Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.04.28. 11:32 Szobonya Péter

Ezt a hibát ne kövesd el 3.

Az üzleti terv ne csak arról szóljon, hogy hogy akarod elkölteni a befektető pénzét.

Ha kockázati tőkebefektetőt szeretnél bevonni a vállalkozásodba, akkor elkerülhetetlen, hogy üzleti tervet készíts. Állandó és visszatérő probléma, hogy az üzleti terv csak arról szól, hogy a befektetőtől kért pénzt mire fogja a társaság elkölteni, mennyi szép és hasznos dolgot fog tudni belőle vásárolni.

 

Nem mondom, az is fontos, hogy mi lesz a pénzzel, de a befektetőt ezzel meggyőzni tuti hogy nem lehet. A befektetőnek nem az a célja, hogy hasznosan elköltse a zsebében lévő pénzt; neki az a célja, hogy haszonnal forgassa, fialtassa, szaporítsa. Egy üzleti terv lehet bármilyen jól kitalált, épülhet bármilyen szuper ötletre, lehet szépen megdizájnolt és átgondolt, ha nem derül ki belőle hogy miből fog a befektetés megtérülni, akkor senki nem fogja komolyan venni.

5 komment

Címkék: hibák kockázati tőke üzleti terv megtérülés portfolioblogger befektetőkeresés


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr262847110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ati50 2011.04.28. 22:32:33

Kedves Péter!

Ez szerintem egyértelműnek kell lennie mindenkinek, hogy egy befektető, látni szeretné a megtérülését, és a lehető legnagyobb haszonnal, a befektetésének. De ha mondjuk egy bizonyos befektető által birtokolt, és általa jól felépített kereskedelmi hálózatba, a termék teljesen beilleszkedik, az értékesítési hálózata, szinte már rutinból, és európai szinvonalon működik, és nem csak a befektetett termék előállításán, hanem plusszban mint kizárólagos forgalmazó, megfelelő haszon elérésével, a már meglévő kereskedelmi hálózatai is profitál, és lehet hogy, többet éves szinten, mint a befektetett tőkéje, alkalmazható e az üzleti tervben, mint a biztos megtérülés garanciája? :-))

Tudom kicsit furcsa és bonyolult, de ettől érdekes.
Üdv Attila

Szobonya Péter 2011.04.29. 09:20:17

@ati50: Teljesen igazad van. Hát persze hogy a megtérülésre kíváncsi a befektető! Milyen nyilvánvaló, nem?

Hát nem, sajnos nem mindig ilyen nyilvánvaló. Kívülről persze magától értetődőnek tűnik, de amikor benne vagy a sűrűjében, amikor már a legapróbb részleteket dolgozod ki éppen, hogy minden tökéletes legyen -- na ilyenkor lehet elfelejtkezni a fontos dolgokról.

Mint pl. amikor téli erdélyi kirándulásra készülsz a barátaiddal, és mindent összepakolsz, mindent jó előre megszerveztek, hogy ki kinek a kocsijában utazik, ki kit hol vesz fel, és még a vadiúj piros kamáslidat sem felejted otthon, amit direkt erre az alkalomra vettél -- és a debreceni nagyállomáson jut eszedbe, hogy az útleveledet Bp-en hagytad (ez egy konkrét eset volt évekkel ezelőtt, akkor még kellett útlevél Romániába, és még a mai napig élénken emlékszem rá ahogy áll a srác a piros kamáslijában a a debreceni nagyállomásnál, ahol kiraktuk a kocsiból, és szomorúan integet utánunk, mi meg a kocsiban fetrengünk a röhögéstől).

Na de a konkrét felvetésedre visszatérve: ez tényleg egy érdekes felvetés, és elég messzire vezet. De megpróbálom röviden összefoglalni.

A befektetőknek két fő típusából az egyik a pénzügyi befektető. A pénzügyi befektető (láss csodát!) pénzügyi okokból fektet be: azzal számol, hogy ma megveszem X Ft-ért, holnap eladom 2X-ért, tök jó. A kockázati tőkés tipikusan pénzügyi befektető, de ha vettél már valaha OTP részvényt, akkor te is pénzügyi befektető voltál.

A befektetők másik alaptípusa a szakmai befektető. Egy szakmai befektető is azért fektet be, hogy több pénzt csináljon; de ő a saját meglévő tevékenységével akarja integrálni az új szerzeményét -- pl. mert már van egy kialakult kereskedelmi hálózata,és úgy látja, hogy a céged terméke pont jól illeszthető a meglévő termékpalettába; vagy mert kicsi de feltörekvő versenytársa vagy, akit agresszív árazással ki tudna ugyan szorítani a piacról, de inkább megegyezik veled, hogy "figyelj pajtikám, add el nekem a cégedet, mindketten joban járunk". VAgy netán felszámolásból megvásárolod egy tönkrement cég ingatlanát, mert pont egy ilyen raktárhelyiségre van szükséged. Ezek mind-mind szakmai befektetők.

Nekem az a véleményem, hogy ha egy szakmai befektetővel akarsz tárgyalni, akkor másképpen kell felkészülni; azt kell szem előtt tartani, hogy hogy fogja tudni a saját tevékenységébe beilleszteni, hogy milyen szinergiákat (ronda szó, de nem tudok jobbat) fog tudni kihasználni. De csak óvatosan, mert könnyen komolytalanná is válhatsz, ha komplett forgatókönyvet akarsz neki letenni arról, hogy mit hogyan csináljon -- ezt ő úgyis százszor jobban tudja, és nem fogja az orrodra kötni.

ati50 2011.04.29. 09:52:59

@Szobonya Péter:

Igen értem, és már biztos hogy szakmai befektetőről kell beszéljek, és eszemben sincs neki megmondani, hogy mit hogyan csináljón, hiszen ebben ő már profi. Én csak azt kérdeztem, mivel a termék tökéletesen illeszkedik a profiljába, és tudom hogy törekeszik a piac nagyobb lefedésére, ezáltal duplán járhat jól. Ebben az esetben az üzleti tervben a befektetés megtérülésére utlava kérdeztem, hogy mint szakmai befektető, az üzleti tervbe,a befektetés megtérülésének biztos garanciájakénk kalkulálható e?
Az útlevél esete velem még nem fordult elő :-)) bár igaz ilyen nagy fába még nem vágtam a fejszém, ezért is nem sietem el, nem kell féljek hogy valaki megelőz.
Üdv Attila

Szobonya Péter 2011.04.29. 17:32:15

@ati50: Hogy az üzleti tervben hogyan számold a megtérülést, azt így (a konkrét helyzetet nem ismerve) most nem tudnám megmondani; de az biztos, hogy míg egy pénzügyi befektetőnél az üzleti terved kulcskérdés, egy szakmai befektetőnél egy kicsit kevésbé fontos; ő úgysem azt az üzleti tervet akarja megvalósítani amit neki mutatsz, hanem majd szépen beleilleszti a céget a saját tevékenységébe.

De az biztos, és ebben igazad van: a szakmai befektető duplán jár jól. Általában ezért van, hogy a szakmai befektetők ugyanazért a cégért jellemzően több pénzt hajlandóak adni. Ezt az ártárgyalásokon érdemes szem előtt tartani.
süti beállítások módosítása