Névjegy

Szobonya Péter  Szobonya Péter

Üzleti szakértő, a Compleo Kft. ügyvezetője és vezető szakértője, a HVCA Oktatási Bizottságának korábbi tagja, a Spinoff Munkacsoport alapítója és első vezetője, a Spinoff Kerekasztal elindítója. Jól ismeri a hazai kockázatitőke-piac szereplőit, és a pénzvilág mozgatórugóit; szűkebb szakterülete az egyetemi találmányok üzleti hasznosítása.

Compleo

banner.jpg

Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.06.22. 13:46 Szobonya Péter

Angyali üzlet

Korábban már írtam az üzleti angyalokról; ebben a bejegyzésben azt fejtegettem, hogy valójában ők nem angyalok, de nem is ördögök;  ebben a cikkben meg afelett busongtam, hogy nem lehet őket megtalálni.

Ki az az üzleti angyal egyáltalán?

Az üzleti angyal klasszikus jelentése olyan magánszemély, aki a saját pénzéből befektet, jellemzően a vállalkozás indulásakor, vagy nagyon-nagyon korai fázisában. Az üzleti angyal pénze nem arra való, hogy egy bajba jutott (eladósodott, veszteséges, a fizetőképesség határán táncoló) vállalkozást levegőhöz juttasson; nem is arra, hogy egy már működő válallkozás nagyot bővülhessen. Az üzleti angyalra ahhoz van szükség, hogy a vállalkozás egyáltalán beindulhasson.

Az üzleti angyalokról és a befektetők más típusairól kicsit bővebben itt olvashattok.

Mennyi pénzt ad? 

Iparága válogatja, hogy egy új vállalkozás beindításához mennyi tőkére van szükség, ha egy fodrászüzletet akarsz nyitni, akkor ahhoz elég egy olló meg egy sampon; de ha egy erőművet akarsz építeni, ahhoz sokmilliárd forintot kell elköltened, mielőtt a vállalkozás ténylegesen beindulna. Az üzleti angyalok Magyarországon általában néhány tízmillió Ft tőkét fektetnek egy-egy cégbe; ami fodrászüzlethez túl sok, erőműhöz túl kevés, de sok induló vállalkozás számára a lét vagy nemlét mélyfilozófiai kérdése múlik rajta.

Milyen kamatot kell fizetni? 

Semmilyet. De azért nem ingyen van. A pénzéért cserébe részesedést kér a cégből; amit majd alkalomadtán el akar adni. Ha a cég bukik, akkor ő is bukta a tőkéjét; de ha a cég sikeres lesz, akkor a befektetett tőke sokszorosáért tudja eladni az üzletrészét. Ez benne az üzlet. Közben kamatot, díjat, osztalékot, ilyeneket egyáltalán nem kér, neki az a lényeg, hogy a cég értéke növekedjen.

2 komment

Címkék: üzleti angyal tőkebevonás induló vállalkozás portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr53005901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chartok.hu · http://www.chartok.hu 2011.06.24. 13:43:26

Sokan alkalmazzák, a kockázati tőkebefektetést. Ha úgy alakul a vállalkozás, ahogy eltervezte a tulajdonos, akkor egy jó befektetésről van szó.
www.chartok.hu