Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2013.08.02. 12:31 Szobonya Péter

Tőkebőség, projektínség

A Jeremie program több fordulója elárasztotta a piacot kockázati tőkével; de nem látszik (én legalábbis nem látom), hogy hol fog ez a rengeteg tőke magának helyet találni. 

Kínálati oldal 

money.jpgHa csak a Jeremie pénzeket számoljuk (pedig az elmúlt évben jöttek létre más tőkealapok, intézményi befektetők is, elég a Day One Capital-re vagy a Docler Investments-re gondolni), akkor az alábbi összegben került Magyarországra befektetési lehetőséget kereső kockázati tőke, beleszámolva co-investmentet és közös alapot, magvetőt és növekedésit, uniós részt és magánbefektetői forrást, a Jeremie 3 feltételes nyerteseit, és a még csak meghirdetett Jeremie 4-et is: 

Jeremie 1: 44,9 milliárd Ft 

Jeremie 2: 40,7 milliárd Ft  

Jeremie 3: 34,2 milliárd Ft

Jeremie 4: 8,6 milliárd Ft

Akárhogy osztok-szorzok, mindent egybevéve ez közelíti a 130 milliárd Ft-ot. Bődületes pénz. (találó kép innen)

Keresleti oldal

Hogy ezt a bődületes pénzt hová lehet kihelyezni, arról csak közelítő, és nem naprakész információk vannak (régóta tartja magán az a nézet, amit magam is osztok, hogy a HVCA-nak, mint szakmai szervezetnek jobban kellene fókuszálnia a naprakész, aggregált piaci információk elérhetőségére).

Ami a Jeremie 1 alapokat illeti, én nem tudok frissebbet és átfogóbbat, mint amit barátunk az InsiderBlog adatai alapján állítottunk össze, ami a 2012. év végi állapotot jelzi; eszerint egy fél éve kb. 53%-nál álltak a kihelyezések a teljes befektethető tőkére vetítve; ez a 44,9 milliárdból mondjuk 24. Tegyük fel, hogy az idén borzasztóan összekapták magukat mindannyian, és fél év alatt ez a szám felugrott 30 milliárdig, ami kb. a teljes tőke kétharmada. 

A Jeremie 2-ből vagy borzasztóan titkolózik mindenki, vagy tényleg nagy a csend eddig, én mindenesetre egyetlenegy konkrét befektetésről hallottam: Vitán Gáborék (Venturio) fektettek be valami divatcégbe, talán 300 milliót. 

Más semmi. 

A helyzettel kapcsolatban két fontos személyes megjegyzés: 

  1. Nagy baj lenne, ha a túlzott kezdeti lendület miatt az egész kockázati tőke fellendülés pofáraeséssel végződne. Nehogy az legyen, hogy a végén a sok új tőkealap nyakán maradt pénz miatt, vagy ami még rosszabb: a meggondolatlan kényszerbefektetéseken elszenvedett tömeges veszteségek miatt hosszú időre szitokszóvá tegye a kockázati tőkét minden potenciális piaci belépő számára. 
  2. Komolyan meg kellene fontolniuk a befektetőknek, különösen a kisebb projektekre lövőknek, leginkább pedig a Jeremie 2 magvető alapoknak, hogy az egyedi méregetés-értékelés-vizsgálgatás jelenlegi gyakorlata helyett átálljanak egy olyan üzemmódra, ahol előre megszabott feltételek mellett, egyszerűbb és gyorsabb módon elbírálva, futószalagon pörgessék a befektetéseket. 

Az idő szalad, a tőke hozamra éhezik. 

3 komment · 1 trackback

Címkék: 2013 insider portfolioblogger jeremie jeremie program


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr725435970

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tőkebőség, projektínség 2013.08.02. 15:13:01

Nagy baj lenne, ha a túlzott kezdeti lendület miatt az egész kockázati tőke fellendülés pofáraeséssel végződne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holding 2013.08.03. 17:19:49

