Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.10.17. 12:56 László Tóth

Az Üzleti angyal motivációja

Az alábbiakban Záborszky Péter írását adjuk közre, aki üzleti tevékenységeit egy üzleti angyal segítségével kezdte, és mára már több vállalkozás tulajdonosává vált.

Amerikában ma 265.000 regisztrált üzleti angyal található, akik saját magántőkéjüket kockáztatva keresnek vállalkozásokban befektetési lehetőséget. Ha a népesség arányát nézzük, akkor Magyarországon kb. 8300 üzleti angyalnak kellene lennie.

Sajnos azonban nincs ennyi befektető szándékú ember. Nem feltétlen csak amiatt, hogy Magyarországon szegényebbek az emberek. Sok esetben a befektető szándékú emberek nem találják meg a megfelelő vállalkozást. Természetesen az USA-ban más az üzleti kultúra, valamint a befektetésre váró tőke is sokkal nagyobb, de bizony itthon is megtalálhatóak nagy számban azok az üzletemberek, akik szívesen fektetnék be pénzüket is vállalkozásokba. A mai gyakorlat nem kedvez a vállalkozásoknak, mert a pénzt és a munkát gyakran csak ismeretségen keresztül lehet elérni. Ezért nagy segítség minden olyan lehetőség ahol a befektetők és a vállalkozók megtalálhatják számításaikat. Kezdenek megjelenni Magyarországon az ezt elősegítő helyek, mint pl az interneten az Üzleti Angyalok.hu.

Sok vállalkozó nem gondolkozik el azon, hogy tulajdonképpen mi a motivációja egy üzleti angyalnak. Pedig ennek a kérdésnek a végig gondolása segíthet a kapcsolatok kialakításához. Gyorsan meg lehet válaszolni a kérdést azzal, hogy “több pénzt” akarnak, de tapasztalataim szerint valaki, aki önmaga már fölépített egy sikeres vállalkozást, többet keres egy befektetésben, mint a tőkéjének a gyarapítását.

Tapasztalataim szerint az üzleti angyalok három kategóriába sorolhatóak:

1. Hedonista - Az a vállalkozó típus, aki egyszer már mert nagyot gondolni és beindított egy sikeres vállalkozást. Ez az ember érezni akarja újra azt az érzelmi töltetet és izgalmat, amit egy új kihívás hoz. Ez az ember azért keresi a befektetést egy új vállalkozásban, mert szeretne megint valamit fölépíteni, felvirágoztatni. Mint aktív szereplőre kell gondolni, aki a vállalkozás irányításában is részt kíván venni.

2. Tőkegyarapitó - Az elvárás a pénz maximális gyarapítása. Fel kell készülni rá hogy az angyal szeretné előre látni, hogy mikor és milyen haszonnal tudja majd kivenni a pénzét a vállalkozásból. Elsődlegesen olyan vállalkozásokat keresnek, amiket a későbbiekben nagy valószínűséggel megvásárolhat egy  nagyobb pénzügyi vagy szakmai befektető. A tőkegyarapító angyal minden esetben hosszú távú pénzügyi tervben gondolkozik. Fontos, hogy jól strukturált üzleti és pénzügyi tervet lásson.

3. A Jótékonykodó - Látni, hogy egy lelkes ember keményen dolgozik és megpróbál rendkívül szorgalmasan egy vállalkozást felépíteni, rendkívül motiváló a Jótékonykodó angyal számára. Ez a befektetői típus kis méretű, de nagy számú befektetésben gondolkozik. Sokszor nem is a vállalkozásnak, mint inkább a vállalkozónak adják a befektetést, elismerve szorgalmát, kitartását. Találkoztam már olyan sikeres Jótékonykodó angyallal, akinek egy egész irodaház volt a tulajdonában, és töredék áron adta ki az irodákat kezdő vállalkozásoknak, csak azért, hogy hasonló gondolkodású, motivált emberek társaságába legyen, és segíthessen nekik.

Érdemes elgondolkozni azon, hogy a potenciális befektetőnk melyik típus lehet, és megpróbálni igazodni hozzá.

Szólj hozzá!

Címkék: üzleti angyal tőkebevonás induló vállalkozás portfolioblogger business angel


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr903297226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása