Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.08.15. 09:42 László Tóth

Az első lépés, hogy meghallgasson egy befektető

Ha kockázati tőkét szeretne bárki bevonni a vállalkozásába nulladik lépésként azt kell elérnie, hogy egyáltalán szóba álljanak vele a befektetők. És ez nem is egyszerű feladat, ha valaki ezt teljesen ismeretlenül szeretné megtenni! Aki próbálta, biztosan tapasztalta, hogy heteket, vagy akár hónapokat is várni kell egy-egy válaszra, és nem feltétlenül csak azért, mert épp nyár van, és mindenki a szabadságát tölti! Egyszerűen mindenki el van havazva, gyakran a levelekre is alig jut idő válaszolni. Ez bizony velünk, magánemberekkel is gyakran megesik, pláne a befektetőkkel akik naponta tucatszámra kapnak újabb és újabb megkereséseket.Top secret.jpg Ezért lényeges az, hogy tudjuk mi az, ami érdekli őket, ami felkeltheti a figyelmüket. Nem elég, ha szuper és innovatív a vállalkozásunk, és az üzleti ötletünk, ezt a befektetőknek is meg kell tudni magyaráznunk röviden, tömören, érthetően, emészthetően! (Erre még egyszer felhívnám a figyelmet: RÖVIDEN, TÖMÖREN, ÉRTHETŐEN és EMÉSZTHETŐEN) Erre van egy kiváló eszköz, mégpedig a befektetői összefoglaló. Most arról fogok írni, hogy milyen egy figyelemfelkeltő befektetői összefoglaló, miket kell, hogy tartalmazzon, és mi az, amit általában ki szoktak hagyni belőle, pedig a befektetőket a legjobban az érdekli!

Na, de kezdjük az elején, mi is az a befektetői összefoglaló?

Röviden, és egyszerűen: ez egy olyan rövid, általában 2 oldalas word dokumentum, ami tartalmazza a legfontosabb információkat a tőkét kereső vállalkozásról, és annak terveiről, céljairól, aminek eléréséhez befektetőt szeretne bevonni. Általában ez a befektetőkkel való kapcsolatfelvétel első módja, és célja az érdeklődés felkeltése, a befektetéssel kapcsolatos egyeztetések elkezdése.

Egy jó befektetői összefoglaló elkészítése nem is olyan egyszerű! Annak ellenére, hogy mindenki órákat tudna beszélni a vállalkozásáról, az ötletéről, az összefoglalónak (a nevéből eredően is) rövidnek kell lennie! A rövidsége ellenére viszont alkalmasnak az érdeklődés felkeltésére. 5 perc, kb. ennyi ideje van egy befektetőnek, vagy gyakran nekünk is tanácsadóknak elolvasni ezeket az összefoglalókat, és dönteni arról, hogy érdemes-e azzal tovább foglalkozni, vagy sem.kuka.jpg (Személyesen gyakran még kevesebb időt kapunk, ezt hívják "elevator pitch"-nek, mert a liftbe beszállva kb. 30 másodperc alatt kel ugyanezt az eredményt elérni.) Ha nincsenek benne a lényeges dolgok, amik érdekessé teszik a projektet, akkor bizony ennyi volt. Jöhet a következő, mert ebben nem látszik a fantázia, a spiritusz, a lehetőség, és ez az ötlet akkor megy a kukába....

Mi is gyakran kapunk megkereséseket, amik elég változóak. Megtörtént már az is, hogy valaki elküldött a számunkra egy egész üzleti tervet ami kinyomtatva is elég komoly mennyiség volt a maga 47 oldalával. (A táskámba is alig fért be.) Nem fogok kertelni, elgondolkodtam most mit tegyek, de beletelt kb. 1 hetembe, mire érdemben válaszolni tudtam az illetőnek. Nos, egy befektetési alap elemzője ilyet nagy valószínűséggel nem fog tenni. Nem fogja elolvasni az üzleti tervet, hanem félreteszi akkorra, amikor lesz majd ideje. (És mint már írtam is, nekik abból van a legkevesebb.) Lekerül az iratkupac aljára, és lehet, csak hónapok múlva kerül elő.

És ott van a másik véglet is, amikor olyan kevés az információ, amivel szintén nem lehet sokat kezdeni. Például:

"5 millió ft-ra keresnék befektetőt" (ööööööööööööö) vagy
"Egy üzleti ötlet áll rendelkezésre. 15 év szakmai tapasztalatom van az iparágban. A projekt teljesen ki van dolgozva, befektetőt keresek." (hát, lehet ezzel nincs egyedül...)

Mi ezekkel a levelekkel a probléma? Hát kapásból tudnék mondani 10 dolgot, de például semmit nem tudunk meg belőlük arról, hogy ki is aki a levelet írta, mi ez a cég, az iparág, üzleti ötlet, vagy épp a második esetben az sem tudjuk mennyi tőkére lenne szükség. Egyszerűen sablonosak, semmi extra, meglepődnék, ha valaki válaszolna ezekre a megkeresésekre.

Remélem most már mindenkinek érthető miért is fontos jól megírni a befektetői összefoglalót. Na, de nézzük is, mi kerüljön bele a befektetői összefoglalóba, és mi az, amire a befektetők mindig kíváncsiak, de az esetek 99%-ban a megkeresésekben ez nem szerepel!

