Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.04.26. 11:24 Szobonya Péter

Ezt a hibát ne kövesd el 2.

Ne azt ecseteld a befektetőnek, hogy mennyire szükséged van a pénzére.

A befektetőkeresés során sokan beleesnek abba a hibába, hogy azzal próbálnak érvelni, hogy ha nem kapnak pénz, akkor nagy bajba kerülnek. Ezzel az érveléssel azonnal padlóra küldték az esélyeiket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aki így érvel, az félreértette a helyzetet. A helyzet ugyanis az, hogy a befektető nem segíteni szeretne, nem oda ad, ahol nagyobb a szükség; a befektető az egy önző dög, akkor ad pénzt, ha idővel többet kaphat vissza. És oda ad, ahol a legtöbb esélyét látja annak, hogy a legtöbb pénzt kaphatja vissza. Ilyen egyszerű.

Ezért nem a lelkiismeretét célba vevő érvekkel lehet őt meggyőzni, hanem ésszerű üzleti érvekkel.

2 komment

Címkék: hibák kockázati tőke portfolioblogger befektetőkeresés ne könyörögj


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr942847093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ati50 2011.04.26. 20:53:48

Jól értem, egy bajban lévő cég is eslyes a tőkés megnyerésére, ha nem siránkozik, és jó üzleti terve van, ami tükrözi a kedvező megtérűlést a befektető számára. De ha bajban van azt valahogy nyilvánosságra kell hozza a tárgyalások során, külömben azzal bukja el a befektető részvételét, hogy simlizik! :-) Tehát befektetőhöz, olyan vállalkozás foruljon, aki képes egyedül is talpon maradni,és az üzleti tervét megvalósítani. De ebben az esetben minek a befektető? Hisz a részvételével, igaz hogy hamarabb termelhet jelentős hasznot, de ezt tudja a hitel is! Max az üzleti tervbe be kell kalkulálni a törlesztő részleteket, de ennek fejében nincs tulajdonos társ. Vagy nem jól gondolom?
Üdv Attila

Szobonya Péter 2011.04.27. 10:01:10

@ati50: Van igazság abban amit írsz, de én gy kicsit máshonnan közelíteném ezt meg:

1. Én a cikkben azt igyekeztem hangsúlyozni, hogy az a projektgazda követi a helyes stratégiát, aki a befektető egyszerű önzésére appellál, és nem az, aki a jó szívére. Ezért egy befektetőt megnyerni azzal lehet, ha azt hangsúlyozod, hogy ez neki, a befektetőnek miért lesz jó; és nem azzal, hogy neked miért lesz jó.

2. Igen, olyan cég is juthat kockázati tőkéhez, ahol tényleg nagy a baj; vannak kifejezetten olyan tőkebefektetők, akik kimondottan ilyen befektetésekre specializálódtak (Magyarországon is van egy-két ilyen). De azért ez mégsem az alapeset; az alapeset az, hogy van egy céged, egész jól elműködget, csak kicsiben; de ha tőkéhez jutna, akkor sokkal nagyobbra nőhetne.

3. Igen, a hitel az mindig egy komolyan megfontolandó alternatíva, és sokszor jobb választás mint egy tőkéstárs: mert olcsóbb, mert nincs egy társ aki mindenbe beledumálhat, és akivel osztozni kell a sikeren stb. De vannak esetek (pl. amikor a hitelezés vmilyen okból nem jöhet szóba), ahol a kockázati tőke a jobb választás.
süti beállítások módosítása