Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2013.03.05. 05:47 László Tóth

Mikor érdemes elkezdeni a befektető-keresést?

time is money.jpgNem mindegy, hogy mikor kezded el kockázati-tőke bevonását, bizony fontos az időzítés. A kockázati tőkebefektetéseket gyakran házassághoz szokták hasonlítani, ugyanis valami hasonlóról van szó: két fél egymásra talál, elkötelezik magukat a közös jövő mellett, mindenki hoz valamit (a vállalkozások mellé a tőkések pénzt tesznek), és a későbbiekben együtt küzdenek a sikerért. Na de a házasságot megelőzi az udvarlás, a befektetők "becserkészése"! Itt is ezer helyzet van, amikor el lehet baltázni a dolgot, kezdve azzal, hogy valamit rosszkor csinálsz. Úgyhogy érdemes ezt is alaposan átgondolni!

1. kérdés: Biztos, hogy kockázati tőkére van szükségem?

Sokan elfelejtik ezt a kérdést feltenni. Pedig gyakran megesik, hogy a minket is megkeresnek olyan vállalkozások, ötletgazdák akiknek nem a kockázati tőke a megoldás a problémájukra, vagy épp nem most. Vagy azért mert olyan iparágban mozognak, ami nem annyira releváns a kockázati tőkéseknek (ilyen például a mezőgazdaság, ingatlanberuházás, stb.), vagy mert a problémájukat nem is a pénz fogja megoldani (például ha csődeljárás alatt van egy vállalkozás, vagy még csak az ötlet fázisban tart egy projekt). Mi persze ilyenkor elmondjuk, hogy nem érdemes ezen az úton elindulni. Van aki megfogadja, van aki nem. Utóbbiak azért kerülnek még rosszabb helyzetbe, mert felesleges dolgokra pazarolják az energiájukat, és ha azt a probléma tényleges megoldására használják, akkor előbbre lennének.

2. kérdés: Nincs túl korán?

A kérdésre talán egyszerűnek tűnhet a válasz. "Persze, hogy nem kezdek korán a befektető-kereséshez. Nekem most, és azonnal kell a tőke! Sőt, minél több!" Hm... Biztos? 

Mielőtt elkezded a befektető-keresést pár dolgot át kell gondolnod, amiről már mi is írtunk korábban, például itt. Ugyanis, több veszélye is van annak, ha sietsz!
1. A befektetők nagy kockázatot fognak látni a vállalkozásodban! Így vagy egyáltalán nem is szeretnének foglalkozni a dologgal, vagy ha foglalkoznak is, a magas kockázat ellen jobban be akarják magukat biztosítani, és nagyobb részesedést kérnek a cégből. Ez pedig évek múlva, ha sikeres lesz a céged elég sok pénzt fog jelenteni.
2. Elvesztheted a fókuszt arról, amivel foglalkoznod kellene. A befektető-keresés nem könnyű, sok odafigyelést, előkészületet, munkát jelent. Ha  befektetőkhöz próbálsz eljutni, a számukra szükséges anyagokat próbálod összeállítani, tárgyalásokat szervezel, stb., akkor elvesztheted a fókuszt és az időt a fontosabb, és a céged fejlődése szempontjából aktuálisan lényegesebb dolgokról, például az eladások felpörgetéséről, fejlesztésekről, ügyvezetésről, stb. Ennek kiküszöbölésére létezik megoldás: vagy 28 órásra nyújtod a napod (nem könnyű), vagy kezdj el együtt dolgozni egy tanácsadóval. 
3. Nem érdemes, még nem vagy készen. Végig kell küzdened magad az első nehézségeken, míg érett leszel arra, hogy együtt dolgozz egy befektetővel. Ha egy startupot indítasz, el kell tudnod jutni önerőből legalább egy prototípusig. Ha nem tudod ezt meglépni, hogyan fog menni a piacra lépés vagy a nemzetközi terjeszkedés? Igenis szívni kell, hogy harcedzetté válj, tapasztalatot szerezz, és tudd Te magad, illetve később a befektetők, hogy ha jönnek a pofonok, akkor nem hátrálsz meg.

3. kérdés: Nincs túl későn?

időzítés.jpgA korán kezdésnél csak az a rosszabb, ha valaki későn kap észbe. Gyakran a projektgazdák akkor kezdenek kockázati tőke keresésébe, mikor ég a lábuk alatt a talaj. Ezzel ugyancsak több probléma van.
1. Egy befektetés bizony hosszú időt vesz igénybe. Ha minden klappol akkor is hosszú hónapok kérdése. De ha nem is klappol minden, átlagosan 6-7 hónap telik el a befektetőkkel való kapcsolatfelvételtől a tényleges befektetés megvalósulásáig. De ez is csak egy átlag, láttunk már ennél rövidebb és hosszabb befektetési folyamatot is. Szóval ha neked 1-2 hónap múlva lenne szükséged pénzre, mert addigra fogy el minden tartalékod, vagy mert akkor ki kell fizetned egy bődületesen nagy számlát, amire nincs pénzed, akkor jobb, ha más megoldási alternatívák után nézel.
2. Rontod a saját esélyeid is. Mit gondolsz, ki van egy tárgyalás alatt nyerő pozícióban: aki tud várni, vagy aki égető szükségét érzi annak, hogy megállapodás szülessen? Bingó, az első! Ha sürget az idő, akkor könnyen belemehetsz olyan megállapodásba is, amibe nyugodtabb körülmények között nem mennél. És ez később sokba kerülhet!
3. Nincs időd mérlegelni, gondolkodni, megfontolni a lehetőségeid! Közbejöhetnek olyan dolgok, amiket nem tudsz mérlegelni, például ki milyen feltételekkel vág bele a közös munkába, hogyan valósuljon meg a befektetés ütemezése, stb. Ha hiba csúszik a dologba, akkor később nehéz lesz egyenesbe hozni a dolgot!

4. kérdés: öööö, nincs kérdés, belevágok! 

Na, de akkor mi is az ideális állapot, hogy megkeress egy kockázati tőkést? A kérdés bonyolult, de ha három dolgot kellene mondanom, akkor ezek a következő dolgok lennének:

  1. Legyen már valami kézzel fogható a tarsolyodban. Egy kifejlesztett prototípus, egy működő cég, amely elkezdte a bevételek termelését stb.
  2. Legyen egy csapatod, a magányos dzsungelharcosokat nem kedvelik a befektetők!
  3. Legyen terved, hogy pontosan mennyi tőkét, mire szeretnél felhasználni, és ezzel milyen eredményeket tudsz elérni. 

Ennél persze több dolog is kell (amiről itt is olvashatsz), de ezek az alapvető dolgok. Ha ezek nincsenek meg, vagy nincsenek tisztázva, akkor nem igazán érdemes gondolkodni befektető-keresésen. Viszont ha megvannak, és úgy érzed, hogy elérkezett az idő, hogy befektetőt keress, akkor vágj bele! Most van a legjobb alkalom erre! 

Remélem sikerült pár hasznos infót adnunk! Kérdéseiteket és hozzászólásaitok várjuk kommentben, keressetek minket személyesen, vagy jelentkezzetek ingyenes konzultációnkra 

Ha többet szeretnétek megtudni kockázati tőkebefektetésekről, akkor látogassatok el honlapunkra, lájkoljatok minket Facebook-on!

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés kockázati tőke befektető tőkebevonás 2013 portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr685079704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása