Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.07.05. 06:23 László Tóth

Ki szereti a kockázati tőkét, és kit szeret a kockázati tőke?

Like it or not.jpgA Compleo Kft. és a HÉTFA kutatóintézet közös tanulmányukban arra a kérdésre keresik a választ, hogy a hazai mikro-és kisvállalkozások közül melyek tarthatnak számot leginkább a kockázatitőke-befektetők érdeklődésére, illetve hogy mely vállalkozások lehetnek leginkább nyitottak erre a finanszírozási formára.

A kutatás érvényességét az a tény támasztja alá, hogy a magyarországi vállalkozások kockázati tőkéhez jutását nem kínálati, hanem keresleti tényezők akadályozzák. Ebben nem csak a szakemberek, de a kockázatitőke-befektetők is egyetértenek. Ilyen keresleti tényezők például: a vállalatok hiányos ismeretei a kockázatitőke-finanszírozásról, illetve hogy a tőkét bevonni szándékozó cégeknek sok esetben gyenge a versenyképességük vagy nem eléggé innovatívak, esetleg alkalmatlan a menedzsmentjük.

A legtöbb alap a következő szempontok szerint vizsgálja a cégeket: a vállalkozó személyisége, tapasztalata; a vállalkozás tulajdonságai; üzleti terv; a termék/szolgáltatás jellemzői; a piaci viszonyok, növekedési lehetőség; kiszállási lehetőségek és végül, de nem utolsó sorban a befektetés mérete. Ezek a szempontok különböző súllyal eshetnek latba, de vannak általánosítható szabályok. Például, ha van egy jó innovatív ötlet, de a menedzsment nem elégé rátermett, nincs meg a kellő képzettség, motiváció, akkor a befektetés nagy valószínűséggel nem fog megvalósulni.

A tanulmány, a rendelkezésre álló adatok és a bemutatott kiválasztási kritériumok alapján három tényezőt vett figyelembe, amelyek meghatározhatják a cég hajlandóságát, illetve esélyét a kockázatitőke-finanszírozásra. Ezek: 1. a menedzser jelleme, megbízhatósága; 2. a cég nyitottsága a kockázati tőkére; 3. a cég által esetlegesen tervezett beruházás, fejlesztés jellege.

Ezen szempontok megvizsgálása alapján, a tanulmány, és a vizsgálat legfontosabb következtetései az alábbiak:

  • Ha több tulajdonosa van a cégnek, akkor az sokkal szabálykövetőbb
  • A fiatalabbak megbízhatóbbak
  • A 10–49 főt foglalkoztató vállalkozások sokkal nyitottabbak a kockázati tőke bevonására, mint az 5–10 fős mikrovállalkozások.
  • A vállalkozások életciklusának elején és végén nő a befogadókészség a kockázati tőke iránt
  • A felsőfokú végzettség nyitottabbá teszi a cégtulajdonosokat a kockázati tőkére
  • A magasabb növekedési potenciálú vállalkozások nyitottabbak
  • A kisvállalkozások beruházásai általában alkalmasabbak a kockázati tőke számára, mint a mikrovállalkozásokéi
  • Az ipari szektorban működő vállalkozások beruházási szempontból alkalmasabbak

A részletes tanulmány elérhető itt

 

4 komment

Címkék: kutatás tanulmány vállalkozás kockázati tőke tőkebevonás portfolioblogger hétfa


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr74604221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berta_Zsolt 2012.07.08. 22:27:26

A múltkori Mesterkurzusonkon ott volt két vállalkozó. Az egyik srácnak -kis túlzással- rémálmokat okozott az a gondolat, hogy egy kockázati tőkés "lenyúlhatja" a cégét, míg a másik erre csak egy vállrándítással válaszolt: "Na és, mit veszíthetek?!"

Az egyiknek a vállalkozása a mindene, a másiknak a (mostani) cége csak egy kaland.

László Tóth 2012.07.09. 09:13:33

@Berta_Zsolt: A vállalkozók miért hiszik azt, hogy a kockázati tőkéseknek más sem jár az eszükben, mint az, hogy lenyúlják valaki cégét? Ezt meg tudja nekem valaki magyarázni?

László Tóth 2012.07.10. 11:09:25

@HáHá: Köszönöm Ágnes. A kérdésem persze inkább volt költői, de e meghívást elfogadom:D

Amúgy a tapasztalatom tényleg azt mutatja, hogy a fiatalabb cégtulajdonosok (és nem csak startupperekre kell gondolni) sokkal nyitottabbak ebben a kérdésben, és ha nem is feltétlenül ismerik a kockázati tőkét, nem utasítják azt el csípőből, és nem gondolják lenyúlásnak az egészet.
süti beállítások módosítása