Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.02.24. 10:47 Szobonya Péter

Nekik már sikerült, miért ne sikerülne neked is?

Az alábbiakban Futó Juditnak, a Debreceni Egyetem PhD hallgatójának az írását adjuk közre.

 

 

 

 

 

Nem kell senkinek sem bemutatni az Apple Computer, a Cisco Systems, a Microsoft, a Google, az eBay, vagy a Starbucks sikeres vállalkozásokat, de sokan nem tudják, hogy indulásukban egyaránt komoly szerepe volt a kockázati tőkének. Az esettanulmányokból kiderült, hogy nem kell sok, ahhoz, hogy egy startup fázisú vállalkozásból globális szintű nagyvállalat legyen. A kockázati tőkés számára fontos, hogy a kiszemelt vállalkozás fiatal, vállalkozó szellemű menedzsmentből álljon, megfelelő ötlettel, termékkel, és dinamikus növekedési potenciállal rendelkezzen, annak érdekében, hogy sikeres legyen az üzlet. Tudom ez nagyon álombeli, és a való életben nem ilyen könnyű. De mindig ott az esély, hogy bejön!

Magyarországon az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a Jeremie program keretében létrejött egy olyan pillér, amely a kkv-k részére nyújtott tőkehiányt elégíti ki nevezetesen az Új Magyarország Kockázati Tőke Program. Ennek keretében 8 nyertes kockázatitőke-alapkezelő közel 46,5 milliárd forintot helyez ki. Szoros a határidő, mert 2013. Február 20-ig kötelező kihelyezést kell végrehajtani. Ennek fényében már 2010-ben megindult a potenciális befektetők felkutatása. Így ha nem akarsz lemaradni, akkor két lehetőséged van, vagy nekilátsz és átolvasod az összes alap ismertetőjét vagy egyszerűen szakemberhez fordulsz, aki eligazít az útvesztők világában és nem utolsó sorban időt és energiát spórolsz meg magadnak. Ösztönzésképen készítettem egy táblázatot azokról a vállalkozásokról, akiknek sikerülhet globális nagyvállalattál válni, hasonlóan a bejegyzés elején megnevezettekkel.

BefektetőProjekttársaságBefektetett összeg millió FtIparág
DBH InvestmentNanoform Magyarország Kft.340biotechnológia
DBH InvestmentProinvest Hungary Kft.200orvosi eszközök
DBH InvestmentC-TECH Menedzsment Kft.315ipari automatizálás
Primus CapitalComforce Kft.170telemarketing
Primus CapitalAdFit Kft.190direkt marketing
PortfolionCryo Management Kft.220 biotechnológia
Portfolion3G multimédia Kft.350 IT
Portfolion Intellio Technológiai Zrt.400biztonságtechnika
PortfolionDigital Recognitions Systems Kft.185  IT
Portfolion Stringdrive Kft. 200innovatív ha

 

Breaking news: a cikk megszületése óta eltelt néhány napban a DBH Investment bejelentette a legújabb befektetését: 410 millió Ft-ot fektetnek CE On-Demand nevű IT szolgáltató társaságba.

5 komment

Címkék: befektetés kockázati tőke primus mások írták dbh portfolioblogger jeremie jeremie program portfolion jeremie alap


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr432687021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2011.02.24. 13:05:13

Ez a breking news-sal is 2.2 milliard HUF.

Kedves Judit, azt irod, hogy 46 milliard van a "kasszaban" es 2 even belul el kell kolteni. Ha 2 ev alatt 2.2 milliard ment el, akkor
* mekkora eselye van a 46 milliard elkoltesenek?
* Minek kell ahhoz tortennie, hogy ez "elkoltodjon"?
* mivan, ha nem lesz ennyi projekt (shame on us, hogy van toke es nem ugrunk ra)?

koszonom a valaszt

F_Judit 2011.03.01. 15:40:29

Kedves Pikkkli,

Köszönöm a kérdéseket.
Véleményem szerint van rá esély, hogy kihelyezzék a tervezet összeget,bár ez csak pozitív hozzáállás a részemről, mert hinni szeretnék abban, hogy Magyarországon is létre jöhet egy megfelelő színvonalú VC piac. Tegnap jelent meg egy cikk:
Botrányosan indult az óriás tőkeprogram Magyarországon, de már jól halad a Napi Gazdaság online-on,
- www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=475245&place=hirstart -
szerintem érdemes beleolvasni, mert pár kockázatitőke-alap vezetője nyilatkozik a felvetett kérdésekről. Méghozzá pozitív képet írnak le a befektetések üteméről.
Arra vonatkozóan, hogy lesz-e elég projekt, inkább azt a kérdést tenném fel, hogy lesz -e megfelelő projekt, mert ötlet az van mindig de hogy megéri-e az alapoknak az már más kérdés.
Egy csomó honlapon nézelődtem de nem találtam semmi használható infót arra vonatkozóan, hogy van-e vmilyen megszorítás az elköltésre.

Ezek szerint te nem gondolod, hogy sikeres lehet a program?

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2011.03.02. 09:50:37

Kedves Judit,

Koszi a valaszt es a linket. Nekem is tetszett a cikk, akar ide is lehetne linkelni, mint kulso iras. Biztos vagyok benne a Napi nem haragudna.

Viszont a "mert ötlet az van mindig de hogy megéri-e az alapoknak az már más kérdés." emogott van valami empirikus adatod, kutatasod? En is azt gondolnam, hogy a kreativ Magayrorszag csakugy ontja az otleteket es az alapok duskalnak a jobb/rosszabb befeketesi lehetosegek kozott. Az utobbi idobe tobbet foglalkozom a kockazati tokevel es nekem ennek az ellenkezoje a tapasztalatom. Keves az otlet, es a keves otlethez megkevesebb menedzsment skill tarsul, hogy azt meg is lehessen valositani.
Remelem valaki bebizonyitja ennek ellenkezojet es csak en keresgelek rossz helyen!

szabomorvai 2011.03.03. 12:23:35

@pikkkli: Nekem is valami hasonló a benyomásom a hazai ötletfelhozatalról, bár ezek csak érzések, mert nyilván a teljes kínálatnak csupán töredékét látom.
Sajnos nagyon sok olyan projekt ötlet van, ami akár jó is lehetne, de az ötleten kívül semmi egyebet nem tud felmutatni a projekt tulajdonosa. Vagyis az ötletgazda fejéből kipattant egy ötlet, és szeretne rá sok millió forintot kapni. Anélkül, hogy akár pénzt, akár energiát fektetett volna az ötletébe. Pedig egy befektető számára ezek mutatják meg az ötletgazda elkötelezettségét, és ezek nélkül aligha fognak befektetni az ötletbe.

Bor Gergely · https://www.facebook.com/magyar.startup.kozosseg 2011.12.08. 00:09:13

Just for the record: a kockázati tőkés nem _ötletet_ keres, hanem egy ötletRE hosszú hónapok-évek áldozatos munkájával felépített sikeres vállalkozást. Van különbség :)
süti beállítások módosítása