Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2013.10.18. 16:36 A.S.

„Nekimegyünk a külföldi piacnak” –Virtual Call Center interjú

Néhány hete újabb megvalósult JEREMIE-befektetés jelent meg a sajtóban: a DBH Investment bejelentette, hogy 150 millió Ft tőkét fektet a virtuális call center szolgáltatással foglalkozó Virtual Call Center Solutions Zrt-be. A Kockázati Tőke Blog részére Tóth Szabolcs vezérigazgató adott interjút.

IMG_3326b.jpgKockázati Tőke Blog: Ha valaki még nem ismeri a Virtual Call Center-t, mit érdemes róla tudni? Mivel foglalkoztok, mióta működtök, ki a célközönségetek stb.

Tóth Szabolcs: A Virtual Call Center egy cloud alapú call center szoftvert és ezzel együtt teljes körű távközlési megoldást biztosító cég, úgy nevezett in-house és outsource call centerek, ügyfélszolgálatok részére. A leglényegesebb dolog a technológiai megvalósítás az üzemeltetés kiszervezése mellett az, hogy nem kell súlyos összegeket lekötni és beruházni, hanem rugalmasan, szoftverbérlés szerűen (SaaS) igénybe lehet venni a szolgáltatást, a szükséges távközlési és IT kapacitásokkal együtt. Az ügyfeleink szolgáltatásának minősége tovább növekszik, miután a core szolgáltatásukra jobban tudnak fókuszálni.

KTB: Milyen célból kerestetek befektetőt?

TSZ: A hazai terjeszkedéshez szükséges feltételeink adottak és ezeket organikus fejlődés esetén is tudtuk/tudjuk biztosítani. Ugyanakkor régóta kacsingatunk külföldre, amihez jelentős forrásra és piaci ismeretre van szükség. Azt gondoljuk, hogy egy jó kockázati tőke befektető nem csak forrást tud biztosítani, hanem a piaci tapasztalatait is meg tudja osztani velünk és be tudja vetni kapcsolatait is.

KTB: Lépten-nyomon azt hallani (mi is írtunk róla), hogy sok a tőke, kevés a projekt; nektek mik a személyes tapasztalataitok? Mennyire könnyen tudtatok befektetőt találni?

TSZ: Az utóbbi időben megnőtt az elérhető forrás, és szinte a semmiből pár év alatt kifejlődött a kockázati tőke piac idehaza, de ez nem jelenti azt, hogy nagyon könnyű ilyen forráshoz jutni. Meg kell érteni a tőkebefektetők működését, és el kell fogadni, hogy csak bizonyos típusú cégekbe, projektekbe tudnak befektetni. Rendszerint nemzetközi piacralépés feltétel, illetve a dinamikus növekedési kilátások 3-5 éves távlatban. Ha ezek adottak és érdekes a projekt, akkor lehet találni befektetőt.

KTB: Több befektetővel is tárgyaltatok személyesen, mik az általános tapasztalataitok a befektetők hozzáállásával kapcsolatban?

TSZ: Nehéz általánosítani, inkább különbségeket tudnék megfogalmazni, mint hasonlóságokat. Volt aki az üzleti tervre koncentrált, volt aki magára az értékesítési kihívások megoldására, volt aki a termékre. Minden befektető kicsit máshogy közelítette meg, és ez nagyon sok tanulsággal szolgált. Ugyanakkor többnyire minden befektető eredmény-orientált és izgalmas projektet keres.

KTB: Mi volt a legnehezebb a befektetőkeresés során, és mikor volt a fordulópont?

TSZ: A legnehezebb és egyben legtöbb időt és energiát igénybe vevő rész a szerződés tárgyalása volt. Nagyon nem mindegy milyen feltételekkel száll be egy új tulajdonos. Eléggé fel kellett készülnünk, több ügyvéd segített a végleges szerződés kialakításában. Ezen felül az üzleti terv elkészítése is kemény dió volt, egy nagyon komplex és reális üzleti modellt kellett készíteni.

KTB: Ha most kezdődne a befektetőkeresés, mit csinálnátok másként?

TSZ: Azt hiszem nagyjából jól csináltuk a dolgokat eddig, talán egy kicsit hosszú ideig tartott. Ha lesz valami hiba az később fog kiderülni, de most nem látunk ilyet.

KTB: Mik a terveitek a jövőre nézve? Terveztek további körös befektetéseket is a későbbiekben?

TSZ: Egyelőre teljes erővel nekimegyünk a külföldi piacnak és megmérettetjük magunkat illetve a szolgáltatásunkat. Ha jól megy és további bővülés felgyorsításához szükségünk lesz forrásra, akkor természetesen abban vagyunk érdekeltek (a DBH Investment-tel együtt), hogy további forrást vonjunk be, és ez jelenthet egy második körös befektetést.

KTB: Mit tanácsolnátok más befektetőt kereső cégeknek, mire figyeljenek a legjobban?

TSZ: Szerintem mindennek az alapja hogy legyen egy határozott cél, egy olyan jövőkép, ami felkelti a befektetők érdeklődését. A másik nagyon fontos dolog maga a szerződéskötés. A Term Sheet elfogadása előtt össze kell szedni az összes fontos dolgot, ugyanis ez alapjaiban meg fogja határozni a befektetői szerződést. Később újratárgyalni ezeket a pontokat nemigen lehet. Ezért rendkívül fontosnak tartom a szakértők bevonását minden fázisban (a befektető kereséstől a szerződés lezárásáig). Ha jól sejtem a legtöbben nem csináltak végig 5-10 befektetést, így ezen a speciális területen nem lehet komoly tapasztalata az alapítóknak. Nem utolsósorban aki tőkét szeretne bevonni az készüljön fel, hogy ez egy hosszú folyamat lesz és szükség lesz a kitartásra.

 

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés kockázati tőke tőkebevonás 2013 portfolioblogger jeremie program befektetőkeresés


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr675584407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása