Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2010.12.17. 08:12 Szobonya Péter

Néhány egyszerű tipp ha befektetőt keresel

1. Ha a céged nem alkalmas befektető bevonására, előbb tedd alkalmassá!

Ne kezdj úgy neki a befektetőkeresésnek, hogy a projekted még nincs kész, a céged szervezetlen, azt sem tudod pontosan mennyi pénzre is lenne szükséged, az üzleti terved pedig éppen gyökeres átalakítás alatt áll, vagy még el sem készült. Komolytalanná teszed magad, és egy csomó energiát és időt fecsérelsz el.

2. Emaileket küldözgetni info@tőkebefektető.hu és hasonló emailcímekre teljesen fölösleges.

Valószínűleg el sem fogják olvasni. Előbb találj kapcsolatot, tudd meg hogy az adott alapkezelőnél kik dolgoznak, ki foglalkozik konkrétan a beérkező projektek előszűrésével, valahogy találj alkalmat arra, hogy megismerkedjetek, és küldd a projektedet közvetlenül neki.

3. Ne halmozd el a befektetőt információval már a bemutatkozáskor!

Ha már a legelső kapcsolatfelvételkor húsz oldalas leírást és nyolc táblázatból álló üzleti tervet küldesz, azt egészen biztosan nem fogják megnézni. Egy kockázati tőkealaphoz tömegével érkeznek be a befektetőt kereső cégek (általában butábbnál butább ötletekkel) tehát egy projekt előszűrésére nem jut több tíz percnél. Vagy még annyi sem. Első bemutatkozásnak egy rövid összefoglalót kell készítened.

4. Minden tárgyalásra alaposan készülj fel!

Mivel egy befektetési döntésnél nagy súllyal esnek a latba a személyes benyomások -- sokkal inkább, mint pl. egy banknál -- ezért mindig kelts jó benyomást! Légy felkészült, tájékozott, tudd meg róluk amit lehet, gondold át hogy milyen kérdésekre számíthatsz, stb.

5. Ha egy befektető elutasít, ne vedd a szívedre! Irány a következő!

Semmi gond, nem jöttél be neki, rossz napja volt, vagy ők inkább másféle projekteket keresnek, nem öröm, de megesik. Bojár Gábortól, a Graphisoft alapítójától hallottam egy rendezvényen, hogy egy vállalkozás nem akkor lesz sikers, ha az induló ötlete kiváló volt, hanem akkor, ha a vállalkozó az újabb és újabb pofonok után újra meg újra fel tud állni, és menni tovább. Ideje gyakorolni!

6. Ha egy befektető egyszer már nemet mondott, csak az idődet fecséreled azzal, ha mégis rá akarod beszélni!

Találkoztam egyszer egy befektetőt kereső vállalkozással, akivel egy befektető közölte hogy nem kíván befektetni, mert nem találta elég meggyőzőnek az üzleti tervet. Erre az egyszeri vállalkozó állandóan azt rőltette, hogy akkor mondják meg hogy mi nem tetszett benne, mert mert akkor azt átírjuk és kész. Nem értette meg, hogy semmi értelme. Fölösleges vesződség.

7. Ha bizonytalanul mozogsz a kockázati tőke világában, kérj segítséget!

Van egy jópofa angol mondás, sajnos az eredetét nem sikerült kiderítenem: "Don't bring a sword to a gunfight", azaz: "ne menj karddal tűzharcba". Ha egy csatát nem a megfelelő fegyverekkel akarsz megvívni, annak vereség lesz a vége. Ha bármiben bizonytalan vagy, inkább kérd szakértő segítségét, belekerül valamennyi pénzbe, de sokszorosan megtérül.

1 komment

Címkék: tippek tanácsadó tőkebevonás induló vállalkozás portfolioblogger befektetőkeresés


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr542517748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ati50 2011.04.13. 20:02:18

Tisztelt Péter!

Olvasgatom a blogodat, egyrészt mer tetszik, másrészt meg próbálom magam képezni hogy az általam kiszemelt befektetőt megszerezzem.
Kérdésem, hogy abban is tudsz tanácsot adni amikor nem befektetőt kesesek, hanem csak egy bizonyos befektetőt. Hogy miért? Mert nem szeretnék exitet, az üzleti ötletemet csak olyan befektetővel szeretném megvalósítani, aki ezen piacon folyamatosan jelen van, szimpatikus a személyisége, és nem utolsó sorban a tevékenysége. Persze ez mellett még eredményes is, ami nem mellékes. Ha őt nem sikerül megnyernem, akkor sem adom fel, hisz az ötleten már túl vagyok, a terméket én használom, tudom mennyi tőkére van szükségem,a megtérülést is meg tudom tervezni.De tisztában vagyok a képességeimmel, és szívesen társulnék nálam jobb vezetői képességekkel rendelkező tőkéstársal, ami ügye ebben az esetben a kevesebb többet jelent.
Tehát ha tudnál segíteni, szívesen veszem.

Üdv ati50
süti beállítások módosítása