Névjegy

Szobonya Péter  Szobonya Péter

Üzleti szakértő, a Compleo Kft. ügyvezetője és vezető szakértője, a HVCA Oktatási Bizottságának korábbi tagja, a Spinoff Munkacsoport alapítója és első vezetője, a Spinoff Kerekasztal elindítója. Jól ismeri a hazai kockázatitőke-piac szereplőit, és a pénzvilág mozgatórugóit; szűkebb szakterülete az egyetemi találmányok üzleti hasznosítása.

Compleo

banner.jpg

Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.04.13. 10:34 László Tóth

Divatba fektet a Portfolion!

A bejelentésre stílusosan egy divatbemutatón került sor. Erről Miskolczy Csaba, alias Prospero számolt be együttműködő partnerünk, az Insider Blogoldalán.

Nem értettem, hogy miként kerültem egy trendi divatbemutatóra (Piarista Köz, este 20 óra, Nanushka  event), ahol semmi startup közösség és semmi befektetés nincs… Aztán kapizsgálni kezdtem, amikor Oszkó Péter, a Portfolion befektetője feltűnt, majd szólásra jelentkezett. Talán ezért hívtak meg, startup arcként??

SZANDRA ÉS CSAPATA

No de előtte még a Nanushka cég ügyvezetője, a tervező hölgy, Sándor Szandra párja is szólt pár szót az eddigi cégépítés nehézségeiről. Ami kb. így hangzott: “egyet léptünk előre szakmailag és kettőt léptünk vissza pénzügyi téren.. és ez nagyon elfárasztott minket”. Vagy “Lassan 6 éve tervezünk egy házibulit, ami talán most fog elkövetkezni” – ekkor már éreztem, hogy itt valami nagy bejelentés következik. Ami nem szokványos egy divatbemutatóhoz. Mert ott a show zajlik és nem beszédeket mondanak. Itt pedig mindenki beszédeket nyomott.

"MEGNÉZTÜNK MINDEN SZÖGET”

Aztán jött Oszkó Péter, aki fölöttébb feszengve érezte magát és ennek hangot is adott. Mert valójában “ez volt az első divatbemutató, ahol részt vett.” Még annak is örült, hogy az “OTP kommunikációs tanácsadói” mögötte vannak és akár néhány klassz idézet klissével is kisegítik… Még jó – tényleg! Szóval ez jó volt Péternek, mert a trendi közönség is fellélegzett, hogy bizony a divat most már elérte azt a szintet, amikor a kocka-befektetők is komolyan veszik ezt az egész divatosdit (sic!). És bizony a befektető kapta a legnagyobb tapsot és üdvrivalgást. Megéljenezték – tényleg!

No szóval a lényegre térve: Oszkó Péter bejelentette, hogy a Portfolion tőkealap beszállt a Nanushka divat birodalomba 1,6 millió euróval és 1 millió eurós egyéb juttatással (gondoljuk ez tagi kölcsön, ugye?) és nagyon örülnének neki, ha a Nanushka “tripla akkorát álmodna, mert akkor ők is sokkal többet tudnák támogatni”. Persze azt is elmondta, hogy a tárgyalások féléve alatt “az utolsó szöget is megvizsgálták” és nagyon odafigyeltek a döntésre. Ezt nem is értettem miért fontos, de biztos “fontos” volt. És komolyan mondta, bizony csend is volt alatta a közönségben.

A VILÁG ELŐTTÜK?

Szóval megtörtént! Létrejött! Az első hazai divat-startup, amely komoly tőkét kapott! (Ha nem számolom az általam is segített Laokoon startup-ot, ami inkább textilipari dolog) És ennek hiper-profi üzenete van az egész hazai startup világra nézve, mégha ez Nanushkájékat biztos nem is érdekli… Hiszen ez a befektetési momentum azt jelenti, hogy az OTP és a Portfolion csoport, mint hazánk vezető pénzügyi ereje komolyan vette a startup ügyet (hoppá!) és mert olyan ágazatban is kockáztatni, ahol tényleg csak a tehetség és a trendiség számít. Ez igazán respekt, és gratulálok érte a Portfolionosoknak!

A teljes cikket itt olvashatjátok: http://insiderblog.hu/hazai-palya/2012/04/12/nanushka/

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés 2012 mások írták portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr414407126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.