Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2010.12.20. 08:45 Szobonya Péter

A JEREMIE program másik ága

Olvasom a hírekben, hogy a mivel a JEREMIE Program pénzei nagyon rosszul hasznosultak,  a kormány lecsökkenti a program keretösszegét, és a felszabaduló pénzeket átcsoportosítja közelebbről meg nem nevezett célokra.

Micsodaaa? 

Ja, mégegyszer elolvasva már értem, ez a JEREMIE Program másik ágára vonatkozik, nem a kockázati tőke programra.

 

 

 

 

 

Gyakran okoz félreértést, hogy a JEREMIE Program hazai ága három alprogramot fog össze:

1. Mikrohitel program

2. Kezességvállalási program

3. Kockázati tőke program

Ezeknek a hivatalos nevében nem szerepel a "JEREMIE" szó, hanem mivel besuvaszották őket az előző kormány Új Magyarország Fejlesztési Terve alá, ezért Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogramnak, meg Új Magyarország Kockázati Tőke Programnak hívják őket. De ezek az elnevezések túl hosszúak ahhoz, hogy a köznyelvben bárki is használja őket, ezért általában egyszerűen Jeremie Programként hivatkoznak rájuk. A félreértést az okozza, hogy a szakmai köznyelv a "JEREMIE Program" kifejezéssel vagy a teljes programot, vagy kimondottan a kockázati tőke alprogramot szokta jelölni.

Mindenesetre a mostani csökkentés és átcsoportosítás a mikrohitel programot érinti, vagy hát ahogy a közlemény írja, az Új Magyarország Forgóeszköz Hitelprogramot, én őszintén szólva már nem tudom követni, hogy akkor ez a JEREMIE programon belül a teljes mikrohitel alprogram, vagy neadjisten annak csak egy része.  Az a lényeg, hogy az ebben a programba allokált 140 milliárd forintnak a két évvel ezelőtti meghirdetés óta csak másfél százalékát (!) vették igénybe, ezért végre most elérkezettnek látták az időt arra, hogy innen a pénzt jobb helyekre tegyék; ebben a programban a 140 milliárdból marad 15, a többi 125 milliárdnak jobb helyet keresnek.

Őszintén szólva én nagyon kíváncsi leszek arra, hogy mi lesz ennek a felszabaduló 125 milliárdnak a sorsa. Nyilván nem költheti a kormány akármire, ez ugyanis nem a saját pénze, hanem az Uniótól kapta; tehát minden valószínűség szerint az Unió JEREMIE programjának keretein belül kell felhasználni. De a másik két alprogram közül a kezességvállalás ugyancsak nem lett egy nagy durranás, a kockázati őke program meg viszonylag a legjobban fut, de hát azért ekkora összeget nem tudna felszívni. Egy részét esetleg.

Ha valamelyik nyájas olvasóm esetleg tud vmi érdeks infót ennek az százhuszonöt milliárdnak a várható sorsáról, ne habozzon megosztani a kíváncsi olvasóközönséggel.

1 komment

Címkék: mfb portfolioblogger jeremie jeremie program jeremie forgóeszköz hitelprogram


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr742526854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.B. 2011.02.02. 11:00:57

Kiegészítésül:
tudtommal mikrohitel, KKV hitel, ÚM forgóeszközhitel, garancia/viszont garancia és kockázati tőke volt eddig.
Ebből a legrosszabbul valóban a forgóeszköz-hitel ment, de pl. a garanciával is nagy gondok voltak.
Plusz info:
Az igazi probléma az volt, hogy a GOP 2. prioritás (KKV-k komplex fejlesztése) célcsoportja ugyanaz, mint a Jeremie-é (GOP 4. prioritás), a KKV-k ugye. Csakhogy addig, amíg lehet vissza-nem-térítendő támogatást kapni (mégha 50%-os önrésszel is), addig a kutyának se kell a visszatérítendő támogatás. Úgy is mondhatjuk, hogy a GOP két terméke versenyzet egymással, ami önmagában ad egy szép bukét az egésznek.
Most, hogy a 2. prioritás, mint slágertermék hamarosan kifut, az IH -szerintem logikusan- lépett és igyekszik változtatni, termékfejleszteni. Ezért indítottak most egy kísérleti projektet (GOP211M), ami egy kombinált termék (kb a következő arányokkal): 40%-ig vissza-nem térítendő, 30%-ban visszatérítendő, 30% hitel, és az egész mögé a garanciaterméket is oda rakják. A terv az, hogy fél év után meglátják, megy-e, kell-e változtatni. Meglátjuk.
Szóval kb. ez lesz kb a 125 mrd sorsa, valóban csak az eredeti program keretei között lehet felhasználni.
süti beállítások módosítása