A befektetői összefoglaló részei

1. Alapadatok

Itt olyan alapvető dolgokra kell gondolni, mint a vállalkozás neve, tevékenysége, és az igényelt tőke összege. Ha valaki a JEREMIE alapokat keresi meg, akkor érdemes még ide írni a cég alapítását és a székhelyét is, mivel ezek lényeges kérdések az ő számukra. (Más befektetőknek viszont egyáltalán nem lényegesek.)

2. A cég és az üzleti ötlet leírása

Ez a rész a befektetői összefoglaló legterjedelmesebb része, ahol a következő dolgoknak kell szerepelniük:

  • a vállalkozás rövid története,
  • a vállalkozás alapítói, kulcsemberei, az ő rövid bemutatásuk, szakmai tapasztalataik leírása
  • a vállalkozás tevékenysége, hogy mivel is foglalkozik a cég pontosan (szolgáltató, fejlesztő, kereskedő, stb.)
  • a vállalkozás eddigi legfontosabb eredményei, eddigi sikerek, a legfontosabb mérföldkövek
  • a bevételek elmúlt pár évének alakulása, referenciák
  • egy rövid piaci elemzés az adott iparágról
  • a vállalkozás jövőbeni terveinek leírása, amire érdemes viszonylag nagyobb hangsúlyt fektetni (a cég mit szeretne elérni, ehhez milyen lépéseket tervez, megvannak-e ehhez a szükséges feltételei - természetesen a tőkén kívül -, és hogy ha ezek megvalósulnak, azzal a cég körülbelül mekkora fejlődést érhet el)

Ez a befektetői összefoglaló azon része, amely röviden, de tömören foglalja össze azt, miért is érdemes az adott cégbe fektetni. Itt még nem érdemes belemenni a részletekbe, technológiai leírásokba, vagy érzékeny adatok kiadásába. Már csak azért sem, mert ez egy publikus anyag, amit bárki elolvashat.

3. A befektetés feltételei

A befektetés feltételei nem takar mást, mint a felajánlani kívánt üzletrész mértékét és az együttműködés javaslatait. Arra azonban ne szánjunk sok időt (és hát értékes karaktereket sem), hogy pontosan részletezzük a javaslatainkat, mivel ez a későbbi tárgyalás során bizony gyökeresen változhat. Olyan alapvető információk legyenek csak, hogy kisebbségi vagy többségi tulajdonrészt ajánlunk-e fel, és pontosan mennyi tőkét is kérünk.

4. ....és amit mindenki el szokott felejteni

...az exit lehetőségei a befektetés számára. Mi az a lehetséges forgatókönyv, ahogyan a befektetők értékesíteni tudják az üzletrészüket. Van-e olyan potenciális nagyvállalat, akinek pár év múlva a látóterébe kerülhet ez a most még csak kicsi, de annál nagyobb lehetőségekkel rendelkező cég? Fog-e akkorát nőni, hogy később például felvásárolja a Facebook vagy a Google (hogy ha épp IT cégről van szó). Ez egy olyan információ, ami bizony a befektetők döntését is elősegítheti. Jah, és persze soha ne feledjük el felírni az elérhetőségeinket sem a befektetői összefoglaló végére!

Next steps, hogyan tovább?

Elolvasás.jpgHa megvan a befektetői összefoglalónk, akkor nincs más hátra, mint elküldeni a potenciális befektetőknek. Szerintem masszív 1 hetes kutatómunkával meg lehet találni a Magyarországon működő kockázati tőkebefektetési alapok 95%-át. Mindegyiknek van egy központi címe, vagy egy központi rendszere, ahová ezt a dokumentumot fel lehet tölteni. Persze sokkal hatékonyabbak tudunk lenni akkor, ha tudjuk, kinek érdemes elküldeni. Megtörtént már velünk az is, hogy 4 percet kellett várnunk egy befektetői válaszra, de ez nem túl gyakori. Pár hét de extrém esetekben akár hónap is kellhet ahhoz, míg mindenki válaszol.

Mindenesetre soha ne feledjük el azt, hogy mi a befektetői összefoglaló célja. Ez pedig nem más, mint a figyelemfelkeltés, és egy részletesebb bemutatkozás lehetővé tétele. Ez a következő lépés az esetek egy részében személyes találkozást jelent, egy másik részében pedig az üzleti tervek elküldését. Ha egy hatásos összefoglalóval sikerült jó benyomást keltenünk a befektetőben, akkor a játszmát félig már meg is nyertük!

5 komment

Címkék: 2012 tőkebevonás portfolioblogger befektetőkeresés


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr694711630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2012.08.15. 11:15:42

Pont ma kell írnom egyet, nagyon jó sorvezető lesz.

László Tóth 2012.08.15. 11:28:09

@is: Örülök, ha hasznosnak találtad, és sok sikert a megírásához!

(Csak még egy tipp: a befektetők többsége most szabadságon van, és csak a jövő héten, a hosszú hétvége után fognak elkezdeni újra dolgozni. Szóval annyira ne siess!)

is 2012.08.15. 16:28:13

@László Tóth: Az enyémet már beajánlották és várják :)

Tike78 2015.09.07. 11:49:49

Mi a helyzet akkor ha csak az ötlet áll rendelkezésemre, tehát nincs cég és pénz sem..?
süti beállítások módosítása