Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2013.12.16. 16:20 Aman Sejla

Interjú az Entrepreneurship Club of Péccsel

A következőkben Farkas Zsolttal, az Entrepreneurship Club of Pécs (EC) elnökével készített interjút kívánjuk ismertetni, melyben Zsolt mesél nekünk arról, hogyan jött az ötlet, mivel is foglalkozik az EC, és mit szeretne elérni a magyar startup közösségben.

Kockázati Tőke Blog: Aki esetleg még nem hallott az Entrepreneurship Club of Pécsről, mesélnél pár szóban a szervezetről?

Farkas Zsolt: Az EC (mi csak így nevezzük) a Pécsi Közgázon működő, de egész egyetemi és régiós szinten tevékenykedő Simonyi Üzlet- és Gazdaságfejlesztési Központ hallgatói bázisaként jött létre. A klubunk amerikai közreműködéssel nyáron fektette le az alapokat, és ősszel kezdtük meg a működést. Mi inkább startup ,,téren” tevékenykedünk, a KKV vonalat pedig a Simonyi BEDC viszi.

ECOP.jpg

KTB: Mesélj egy kicsit a Simonyi BEDC-ről!

FZS: A Simonyi BEDC egy olyan ökoszisztéma kialakítását kezdte el még idén tavasszal kiépíteni, amiben megtalálhatóak hallgatók, helyi KKV-k, állami szereplők és partner szervezetek egyaránt, ezáltal fejlesztve a vállalkozói potenciált Pécsett és a régióban. Programjaik között többek között szerepel a minden évben háromszor megrendezett Simonyi Vállalkozásfejlesztési Program, melyben többnyire hallgatói projekt csapatok dolgoznak több héten át, aminek a végén egy pitch keretében mutathatják be a szakmai zsűrinek, hogy hova is jutottak el. Például most december 5-én került sor az első ilyen pitch eseményre, ahol olyan neves szakemberek voltak a zsűriben, mint Benkő Vilmos (Amcham) vagy épp Kádas Péter (Traction Labs).

KTB: Milyen célból jött létre a szervezet?

FZS: A cél, hogy elültessük a fiatalok fejében a startup kultúra és az ,,entrepreneur” hozzáállás magvait Pécsett. A klubunk törekszik minél több tudományterületről összegyűjteni azokat a motivált és tenni akaró fiatalokat, akikben felmerült az igény, hogy egy hasonló gondolkodású, és vállalkozó szellemű csapathoz akarnak tartozni, továbbá erre időt is szánnának.

KTB: Mivel foglalkoztok pontosan?

FZS: Én mindig úgy szoktam fogalmazni, hogy a fejekben szeretnénk elérni változást. Sajnos Magyarországon, ha olyan szavakat mondunk, hogy ,,változás”, ,,kudarc”, vagy épp ,,bizonytalanság”, akkor a legtöbb emberben negatív érzések merülnek fel. Pedig akik ebben jártasak, azok tudják, hogy ezek a szavak hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban és a sikerhez vezető út is ezekkel van kikövezve. Így hisszük, hogy ha ezeket a képzeteket nekünk sikerül eliminálni a tagjaink fejéből, akkor már egy nagydolgot vittünk véghez. Továbbá az ,,entrepreneur” hozzáállást is szeretnénk minél magasabb szintekre emelni. Ehhez folyamatosan hívunk le tapasztalt szakembereket többnyire Budapestről, akiknek az élményeiből és gondolkodásmódjából nagyon sokat tanulunk. Ez nemes egyszerűséggel egy tanulási folyamat.

KTB: Mi a ti hozzáadott értéketek, pontos szerepetek a startup ökoszisztémában?

FZS: Én bízom benne, hogy egyre többet fogunk adni nem csak a pécsi, hanem a magyar startup közösségnek is egyaránt.  A szerepünk az újfajta gondolkodásmód népszerűsítése és alkalmazása minél szélesebb rétegek bevonásával, a fiataloknak egy új lehetséges út mutatása, hogy nem csak multi katonának lehet menni az egyetem után és a legfontosabb, az ezek általi értékteremtés.

KTB: Kikből áll ez a szervezet?

FZS: Többnyire magasan motivált és (nagyon fontos) remek képességű még egyetemista és már végzett hallgatókból. Ezt csak azért emeltem ki, mert a motiváció önmagában nem elegendő, ha nincs mellette készség, képesség. A legtöbb tagunk nagyon jó nyelvekből, sokan külföldön is tanultunk már, volt aki megjárta az El Caminot. Vannak mérnök, orvos, közgazdász, jogász, pszichológus és gyógyszerész tagjaink is, akik ha egyszer ,,összeszabadulnak” abból mindig valami jó ötlet, első helyek, különdíjak startup versenyeken, vagy épp egy piacképes projekt keletkezik.

KTB: Mik a jövőbeli céljaitok?

FZS: Mik nem. Jövő félévben rendesen oda csapunk a lovak közé és célunk, hogy nemzetközi szervezetté váljunk. Külön egy nemzetközi csapatot alakítottunk a korábbi pécsi AISEEC elnök vezetésével, aminek az a feladata, hogy a Silicon völgyön át Tel-Avivon keresztül egészen Pekingig felvegye a kapcsolatot hasonló szervezetekkel és lehetséges partnerségről kezdjenek el egy párbeszédet. Nem titok, hogy hamarosan Pécs a nemzetközi startup események egyik zászlóshajója lesz. Már elkezdtünk szervezni egy nemzetközi virtuális pitch versenyt régi szövetségesünkkel, az Ohio University vállalkozói klubjával, továbbá startup weekend rendezésében is gondolkodunk.

KTB: Végezetül, milyen kapcsolatban álltok a magyar startup közösség szereplőivel?

FZS: Szerencsére egyre több értékes és hasznos emberrel sikerült kiépíteni jó viszonyt. Épp a tegnapi nap fogadta el Kádas Péter a felkérésemet, hogy csatlakozzon a Tanácsadó Testületünkbe, melynek például már Várnagy Priszcilla is tagja.  December 5-én ahogy már említettem volt egy nagyszabású rendezvényünk, ahol vendégként köszönthettük Papp Gábort (iCatapult), aki egy fergeteges előadást tartott a LEAN metodológiáról és David Trayfordot (thehub), aki pedig egy nemzetközi színvonalú interaktív órát tartott nekünk a ,,market-product-team” hármas mentén. Ahol tudunk, mindig ott vagyunk, még ha Budapestre kell is felutazni érte. Folyamatosan építjük ki a partnerbázisunkat és keressük az együttműködési lehetőségeket. De nincsenek hiú ábrándjaink, ha mi nem tesszük meg az első lépéseket, akkor naiv dolog azt hinni, hogy a sült galambok majd Pécsig szállnak.

www.ecpecs.com

e.club.pte@gmail.com

Szólj hozzá!

Címkék: startup kockázati tőke induló vállalkozás portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr475695262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása