Névjegy

Szobonya Péter  Szobonya Péter

Üzleti szakértő, a Compleo Kft. ügyvezetője és vezető szakértője, a HVCA Oktatási Bizottságának korábbi tagja, a Spinoff Munkacsoport alapítója és első vezetője, a Spinoff Kerekasztal elindítója. Jól ismeri a hazai kockázatitőke-piac szereplőit, és a pénzvilág mozgatórugóit; szűkebb szakterülete az egyetemi találmányok üzleti hasznosítása.

Compleo

banner.jpg

Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.04.25. 09:45 László Tóth

Világbajnok mobilos ötletek 3 nap alatt?

A Mobil Weekend alapkoncepciója szerint elég pár jó ötlet, néhány tucat lelkes programozó, grafikus és marketinges és egy hétvége ahhoz, hogy kiváló magyar okostelefon alkalmazások szülessenek. Az elmúlt hétvégén megvizsgáltuk, hogy miként lehet megvalósítani egy mobilos ötletet 3 nap alatt.
Turcsán Tamás helyszíni beszámolóját olvashatjátok az eseményről.


Meglepő módon ma már egy vidéki egyetem diákjai között is találhatunk olyan tehetségeket, akik akár 3 platformra is képesek kifejleszteni egy divatos applikációt. A Miskolci Egyetemen legalábbis ez történt péntektől vasárnapig gyakorlatilag folyamatos munkával 8 csapatból hét készített működő applikációt.

Mobil Weekend.jpgAz ilyen applikációk jó része egyszerű választ próbál adni egy felmerülő problémára, tehát nem itt készülnek a bonyolult mobilos játékok és alternatív üzleti információs rendszerek. Ennek ellenére komoly értéket képviselhetnek azok az egyedi ötletek, amelyeket a versenyzők a három nap alatt számtalanszor átgyúrnak, arculattal látnak el és üzleti lehetőséggel töltenek meg.

A versenyen nagy szerepet kapnak a mentorok, akik általában már valamilyen sikeres cég képviselőiként saját tapasztalataikat osztják meg a fiatal innovátorokkal. Természetesen az itt összeállt csapatok többsége nem alakul vállalkozássá a verseny után, de az bizonyos, hogy a jórészt egyetemista résztvevők rengeteg tapasztalattal gazdagodnak egyetlen hétvége alatt.

A versenyt lezáró prezentációk megmutatják, hogy az ötletek miként alakultak át megvalósult alkalmazásokká, miként formálták a csapatok közös eredménnyé az ötletgazda elképzeléseit. Az eredmény általában meglepő, hiszen egy hétvégén majdnem kész megoldások születnek, úgy hogy közben persze természetesen az esti bulizás is belefér mindenki idejébe.

A titok megfejthetetlen, a csillogó szemű fejlesztők, grafikusok még elképzelhetetlenül kreatívak, nem szorongatják őket a szabályok, adózás, megélhetés, céges problémák. Csak a feladatra koncentrálnak és a legjobbak szeretnének lenni, megmutatni tehetségüket másoknak.

Így születnek olyan ötletek, amik el tudnak rugaszkodni a megszokott gondolkodástól. Újrateremtődnek elfeledett szolgáltatások mobil platformon, vagy újabb hasznos kellékekkel gazdagodnak telefonjaink. Virtuális képeslapküldés, segélykérő alkalmazás, mobilos kaparós sorsjegy, talált tárgyak hivatala, vagy közösségi italmegosztó. Egy hétvége alatt sikerre vihető ötletek, amelyek aztán önálló életet kezdenek. Sikeresek lesznek, vagy eltűnnek a süllyesztőben, de egy valami biztos újabb megoldással gazdagítják a mobilos közösség lehetőségeit. A közösség meg majd eldönti, hogy szüksége van-e a legújabb zseniális ötletre, megoldásra és sikerrel honorálja-e a most elkészült alkalmazásokat.

Mobil weekend Miskolc.jpg

Szerencsére vannak jó példák a versenyzők előtt, a Miskolci Mobil Weekend pénteki napján a workshopokat más sikeres startupok előadói tartották. A Prezi, a Ustream, a LogMeIn előadói hasznos tanácsokat hoztak a versenyre, szerencsére az ilyen siker sztorik sokkal hitelesebbek azoktól akik már befutottak.

Fontosak az ilyen versenyek, mert megteremtik azt a közeget, ahol egyértelműen bebizonyosodik, hogy a kreativitás nem magányos tevékenység, mert ma már egyértelműen csak egy jó csapattal lehet megvalósítani azokat az álmokat, amelyeket a világ elé szeretnénk tárni.  

 

Szólj hozzá!

Címkék: startup 2012 mások írták portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr164472217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.