Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2010.10.22. 12:18 Szobonya Péter

A kockázati tőke jó dolog 1. - Innováció

A kockázati tőke jó dolog.

Ez így elég sommás kijelentés egy újonnan indult blog legelső bejegyzésének induló mondataként. Semmi relativizálás (kinek jó, mikor, milyen feltételek teljesülése esetén), semmi óvatoskodás ("jó is lehetne esetleg talán .... "), egyszerűen csak kerek-perec kijelentem: jó dolog.

Tényleg így gondolom. A kockázati tőke jó dolog.

Na jó, persze nem mindig, nem mindenkinek, nem minden tranzakció sül el jól, egy befektető is bukhat, egy tőkét bevonó cég is ráfázhat, de azért az összkép meggyőződésem szerint egyértelműen pozitív.

Miért jó?

Elsősorban azért, mert fellendíti az innovációt. A kockázati tőke széles körű elterjedése - ezt számtalan nemzetközi felmérés igazolja, majd egyszer talán közzé is teszek itt közülük egy-kettőt - irdatlan lendületet tud adni az innovatív iparágaknak. Ha egy országban a kockázati tőke teret kap, ott rövid időn belül jelentősen emelkedik a bejegyzett szabadalmak száma, az innovatív területeken dolgozó vállalkozások felvirágzanak, az értelmes találmányokból használati tárgyak lesznek, aminek örül a feltaláló, a gyártó, a kereskedő és a felhasználó is.

Ha egy kormány komolyan gondolja (gondolná) azt, hogy az innovációnak kulcsszerepe van egy gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából, akkor a legokosabb amit tehet, hogy okos piacszabályozó eszközökkel lehetővé teszi a kockázati tőke térnyerését, és hagyja hogy az egymással versengő tőkebefektetők a saját önös üzleti érdekeiktől vezérelve megrostálják a hozzájuk befutó számtalan üzleti ötletet, külön-külön értékeljék azok üzleti életképességét, kiválogassák a legjobbakat, és azok megvalósulását megfinanszírozzák. 

Nem hiszek a piac mindenhatóságában, de nem hiszek az apparátus bölcsességében sem. Nem gondolom, hogy az innováció finanszírozását önmagában a piacra lehetne bízni; de azt sem hiszem, hogy a források elosztásáról kizárólag politikai/bürokratikus úton kellene dönteni. Egy egészséges rendszerben mindkettőnek helye van.

Szólj hozzá!

Címkék: innováció kockázati tőke tőkebevonás fellendülés


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr202390664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása