Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2010.10.27. 11:59 Szobonya Péter

Üzleti angyalok vagy üzleti ördögök?

A kockázati tőkebefektetők egyik jellegzetes képviselői az üzleti angyalok, akiknek a neve az angol "business angels" kifejezésből ered. A kifejezés jótékonyságra, önzetlen segítőkészségre utal.

Szánjunk néhány gondolatot a kérdésnek, és vizsgáljuk meg, hogy az üzleti angyalok jók-e, avagy inkább gonoszak?

Először is tisztázzuk: az üzleti angyalok magánbefektetők, akik a saját pénzüket fektetik be induló vállalkozásokba. Általában gyakran olyan vállalkozásba, ami még a jó alapötleten, meg egy-két lelkes alapítón kívül az égvilágon semmit nem tudn felmutatni. Esetleg van egy érdekes találmányuk, de nemhogy prototípusra, hanem esetleg még a szabadalmaztatásra sem volt elég pénzük; attól meg fényévekre állnak, hogy az egészet egy sikeres vállalkozássá fejlesszék. Ha egy üzleti angyal egy-egy ilyen találmányba "beleszerelmesedik", adott esetben akkor is hajlandó azt megfinanszírozni, ha a benne rejlő üzleti lehetőségek még nagyon homályosan körvonalazódnak. Ezzel persze nagyot bukhat, mert ha a megérzése rossz volt, akkor a beleölt pénz elúszik. De nagyot is kaszálhat, mert ha már induláskor hitt egy üzletben, amiben akkor még senki más, és később az az üzlet tényleg beindul, akkor az eredeti részesedésének az értéke megsokszorozódik.

Szóval ők most angyalok vagy ördögök? Az alábbiak közül melyik állítás az igaz?

  1. Az üzleti angyalok jók, mert segítenek egy önmagában életképtelen üzleti ötlet megvalósításában, ehhez pénzt adnak, és ezzel lehetőséget biztosítanak a vállakozás alapítójának, hogy az élete nagy vágyát megvalósítsa, és meg is gazdagodjon belőle.
  2. Az üzleti angyalok gonoszak, mert a kispénzű feltalálók és ötletgazdák kizsákmányolására építik a saját meggazdagodásukat; rosszabbak a legrosszabb uzsorásnál: amikor bajban vagy, akkor segítenek, de cserébe a jövődet kell eladnod nekik.

Nos, akik idáig elolvasták, azoknak elárulom: egyik sem igaz. Mindkét állításnak vannak igazságmorzsáik, de a valóságot mindkettő torzítva mutatja be.

Az üzleti angyalok ugyanis nem jóságosak, de nem is gonoszak: egyszerűen önzők. Épp annyira önzők, mint a sarki pék, akinél reggelente a kiflidet veszed meg: őt sem az önzetlen segítőkészség hajtja amikor kiflit ad neked, nem egy szegény éhezőnek igyekszik a maga eszközeivel enyhíteni a kínjait, a hanem a pénzedet akarja. Ha nincs pénzed, felőle éhen is gebedhetsz. Az önzetlenség nagyon szép és elismerésre méltó dolog, az önzőség viszont stabil és kiszámítható, elég kiszámítható ahhoz, hogy egy világrendet lehessen rá építeni - most pont ilyenben élünk, kapitalizmusnak hívják.

Az üzleti angyaloktól ne várj jótékonykodást, nem annak adják a pénzüket, akinek a legnagyobb szüksége lenne rá, hanem annak, akitől a lehető legjobb hozamot remélik, a lehető legkisebb (de legalábbis belátható) kockázat mellett. És nem is gonoszak, nem akarják tönkretenni azt, aki a karmaik közé került; sőt az önzésük abban teszi őket érdekeltté, hogy a vállalkozás minél jobban menjen, mert az ő befektetésük annál többet ér.

Az üzleti angyalok önzése kiszámítható alap lehet arra, hogy a saját céljaidat is megvalósítsd.

3 komment

Címkék: önzés üzleti angyal business angel üzleti ördög


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr522402607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iamsam 2010.10.27. 16:34:08

A bankok vallalkozas finanszirozasaval es kockazatkezelesevel osszehasonlitva, miben masok az uzleti angyalok?

Szobonya Péter 2010.10.27. 16:59:33

@iamsam: Hát elég sokmindenben. Mondhatni több a különbség, mint a hasonlóság. Lehet hogy ennek a kérdésnek majd érdemes egy külön topikot szentelni, de azért most röviden röviden a kockázatvállalási hajlandóságról:

A kockázati tőke (és az üzleti angyalokra ez különösen igaz) összehasonlíthatatlanul nagyobb kockázatot hajlandó bevállalni, mint a bank. Ez a különbség annak köszönhető, hogy egy hitel esetben a bank haszna felülről korlátos, alulről pedig nem. Azaz egy adott hitelen a banknak a nyeresége a forrásköltség levonása után néhány százalék, akkor is, ha a cég közepesen teljesít, akkor is ha kiugróan; ha viszont rosszul, akkor a bank a hitelösszeg 100%-át is bebukhatja. Ebből az aránytalanságból következik, hogy a bankok a kockázatminimalizálásra hajtanak, nekik csak az a lényeg, hogy a hitelezett cég ne bukjon be -- hogy aztán csak elvegetál, vagy kiválóan fejlődik, nekik édesmindegy. Más szóval: egy rossz hitelen elúszik sok jó hitel nyeresége.

Az üzleti angyal pont fordított helyzetben van: egy sikertelen befektetés esetén elbukta az adott cégbe fektetett pénzét; de egy sikeres ügylet a befektetett pénzt megtöbbszörözi. Más szóval: egy jó befektetés elbírja több rossz befektetés veszteségét.

Ezért van, hogy az üzleti angyalok kevésbé félnek a kockázattól.

sandor2011 2011.06.25. 21:05:05

szeretném az üzleti angyalok szegitségét igénsbe venni. mik a feltételei? választ az e-mailemre kérek köszi. k.s.2006@citromail.hu
süti beállítások módosítása