Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2014.02.28. 11:43 Szobonya Péter

Új szereplők, friss Jeremie számok

Tegnap volt egy szakmai rendezvény a HVCA és az M27 Absolvo szervezésében, ahol bemutatkozott néhány Jeremie 3 alapkezelő vezetője (a cégek honlapjait is belinkeltem, bár ezek néhány esetben nem sokat mondanak): 

A rendezvény nagyon színvonalas volt, gratulálok a szervezőknek! Az új szereplőkről megtudhattuk, hogy: 

  • Makra Zsolt elsősorban a bukott Jeremie-pályázatokban szerzett komoly tapasztalatokat (nem én cikizem, ő mondta magáról!)

  • a PBG FMC a saját bevallása és a nyúlfarknyi honlapja szerint is " teljesen új, Magyarországon eddig nem alkalmazott befektetési megközelítéssel fog a piacra lépni, amely garantálja a nemzetközileg is sikeres projektek felkutatását, kiválasztását" -- de hogy ez a teljesen új megközelítés miből is állna, és mitől képes a siket garantálni, azt most lett világosabb

  • a Perion Invest (és testvérvállalata, az ugyancsak a Wallis Csoporthoz tartozó, Jeremie 2-nyertes Venturio) a szokásos, IT és biotech túlsúlyú szemlélettől némileg eltérően a termelő iparágak iránt is nyitott, és az energetikai projektekben is lát fantáziát

  • a Valor Capital anyavállalata, a Cashline szívesen fektet a mezőgazdaságba (bár a Valor Capital ezt a Jeremie-előírások miatt nem teheti meg), és turnaround befektetésekkel is foglalkozik

  • a Core Venture kockáspapír-fázisban lévő projektekbe éppen nem fektet ugyan be, de ez azért attól is függ, hogy mi is szerepel pontosan azon a kockás papíron. 

Néha hallani olyan pletykákat, hogy az új szereplők a Jeremie-pénzeket majd "a saját érdekszférán belül" igyekszenek befektetni; nekem ebből a rendezvényből úgy tűnt, hogy hogy a megjelent befektetők tényleg a piacról keresnek projekteket. Majd meglátjuk.

Az új szereplők bemutatkozásán túl számomra az egyik legérdekesebb információt Garamvölgyi Balázs (MV Zrt.) szolgáltatta, aki beszámolt a Jeremie kockázati tőke program eddigi teljesítményéről. Balázs előadása szerint eddig ennyi ügyletre szerződtek le a Jeremie programban: 

  • Jeremie 1: 82 db (össz. 31,67 Mrd Ft)
  • Jeremie 2: 8 db (össz.1,36 Mrd Ft)

Bár engem kissé zavart, hogy az összesített számoknál 107 db, összesen 39 Mrd Ft-nyi tranzakcióról beszélt (ha jól jegyzeteltem, amire nem volt mindig időm a pörgős előadás alatt, és az interneten nem láttam nyomát, hogy az előadást vhová feltették volna), a különbség pedig nem származhat a Jeremie 3 és 4 alapok aktivitásából. Szerintem a különbség abból adódhat, hogy a kockázati tőkealap-kezelők a megvalósult ügyletek kapcsán az alábbiakkal tudják összezavarni a naprakész statisztikákra áhítozókat: 

  • néha arról beszélnek, hogy milyen összegű tranzakcióknak történt meg a végleges jóváhagyása; főleg akkor szokták ezt kidomborítani, amikor még egyetlen leszerződött ügyletük sincs, vagy még csak 1-2 van

  • máskor arról szólnak, hogy milyen összegű befektetésre szerződtek le; ez szükségszerűen kevesebb a jóváhagyott ügyleteknél (vagy max. egyenlő azzal), egyrészt mert a jóváhagyás és a szerződéskötés időben elválik, másrészt mert a jóváhagyás után is el lehet veszíteni ügyleteket;

  • továbbá arról is lehet szó, hogy milyen összegnek a folyósítása történt meg ténylegesen; ez pedig rendszerint ugyancsak kevesebb, mint a leszerződött állomány, mivel a folyósítás általában időben eltolva, több lépcsőben történik; továbbá gyakran előfordul, hogy a leszerződött teljes keretet nem is folyósítják, ha pl. valamely mérföldkőhöz kötött feltételeket a projektgazda nem tudja teljesíteni. 

Na de sebaj, azt mindenesetre tudjuk, hogy a jelenlegi állás szerint, így vagy úgy, a Jeremie kockázati tőke program keretében eddig összesen harmincvalahány milliárd forintnyi tőkét fektettek be összesen kilencven - uszkve - százegynéhány darab tranzakció keretében. 

Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény portfolioblogger hvca jeremie m27 absolvo jeremie 3 Perion Invest Alliance Jura-Hongrie pbg fmc valor capital


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr15836602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása