Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.02.01. 18:20 Szobonya Péter

Befektetőt, de azonnal!

Sokszor találkozom olyan helyzetekkel, amikor valaki tőkebefektetőt szeretne találni, mégpedig azonnal. Azért mert bajban van, azért mert kicsúszott az időből, azért mert nyakán a konkurencia, azért mert az üzleti lehetőség egyszeri, megismételhetetlen és hamar elszáll.

 

 

 

 

 

 

 

A rekorder a saját praxisomban az volt, akinek több mint egymilliárd forintra lett volna szüksége, mégpedig az első találkozásunktól számítot egy héten belül.

Sajnos az ilyen igényekre általában nincs megoldás. Egy-két hetes igényekre biztosan nincs, de még egy-két hónap alatt sem nagyon szokott lebonyolódni egy befektetési tranzakció.

Hogy miért nem? 

Hát először is, egy befektetőkeresést elég alaposan át kell gondolni. Mondhatjátok erre, hogy jól van, átgondolom, ha nagyon odateszem magamat, akkor egy óra alatt mindent át lehet gondolni, mit kell ezen sokáig rágódni? Na itt szokott elcsúszni az egész folyamat, már a legelején. Egy óra alatt nem tudod felmérni, hogy mennyit ér a céged, (lásd a legutóbbi bejegyzésemet ezen a blogon: pontosan meghatározni sosem lehet egy cég értékét, de néha fontos hogy legyen egy jó becslésed), márpedig enélkül honnan tudod hogy amennyi tulajdonrészt kér a befektető, az arányban van-e a betett tőkéjével? Egy óra alatt nem tudod pontosan kiszámolni, hogy mennyi friss tőkére is lenne szükséged -- egy körülbelüi számmal szerinted mennyire fog komolyan venni akármelyik befektető? Egy óra alatt azt sem tudod magadban rendesen tisztázni, hogy hová akasz tulajdonképpen eljutni, akkor meg honnan fogod tudni hogy mennyire lesz rögös az út? 

Ha rendesen felkészülve akarsz belefogni a befektetőkeresésbe, akkor szánj rá ezekre néhány napot, továbbá bízz meg egy szakértőt azzal hogy készítsen egy cégértékbecslést, és két-három hét múlva tudni fogod, hogy mit akarsz elérni ezzel az egésszel.

Aztán ha ez megvan, rendesen elő kell készíteni a reménybeli befektetőknek az információcsomagot. Mindenekelőtt kell egy átlátható üzleti terv, szépen kiszámolgatva, leírogatva; aztán kell egy rövid összefoglaló a projektről a megkeresendő befektetőknek (ha eleve az üzleti tervvel bombázod őket, nagy valószínűséggel el sem fogják olvasni), meg néhány kiegészítő információ, attól függően hogymilyen projektről van szó: műszaki adatok, engedélyek, egyebek. Ezzel néhány hét biztosan eltekik, és nem árt egy szakértőt megkérdezni, mert sok apróságot tudhat, amivel megkönnyíti az életedet.

Aztán jönnek a befektetői tárgyalások, az alkudozások, a befektető átvilágíttatja a cégedet, ha sikerül megegyezni, akkor az ügyvédek előkészítik a megállapodásokat, na azon is el lehet vitatkozni hetekig hogy pontosan hogy szóljon a  szövegezés, stb.

Összességében a teljes folyamat egy fél évet is igénybe vehet. Lehet hogy többet, lehet hogy kevesebbet, van aki évek múltán talál befektetőre, van akinek meg oltári szerencséje van és három hónap alatt pikkpakk mindent le tud zavarni, de azért reálisan fél évvel kell számolni.

2 komment

Címkék: kockázati tőke befektető sürgős buktatók tőkebevonás portfolioblogger befektetőkeresés cégértékelés


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr432631375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabomorvai 2011.02.02. 10:56:29

Na jó, jó. De tényleg: mi van, ha én egy kis cég vagyok, aki nő, növekszik, és sejti, hogy a következő két évben valamikor lehetősége lesz egy hatalmasat nőni, mert már körvonalazódik a fejében egy nagyszerű ötlet. De most még nem aktuális, és lehet, hogy ha aktuálissá válik a dolog (mert mondjuk a Suzuki felkér beszállítónak), akkor viszont azonnal lépni kell. Mit tehetek én most, amikor még nem aktuális a dolog? - Nyilván nem szeretnék pénzt és időt fordítani olyasmire, amire lehet, hogy nem is lesz szükségem, vagy nem úgy lesz szükségem, vagy nem akkor lesz szükségem? Olyasmire gondolok, hogy jó, akkor most csináltatok egy cégértékelést, de a nagyszerű pillanat másfél év múlva jön el, akkorra meg már nem is annyit ér a cég - kidobtam a pénzt. Tehát akkor mit tegyek?

Szobonya Péter 2011.02.02. 11:25:47

@ghyca: Mit tegyél?

1. Amíg nincs helyzet, ne kezdj el befektetőt keresni; fölösleges pénzkidobás, fölösleges hercehurca, és nem venne komolyan egy befektető sem.

2. Ha beüt a nagy üzlet, megkeres a Suzuki vagy hasonló, akkor tárgyalj ki olyan feltételeket, amiket teljesíteni tudsz, és kérj haladékot azokra a feltételekre, amiket nem tudsz azonnal teljesíteni.

3. Azonnal kezdj el befektetőt keresni; ilyen esetben (amikor konkrét megrendelés van egy jó nevű vevőtől) valószínűleg az átlagnál könnyebb befektetőt találni,és lehet hogy nem tart fél évig a hercehurca, de három hónapnál rövidebb idővel ne számolj.

4. Ha valamilyen feltételt nem tudsz teljesíteni, és nem kapsz rá érdemi haladékot sem, akkor mondj nemet a megkeresésre, még ha a szíved szakad is bele. Ha a Suzuki rádtalált, akkor később rád fog találni az Audi is, és lehet hogy akkor jobb helyzetben talál majd a nagy üzleti lehetőség.
süti beállítások módosítása