Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.03.24. 09:31 László Tóth

Rég volt, jó volt, Startup Underground visszatekintés

Alig két hét telt el a SUU’12 óta, melyet joggal SUU12.jpgnevezhetünk az itthoni, kissé álmos startup világ tél utáni első fecskéjének, ami meghozta a nyarat. Azóta már túl vagyunk a Barcamp konferencián, és újabb versenyekről olvashatunk a fórumokon, blogokon is, de én még mindig a SUU’12-re térnék vissza. Pro és kontra, madártávlatból.

Szerintem senkinek nem kell már bemutatni mi is az, hogy startup és mi is az a Startup Underground konferencia. Miskolczy Csaba és Berényi Konrád a startup világ megkerülhetetlen rendezvényévé tették. A kezdetekhez képest, és a nevével ellentétben, az idei esemény már egy profin megtervezett, megszervezett, és lebonyolított konferencia volt. Sikerült nagynevű, nemzetközi előadókat meghívni, bemutatkozott a Singularity University, és egy komoly startup megmérettetésnek is szem és fültanúi lehettünk. Utóbbin az Optoforce győzedelmeskedett 3D-s nyomásérzékelő eszközével. (Szerintem már kevesen emlékeznek a többi dobogósra, de had segítsek: második lett az excelbűvölő Karma Platform, harmadik pedig a konnektoros Remagine srácok, újabb találmányukkal.) Számomra viszont nem csak ezek miatt marad azonban emlékezetes a nap. Elmondom még miért:

Ami tetszett:

  • Felkészült, ígéretes startupok mutatkoztak be a versenyen. Profin, lényegre törően adtak elő. Egyik termék sem volt „az utcáról beesett”. Látszott, hogy komolyan végiggondolták mit is szeretnének elérni, és ahhoz mit kell tenniük.
  • Motiváló volt a Rob Nail, Singularity University CEO-jának, Matt Meeker, a Meetup alapítójának és Halácsy Péternek, a Prezi alapítójának előadása. Szerintem ha valaki figyelt rájuk, akkor nagyon hasznos tanácsokat kaphatott tőlük. (Persze csak akkor, ha nem azon bosszankodott, hogy miért angolul prezentálnak.)
  • A nap végén a befektetők is bemutatkoztak, és mindenki láthatta, hogy vannak!
  • A Noispot bemutatkozása és élménybeszámolója a tőkebevonásról, lehet csak szakmai ártalomként, de nekem kifejezetten élvezetes volt. Keveset beszélt arról, hogy mi is a termékük, de arról sokkal többet, hogy miképpen sikerült tőkét bevonniuk.

Ami nem tetszett (építő jellegű kritikának szánom):

  • Engem zavart, hogy párhuzamosan több dolog is zajlott délután a konferencián. Igazából homályos volt számomra mi is az Founder Institute (mára persze már utánaolvastam). Kicsit könnyebb volt a helyzetem azzal, hogy micsoda a Singularity Univerity, de csak mert a konferencia előtt utánaolvastam.
  • A délután folyamán mikor előadott a Colabs és az MM Klaszter az számomra újabb startup-ok bemutatkozását jelentette. Elmondta 6 újabb csapat, hogy ők kik és mivel foglalkoznak (igazából 5 újabb, mert a Remagine másodszor mutatkozott be nekünk). Jobb lett volna szerintem, ha azt mondják el, hogy miben segít nekik a Colabs vagy az MM Klaszter, hogyan kezdtek bele a közös munkába, mik a legnagyobb nehézségek, stb. Autentikus források, érdekes lett volna.
  • A tweet fal!!!!! Biztos kell az? Tudom, hogy interaktívak vagyunk, de engem zavart, hogy például ott álltak a befektetők, akik több milliárd forintot helyezhetnek ki, és az a téma, hogy kinek milyen a cipője. Ez komoly? (És itt most a kritika nem is a szervezőknek szól.)

A kritikám ellenére azért nagyon élveztem a SUU’12-t! Aki nem volt ott, az jövőre ne hagyja ki!

2 komment

Címkék: startup 2012 portfolioblogger suu


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr884336603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Abrash1965 2012.03.24. 15:30:32

A prezis Halácsy prezije mint tartalmilag, mint desigban fail volt... nagyképű, odavetett, és túldesignolt, el is tévedt benne, és a logika inkább bakugrós volt.

Az angolul elsöprően prezentáló srácnál meg csak az nem derült ki, hogy what the fuck is the product anyway. Az kiderült hogy they got bored eventually.

De a rendezvény összegében nagyon jó volt, megyek jövőre is.

László Tóth 2012.03.24. 15:50:27

@Abrash1965, örülök, hogy elmondtad Te is a véleményed!
A beszámolóm teljesen szubjektív volt, és ezt vállalom is. Számomra a Prezi egy követendő példa, és amit Halácsyék elértek, szerintem mindenkinek követendő példa lehet. Még ha "nagyképűnek" is festett. 4 év alatt nagyot fordult velük a világ... Az meg milyen már, hogy elkezdik "cseszegetni", hogy nem tud angolul, meg miért nem ad elő magyarul. Na, nekem meg ekkor nyílt ki a bicska a zsebemben...

Ha Orosz Gáborra gondolsz, mint angolul elsöprően prezentáló srác, akkor róluk itt tudhatsz meg többet: teamdistinction.com Tényleg elfelejtette azt említeni, hogy mivel foglalkoznak :D
süti beállítások módosítása