Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.10.19. 09:46 László Tóth

Mi folyik itt...?

Kicsit visszatekintve a gazdaságra, azt hiszem ez a szeptember sem úgy fog bevonulni a történelembe, mint az a hónap, amikor látjuk a fényt az alagút végén.  A forint negatív rekordokat döntögetett, a bankok folyamatosan vonták ki tőkéjüket Magyarországról , és hivatalosan is recesszió elé néz az ország (írja a Világgazdaság 2011. szeptember 29-ei számában). Na, de mielőtt sokan elkezdenének a külföldre vándorláson, vagy akár az ereik felvágásán gondolkodni, had hívjam fel a figyelmet egy érdekes tényre! Az elmúlt időszakban egyre több kockázati tőke kerül kihelyezésre. Szóval nem lehetetlen talpon maradni a vállalkozásoknak, csak meg kell találni a megfelelő csatornákat a megfelelő tevékenységekhez.

Minden jel arra mutat, hogy a vállalkozások számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a banki finanszírozások mellett egyéb lehetőségek is vannak a fejlődéshez elengedhetetlen tőke megszerzésére. Persze ehhez nem árt tisztázni azt is, hogy mi a különbség egy hitel, egy pályázat vagy akár egy kockázati tőkebefektetés között.

Kissé szomorú dolognak tartom, hogy ehhez az kellett, hogy a béka feneke alá kerüljünk. A vállalkozások sajnos egyre nehezebben kapnak hitelt, mivel a pénz ugye fogy, és valljuk be a bizalom sem túl nagy. Nem csoda, hisz sorra dőlnek be a különböző, korábban akár még jól is működő cégek. Ahhoz pedig, hogy egy új vállalkozás induljon, pénz kell. És itt kezdi el mindenki vakarni a fejét, hogy „na az meg honnan lesz”? Van úgy, hogy kevés, de van úgy, hogy sok pénz kell. Ha kevesebb, pár millió forint, akkor szóba jöhet az apu, anyu, testvér, szomszéd, nagypapa, nagymama, ismerős, miegymás. Ha kicsit több kellene, pár 10 vagy 100 millió forint, akkor jöhetne számításba a hitel. Na de az egyre kevésbé van. És aki itt nem adja fel, az megtalálhat egy üzleti angyalt, vagy kisebb intézményi befektetőt, akikkel el is kezdheti a működését. Ha kicsit nagyobb lesz, akkor pedig egy olyan természetes „vállalati evolúció” veheti kezdetét, mely végén akár egy nagyobb pénzügyi vagy szakmai befektető áll.

Tőlünk nyugatabbra ez már évtizedek óta így megy, és működik. A Szilícium-völgyben mindennapi hír, hogy kockázati tőkebefektetők dollármilliókat adnak kisebb startup cégeknek, melyeket pár évvel később sokszoros áron eladnak. Ilyen alapkezelő például a Union Square Ventures, akik többek között a Twitter-be és a Zynga-ba szálltak be korábban.

Végre Magyarországon is kezdik felfedezni a kockázati tőkét, mint megoldást. Ezt bizonyítják az adatok is. Az idei év első felében 50%-kal több magánbefektetői döntés született a kockázati tőke világában, mint a teljes 2010-es évben. Ez persze sok okra is visszavezethető, de az egyik mindenképpen az, hogy egyre több projekttel keresik meg a kockázati tőkebefektetőket. Az új projektekre pedig egyre nagyobb az igény , ami által talán kockázati tőkéhez is könnyebb lesz jutni.
 

3 komment

Címkék: hitel válság kockázati tőke tőkebevonás portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr743265611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2011.10.20. 14:04:26

Szerintem az nagyon biztató, hogy félévkor már 50%-kal túlszárnyalta a magyar VC piac a tavalyi eredményeket. Azt azért érdekes lenne látni, hogy ez az 50% novekedés ez befektetett összegre vagy megvalósult befektetésre vontatkozik. Persze ha tavaly összesen 4 befektetés volt, idén meg első félévben 3, az EU nyugatibb felén ezek a számok meg tizszer százszor nagyobbak, akkor van még hova energiát befektetni.

László Tóth 2011.10.21. 16:00:20

A kérdésfelvetés jogos. Nos, akkor álljon itt pár számszerű adat:

2010-ben 17 magántőke befektetési tranzakció keretében összesen 65 millió euró került befektetésre hazánkban.
2011 első felében több mint 25 befektetési döntés született (ideértve a még nem realizált befektetéseket is). A befektetett tőke mennyisége szempontjából még nincsenek biztos információk az idei évre vonatkozóan.
Csak viszonyításként: 2009-ben 213 millió euró került befektetésre. (Forrás: Piac&Profit)

És nekem is eszembe jutott egy kérdés ezzel kapcsolatban.
Melyik a jobb: Nagyobb értékben vagy több vállalkozásba befektetni a kockázati tőkét?

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2011.10.21. 19:44:57

László,
Köszi az adatokat. Hát e kevés adatból nekem egy következtetésem van, hogy ennyi adatból trendet nem lehet mutatni...
Viszont a kérdésed nagyon érdekes, én azt mondanám, hogy legyen sok meg összesen nagy összegű. De ha nagyon kell priorizálni, akkor legyen sok befektetés.
Nekem olyan ez, mint a magyar gasztrokultúra a mennyiség a minőség :)
süti beállítások módosítása