Abszolút támogatom a 2-es pontot.
Hozzátenném rendkívül rossz tapasztalataim vannak a hazai tőkebefektetőkről, üzleti angyalokról stb.
Nem általánosítok de akikkel én találkoztam azok lusta, öntelt s.gfejek voltak akik várták a sülg galambot és a palimadarat aki a tuti bizniszt behozza nekik amiben szinte még kockázat sincsen! Volt szerencsém kapcsolatba kerülni velük ötlet állapotban és már működő kis vállalkozás kapcsán közvetve!
Csak 1 saját példa: Egyetemi időm végén megkerestem a legnagyobb hazai üzleti angyal társaságot hogy a kupionos oldalak külföldön mekkora biznisznek tűnek és itthon csinálnék ilyet, részben saját pénzből és haveri segítséggel de reklámra nem lenne pénzünk. Ha azt mondom hogy nekem kellett erőszakoskodni hogy ugyan legalább vegyék fel velünk a kapcsolatot mert az "illetékes" nyaralgatott(igen, az asszisztens mondta ezt!!) majd mikor megérkezett probáltam rátukmálni hogy legalább az üzleti tervünket fussa át... aztán végül átküldtem emailen amire 1-1.5 hónap múlva jött a válasz hogy elolvasták az ötletet és ha érdekel akkor pénzért(!!) szívesen segítenek üzleti tervet gyártani amivel magam már (állításuk szerint) sikeresen házalhatok a projektemmel!!
Az agyam eldurrant hogy rájuk ment el 4-5 hónapunk és mire elkezdtünk tovább keresgélni már be is indult egy másik ilyen cég. Aztán az akkori csapat addigra már el is kezdett feloszlani szóval végül nem csináltuk meg az egészet... És eddigi ismerőseim közül akik befektetőt kerestek, nagyrészt kint sikerült nekik bár igaz hogy sokan itthon már nem is probálkoztak mert a túl kicsi projektekre nem lehetett találni befektetőt, a nagyobbaknál meg az itthoniak "túl kockázatosnak" ítélték!
Ja és mielőtt valaki azt mondaná hogy de hát nem ez van a cégek honlaján, nem ez a propaganda... jah, én is elmentem az "üzleti angyal" rendezvényére és olvastam a szép írást, hallgattam a szép előadást...
Persze megértem hogy sok ilyen befektetés már csak a jól futó, tuti bizniszt támogatja meg annyi pénzzel hogy az még nagyobbra nőhessen csak így az igazán innovatív új start upok mind külföldön alakulnak meg és ki az aki úgy gondolja hogy ez jó???

Szobonya Péter 2013.08.05. 09:10:20

@Holding: Nekem a személyes példád leírásából úgy tűnt, hogy akivel összehozott a (bal)sorsod, az nem is egy üzleti angyal volt, hanem inkább valami közvetítő-tanácsadó-féle. Amivel nincs is gond, tanácsadókra is szükség van a piacon, főleg ha hasznos szolgáltatást nyújtanak ésszerű áron; de abban teljesen igazad van, hogy attól hogy vki tanácsadó, még nem kell feltétlenül seggfejnek lennie.

Azon meg sajnos nem lehet segíteni, hogy a projektek egy része soha nem talál befektetőt; ez ennek a piacnak elválaszthatatlan sajátossága. Egy tökéletesen működő kockázati tőke piacon (és ezzel egyáltalán nem azt akarom állítani, hogy a hazai ilyen lenne) is a tőkét kereső projektek nagyobbik része soha nem fog befektetőt találni; és ha megkérdezünk tíz projektgazdát, abból egy mérsékelten boldog lesz (mert talált befektetőt, és rájött, hogy egy pénzügyi befektetővel együtt élni sem fenékig tejfel), kilenc meg károgni fog, hogy az összes befektető seggfej, mert a béna projektekbe bezzeg befektetnek, de pont az enyémbe meg nem, pedig abban nincs is semmi kockázat.

De ezzel együtt, tény ami tény, a hazai kockázati tőke piac nyögi a gyerekbetegségeket, a befektetők és más piaci szereplők java része is még most tanulgatja a szakmát, rossz döntéseket hoz és igyekszik belőle tanulni; csak az a baj, hogy egy tőkebefektetési döntésről vagy csak sok év múlva derül ki, hogy az jó volt vagy rossz (ha valahová befektetett, de nem kellett volna), vagy soha (ha nem fektetett be, pedig kellett volna).

Dr. Kádas Péter 2013.08.13. 23:30:28

Csak egyet tudok érteni a cikk minden szavával. Gratulálok, remek írás!

Kádas Péter
startupdate.hu
süti beállítások módosítása