Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2013.05.28. 21:47 Szobonya Péter

Van 3 perced a cégedre?

Az alábbiakban Rab Máténak a debrecenbar.com-on közzétett írását aduk közre -- mert nekünk tetszett!

3 perc is elég, hogy megnézd az alábbi videót, amiből gyerekjáték megérteni a startupok finanszírozásának szakaszait. Tedd rendbe a fejedben lévő kusza információkat 3 perc alatt és nézd végig a manapság trendi startup cégek fejlődésének pénzügyi vonatkozását egy nagyszerű folyamatábrán.

Phase 1 / Első fázis:

A P1 befektetéseket úgy is szokták nevezni, hogy magvető tőke. Egyrészt ez kicsi összeg, másrészt ez arra jó, hogy a semmiből kreálj pár alapvető dolgot. Felálljon egy lelkes, szakértői csapat, legyen egy üzleti tervetek. Ennek a forrása főként a család vagy saját megtakarításod, esetleg egy “angyalbefektető“. Nyugaton hihetetlenül elterjedt az ún. crowdfunding (amiről itt írtunk), ahol lényegében a tömegek adják össze a cégkezdethez a pénzt. Bárki indíthat ilyet, a legfelkapottabb oldal a kickstarter. Hazánkban pályázatokkal is próbálnak operálni, például a várhatóan ősszel induló fiatalok vállalkozásalapítását segítő programmal.

Phase 2 / Második fázis:

A videó ezt a részt a befektetők szeméből elemzi. Amikor több befektető megegyezik abban, hogy összerakják a pénzüket egy tőkealapba és nem látnak belőle semmit 10 évig, az egy VC (Venture Capital, kockázati tőkealap). Egy-egy ilyen alap a teljes tőkéjének átlagosan csak az egyharmadát fekteti be cégekbe (mindjárt meglátod miért). A startup cégek nemcsak egy, de akár – a videóban említett Square Trade Inc. példája alapján – 11 tőkealaptól is szerezhetnek forrást.

Phase 3 / Harmadik fázis:

Ebben a szakaszban a startup cégek elérik a 3 éves kort. Eddigre már kiderül, hogy nyertes vagy vesztes-e az ötlet. A legjobb ötletekbe a tőkealapok újra tesznek pénzt (ezért szórták szét az elején csak az egyharmad forrásukat), a rosszakat pedig kigyomlálják, hogy az idejüket és kapcsolataikat ne arra pazarolják.

Phase 4 / Negyedik fázis:

Ez ismét egy trükkös fázis, az ún. növekedési. Ekkora a startup cég 3-5 éves és elkezdett bevételt termelni (igen, még csak most jön a saját bevétele). A növekedés teljes mértékben elő lett készítve az előző fázisokban, így itt a tőkealapok egyetlen új forintot vagy dollárt se fognak befektetni. Ha jön új forrás, akkor az általában tőke formájába a cégben érdekeltektől érkezik.

Phase 5 / Ötödik fázis:

Ez a végső fázis, a tőzsdére vonulás (IPO) vagy eladás (más szemszögből felvásárlás) fázisa. Ekkor jött el a tőkealapok fizetésnapja, amikor is így vagy úgy, de kiveszik a tőkéjüket. Általában egy zsíros 700 százalékos hasznuk van a kezdeti befektetésükön. Kiválóan hangzik – csak sajnos a legtöbb startup cég nem éli meg az ötödik fázist.

Szólj hozzá!

Címkék: startup induló vállalkozás portfolioblogger befektetőkeresés debrecenbár


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr775331304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása