Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2014.07.23. 10:06 Szobonya Péter

Intelligens szike - magyar találmány amerikai piacon

medimass.pngNagyszerű fejleményről számolt be az Index cikke, amely a MediMass Kft. ma bejelentette, hogy az amerikai Waters Corporation megvásárolta a fejlesztés alapjául szolgáló tömegspektrometriás ionizációs (REIMS) technológiáját. 

A MediMass sajtóközleménye szerint a cég 2008-ban, a SOTE spinoff cégeként jött létre. dr. Takáts Zoltán kutatási eredményire alapozva. A REIMS technológia adja a lényegét az Intelligens Kés (“iKnife”) néven ismertté vált fejlesztési projektnek. A koncepcionális fejlesztés szakaszában lévő Intelligens Kést a jövőben a műtétek közbeni, azonnali diagnózis felállításához lehet majd alkalmazni. A Waters már három éve együttműködik a MediMass-szal és az Imperial College London-nal a REIMS technológia továbbfejlesztésében azzal a céllal, hogy a technológia alkalmazható legyen az egészségtudomány több gyakorlati területén.

A REIMS egy olyan ionizációs eljárás, mely szinte bármilyen minta azonnali tömegspektrometriás analízisét teszi lehetővé.A technológia az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeképp képesnek bizonyult az azonnali kémiai analitika potenciális kiterjesztésére az élelmiszer-biztonság, mikrobiológia és a klinikai diagnosztika területére.

Végre egy igazi, vérbeli egyetemi spinoff  sikertörténet! A folyamat egészen tipikus, vagy legalábbis annak kellene lennie: 

  • tehetséges kutató az egyetemi kutatásai során rábukkan valami érdekesre, fontosra;
     
  • időben szabadalmaztatják, hogy egyáltalán szóba jöhessen az üzleti hasznosítás; az egyetem erejéből kb. eddig futja;

  • szerencsére éppen időben akadnak rá egy inkubátorra (ez esetben ValDeal), aki nem ijed meg attól, hogy nemhogy termék nincs, de még azt sem tudják, hogy pontosan mire is lesz majd jó -- meglátja benne a fantáziát, elhiszi saját magáról, hogy kibírja azt a pár évet, amíg sikeresen kiszállhat (ez utóbbi sajnos a ValDeal esetében nem teljesült)

  • időközben eljut addig, hogy kockázati tőkések számára is emészthetővé válik, és találnak is tőkebefektetőt (Euroventures), 

  • majd végre-valahára, pár millió euró és 6-8 év küszködés - újrapróbálkozás - végső kétségbeesés - hamvaiból feltámadás után sikerül elpasszolni egy szakmai befektetőnek. 

Azt remélem, hogy : 

  • A SOTE-nak volt annyi esze még az elején, hogy nem magát a szellemi terméket, csak a hasznosítás jogát (licencia) adták át, így szépen részesedik majd a royalty bevételekből

  • Az alapítók meggazdagodnak és szakmailag is megdicsőülnek ebből az exitből, és sokan gondolkodnak el rajta, hogy érdemes követni a példájukat

  • A befektetők betett tőkéje busás haszonnal térül meg, és a hazai kockázati tőke piac egyre bátrabban fektet egyetemi találmányokba. 

Gratulálunk MediMass, ilyen sztoriból kéne még egy-kettő minden hónapra!

2 komment

Címkék: sote spinoff portfolioblogger valdeal euroventures medimass


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr116536939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norbert Buzas 2014.07.24. 15:50:03

Korrekt történetírás, már csak azért is, mert - más riportálókkal ellentéteben - nem hallgatja el a ValDeal szerepét az ügyben. Az inkubátor, ami sok, mára igazi sztárrá lett projekt elindulásában játszott szerepet, de mire a projektek felkészülten álltak a rajtvonalnál, sehol a beígért JEREMIE (csak mintegy 2 évvel később), és sehol az inkubációt támogató pályázat (az meg csak tavaly jött). Mivel ez már a harmadik exit (CRYO, Gravity R&D, MediMass) azon projektekből, amik a ValDeal-nél indultak, a tulajdonosok és pár meghatározó szereplő most azon ügyködnek, hogy egy saját befektetéseket is eszközlő akcelerátorként újraindítják a történetet.

Szobonya Péter 2014.07.25. 12:16:26

@Norbert Buzas: Ez nagyszerű hír, Norbi, izgatottan várjuk a fejleményeket!
süti beállítások módosítása