Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2010.10.22. 14:38 Szobonya Péter

A kockázati tőke jó dolog 2. - Gazdaságélénkítés

A kockázati tőke frissíti a testet és élénkíti az elmét is.

Na jó, azt nem. De a gazdaságot azért tényleg élénkíti.

Magyarországon, de másutt is jellegzetes probléma, hogy induló vállalkozások nem tudnak megkapaszkodni, mert nem áll rendelkezésükre forrás a tevékenység beindításához. Márpedig egy új vállalkozást beindítani nem egyszerű móka, még egy kevéssé eszközigényes iparágban sem: nincs kiépült ügyfélkör, nincsenek bejáratott értékesítés csatornák, nincsen működő szervezet, kell egy könyvelő, telephely, ügyvéd, ki tudja mennyi minden, az idő telik, a pénz fogy, és még tulajdonképpen el sem kezdtünk dolgozni. És ha még a tevékenységhez gépek, eszközök is kellenek, hát abba jobb bele sem gondolni.

Az angol nyelvű szakmai szleng 3F-nek nevezi azt a jelenséget, hogy egy teljesen kezdő vállakozás számára alapvetően három lehetőség kínálkozik az induláshoz szükséges tőke beszerzésére: barátok, család, balekok (angolul: friends, family, fools). Ez a nézőpont persze kissé sarkít, de a helyzet lényegét jól megvilágítja.

Egy egészséges szerkezetű gazdaságban a vállalkozások számára 3F korszakból a kiutat az biztosítja, hogy a továbblépéshez, a további növekedés finanszírozásához kockázati tőkebefektetőket vonnak be: előbb üzleti angyalokat, később kockázati tőkealapokat, majd ezután jöhetnek a szakmai befektetők, utána pedig irány a tőzsde - és mire észbe kaptunk, az induló vállalkozásunkból nagyvállalat lett.

Ha ebból a folyamatból néhány láncszem hiányzik, az azt eredményezi, hogy a kisvállalkozások nem, vagy csak nagyon-nagyon nehezen tudnak felnőni, és a tőke hiánya miatt nagyon sokan rekednek meg a kis- vagy középvállalati létben; olyanok is, akiknek egyébként minden adottsága meglenne arra, hogy óriási nemzetközi karriert fussanak be.

A kockázati tőkének a gazdaságélénkítő hatása tehát abban rejlik, hogy megteremti a lehetőséget a jó adottságokkal rendelkező kis- és középvállalatok számára, hogy naggyá nőjenek.

4 komment

Címkék: kockázati tőke üzleti angyal tőkebevonás induló vállalkozás gazdaságélénkítés 3f


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr102390977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

finance · http://finance.blog.hu 2010.10.25. 11:49:19

Teljesen egyetértek, hogy szüksége lenne Magyarországnak több kockázati tőke befektetésre és ambíciózus vállalkozásokra. Úgyhogy sok szerencsét a blogoláshoz, szerintem van miről írni.
De hogy egy kis vitát is bedobjak, ha már a 3F akkor Magyarországon az is probléma, hogy a 4M közül amit a befektetők megnéznek egy induló vállalkozásban (Momentum, Management, Market Size, Money) általában hiányzik a nagy piac. Ebből a szempontból könnyebb mondjuk az USA-ban.
üdv

Szobonya Péter 2010.10.25. 12:17:38

@finance: Nos, igen is meg nem is.

(Előrebocsátom, hogy ezek a 3F, 4M és társaik szerintem inkább ismeretterjesztő célokra alkalmasak, mert könnyű megjegyezni őket, viszont a helyzet tárgyilagos, komoly elemzésére általában nem - a dolgok a legritkább esetben alakulnak úgy, hogy ki lehessen őket fejezni három négy egymás mellé tett szóval, amiknek történetesen azonos a kezdőbetűjük.)

Abban igazad van, hogy Magyarország önmagában nagyon kicsi piac. Sok esetben túl kicsi ahhoz, hogy egy kizárólag a helyi piacra fókuszáló vállalkozás alkalmas legyen kockázati tőkebefektető bevonására. Az USA-ban ez elég, Magyarországon nem. Itt már induláskor kell rendelkezni legalább egy vízióval arról, hogy hogyan fog a cég a nemzetközi piacra lépni.

Szóval az általad írt probléma kétségkívül létezik, de nem hiszem hogy ez áthághatatlan akadály volna.

iamsam 2010.10.28. 12:04:27

Szerintem Magyarországnak nem feltétlen több vagy nagyobb tőkeinjekcióra lenne szüksége, hanem megfelelő humán erőforrásra, ami azt képes felszívni és használni. A kultúra nem közgazdasági fogalom, így nem kapcsolódik a blog témájához, de nem tudom figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a magyar nemzetnek egyszerűen nincs vállalkozói kultúrája. A magyar nép társadalmi öszzetételében a vállalkozói középréteg mindig is elenyésző volt, ugyanígy ma is, a 3F korszakban lévő vállalkozások aránya nemzetközi összehasonlításban igen alacsony. Egy ilyen, mondhatni "nem egészséges szerkezetű" gazdaságba miért jönne be a kockázati tőke?

Szobonya Péter 2010.10.28. 12:30:33

@iamsam: Hát ezzel nehéz vitatkozni; de szerintem nem reménytelen a helyzet. Tulajdonképpen a vállalati-vállalkozói kultúra még nem is áll olyan rosszul ahhoz képest, hogy a mostani vállalkozói körnek alág egy-két évtizede volt hogy ebbe beletanuljon -- mégpedig teljesen a nulláról, nem volt kitől példát venni, ugyanis a legutolsó, vállalkozói tapasztalatokkal rendelkező generáció a rendszerváltásig már régen kihalt.

Én abban bízom hogy ez az egészséges vállalkozói kutúra szépen kialakulgat majd, csak ez nem megy egyik pillanatról a másikra, még sok évnek kell eltelnie. A folyamatot segíthetné az iskolarendszer, de nem teszi. Nem értem miért nem oktatnak alapfokú pénzügyi ismereteket már az általános iskolától kezdve (hogyan oszd be a pénzedet, miért jó ha megtakarítasz stb.), és a közép- vagy felsőoktatásból kikerülőknek sincs halvány gőze arról, hogy hogyan kell vállalkozni.

De mégis, én alapvetően bizakodó vagyok, szerintem az egészséges vállalkozói kultúra rohamosan épül ki kis hazánkban.
süti beállítások módosítása