Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2014.03.28. 11:34 Szobonya Péter

Muszáj új területeket meghódítani

Muszáj új területeket meghódítania a hazai kockázati tőkének, mert ha nem tud kitörni a jelenlegi szűk mozgásteréből, akkor kudarcra van ítélve. conquer.jpg

Az elmúlt években annyi tőke ömlött az országba, hogy lassan belefulladunk. A Jeremie program 4 hullámában már az elsőnél is jobbnak látták az illetékes elvtársak, ha meghosszabbítják az eredetileg tavaly decemberig szóló befektetési időszakot, különben néhányan nem tudták volna kihelyezni a rájuk bízott tőkét. Annak dacára, hogy ők a lépéselőnyüknél fogva abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy kiszemezgethették a piacról a jobbacska projekteket. 

A Jeremie 2-3-4 programokban a J1-hez képest még kb. kétszerannyi új tőke jelent meg, a Jeremie 1-ben kb. 48 milliárd, a Jeremie 2-3-4-ben több mint 80 milliárd Ft jött a piacra. Ebből a Garamvölgyi Balázs februári előadása szerint (megnézhető ITT) a Jeremie 2-esek eddig befektettek 8 cégbe össz. 1,36 milliárd Ft-ot, ebből a holnapjaik szerint:

  • a Prosperitásé 5 db (Minibrake, Ökuka, Effishoe, FeelingFinder, és egy különös Harry Potteres befektetés Smart Move Entertainment néven
  • Kairosé 3 db (Globus Viridis, Szimedok és Baby Life Care)
  • Conor Fundé 5 db (Miniversum, Salesjob, iBlueOpen, L&D Apps, Be-Novative)
  • az X-Ventures Bétáé 1 db (B21 Logisztika)
  • Venturióé 4 db (Use unused, Ecoenergo, G-Motor, Bubbles)

Ez akárhogy is számoljuk 14 db, ami az MV Zrt. statisztikájától azért különbözhet, mert az még a dec. 31-i állapotot mutatja, emezeket meg ma keresgettem ki az alapkezelők honlapján. 

A Jeremie 3 és 4 tőkealapok meg még meg sem kezdték a tevékenységüket; de nekik már csak a százszor lerágott csontok maradnak, amiről az előttük járók már minden kicsit is emészhető cafatot lefarigcsáltak.

Akárhogyan is, az tutibiztos és egyben hótziher, hogy ennek a rahedli sok pénznek nincs meg a helye a hazai startup piacon. 

Muszáj új befektetési terepet találni. 

Szerintem a projektkínálat érdemi élénkítésének két lehetséges iránya van: 

  1. A startup-piac növelése -- Ezen a területen folyik is a dicséretes politikai aktivitás, nagyon jó, hogy ezt az egyik jelentős gazdaságpolitikai célkitűzésnek tekintik fontos emberek; az igazi startupok érdekében azt reméljük, hogy ez nem fog kimerülni abban, hogy "itt márpedig sikertörténet lesz, ha beledöglötök akkor is".
  2. A spinoff-piac meghódítása -- néhány kósza próbálkozástól eltekintve nincs igazi áttörés az egyetemi találmányok üzleti hasznosításában, a kockázati tőke egyelőre nem találta meg a helyét ezen a területen; pedig itt potenciálisan nagy számban vannak üzleti hasznosításra alkalmas, tőkebefektetést igénylő találmányok. Ennek okait foglalja össze vázlatosan az alábbi prezi: 

 

1 komment

Címkék: kockázati tőke spinoff portfolioblogger jeremie program


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr435882724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1001nappal 2014.03.30. 00:26:18

Idétlen támogatási rendszerbe csak idétlen projektek mennek bele.
süti beállítások módosítása