel, mert nekik nem kell biztosíték a pénzükért cserébe. Hát, nekik nem kellenek ilyen cégtulajdonosok. Sokkal jobb az a magyarázat, hogy azért keresel kockázati tőkebefektetőt, mert a pénz mellett szükséged van a kapcsolataikra, tapasztalataikra, szakértelmükre, vagy segítségükre a nemzetközi piacon, stb. Na ezért már érdemes tulajdonrészt adni. Csak pénzért nem feltétlen, főleg ha máshonnan is elő tudod teremteni. 

Remélem sikerült pár hasznos infót adnunk! Kérdéseiteket és hozzászólásaitok várjuk kommentben, keressetek minket személyesen, vagy jelentkezzetek ingyenes konzultációnkra 

Ha többet szeretnétek megtudni kockázati tőkebefektetésekről, akkor látogassatok el honlapunkra, lájkoljatok minket Facebook-on, vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés kockázati tőke tőkebevonás 2013 portfolioblogger befektetőkeresés


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr585086292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása