Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2010.12.13. 10:22 Szobonya Péter

Az Új Széchenyi Terv és a kockázati tőke

Olvasom a hírekben, hogy az Új Széchenyi Terv a kutatás-fejlesztés finanszírozásában a korábbiaknál fokozottabban élne a kockázati tőke eszközével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ejha, gondoltam, ez aztán igen, ez jól hangzik. És ezt Imre József, az NKTH Stratégiai Főosztályának vezetője nyilatkozza, az ő neve ugyan számomra nem cseng ismerősen, de ez inkább engem minősít, a pozíciója alapján viszont kompetens nyilatkozónak tűnik.

Úgyhogy megkerestem az interneten az ÚSZT vitairatát (ill letölthető), és végigkutattam mind a 204 oldalát, hogy mit ír a kockázati tőkéről. Na jó, bevallom, nem nyálaztam át minden egyes odalt, igénybe vettem a modern technika nyújtotta lehetőségeket, amivel ez a keresés mindössze néhány másodpercig tartott. És sajnos nem tartott sokkal tovább a találatok megtekintése sem, az anyagban a "kockázati tőke" kifejezésre az alábbi helyeken találtam rá: 

Az első helyen mint a biotechnológiai akcióterv egyik eleme: 

"a magyar biotech szektor finanszírozásnak folyamatos biztosítása a kedvező befektetői környezet (kockázati tőke), valamint a pályázatok elérhetővé tétele által"

Hm-hm, egy zárójeles kifejezés egy semmitmondó mondatban. Szóval kedvező lesz a befektetői környezet, és lesznek pályázatok is. Értem. Hát ez eddig nem valami sok. Na de talán másutt.  

Másodjára a "V. Tudomány-Innováció-Növekedés" fejezetben a "Horizontális cselekvési program: irányok és hangsúlyok" pont alatt: 

"A versenyképesség javításának elengedhetetlen feltétele a szellemi tulajdonvédelmi képesség fejlesztése a gazdaság kritikus szektoraiban. A szellemitulajdon-védelmi bázisműveltség tájékozódást, pozicionálást tesz lehetővé, a verseny eszközeként funkcionál. A vállalati szellemi tulajdon értékelés és diagnózis módszere segít a tőkevonzó-képesség (pl. kockázati tőkefinanszírozás) erősítésében, pótlólagos pénzügyi befektetési források megszerzésében."

Ajjaj, ez talán még kevesebb. Már megint egy zárójel, és itt még csak egy halvány utalás sincs arra, hogy a kormánynak lenne ezzel tennivalója. Na nem baj, nézzük tovább. 

Öööö ... izé .... nincs tovább. Ez minden. 

Én elismerem, hogy a hevenyészett vizsgálatom nem alkamas a program mélységeinek vizsgálatára. El se olvastam az anyagot, akkor mit állok neki kritizálni? 

De azért úgy örültem volna egy kicsit többnek.

12 komment

Címkék: innováció kockázati tőke széchenyi terv portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr422506159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabomorvai 2010.12.13. 14:55:38

Kezd az az érzésem lenni, hogy mivel a kockázati tőke bevonása a "valami nagyon hatékony" jelentéstartalommal bír, ezért az állam szereti odavetni a dokumentumaiba - noha nincs mögötte tartalom. Ez egyrészt persze baj, mert jó lenne, ha lenne mögötte tartalom. Másrészt nagyon jó, mert ingyenreklám a kockázati tőkének - már amennyien tisztességesen végigolvassák ezeket az anyagokat. Harmadrészt: ha az állam már odafestegeti a kockázati tőkét a falra, fel lehetne ajánlani a Főosztálynak az iparági szereplők segítségét - mondjuk egy HVCA és a Főosztály által közösen szervezett konzultáció, kerekasztal-beszélgetés keretében - hogy közösen tárják fel a kockázatitőke-finanszírozás nyújtotta lehetőségeket. Szerintem lenne benne fantázia, mindenkinek jó lehetne.

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2010.12.13. 22:05:55

Igen ez kevesnek tunik. Es? Miert kell ezen csodalkozni? Ha megkerdezne valaki toled, hogy mond el mitol lesz hatekony egy napod biztos nem emlitened meg a Apple Ipad hasznalatat. Pedig meglevo technologia, tok mindenbe tud segiteni, dehat nem elterjedt es nem ismerik.

Szamomra ez a dokument segitsegert kiallt! Hallott mar a kockazati tokerol, amerikai garazssikersztorikbol tudja, hogy egy jodolog, de nem tudja kornyezetbe helyezni!

Vitazzunk ezen: A dokumentumban hova is valo a kockazati toke? Mi a szerepe?

Basszus eddig nem terveztem, de mostmar, akkor letoltom en is a doksit - bar az idezett mondatbol elore felek, hogy tipikusan erthetetlen szoveg lesz, brutal osszetett mondatokkal. Nembaj kudjunk!

Vitara fel!

Szobonya Péter 2010.12.13. 22:38:57

@pikkkli: Hogy hová való:

A főfejezeteken végigmenve

1. Gyógyíró Magyarország - Egészségipar
IGEN lásd az előző cikket kockazatitoke.blog.hu/2010/12/10/az_egeszseg_uzlet

2. Megújuló Magyarország - Zöld gazdaságfejlesztés
IGEN, az innovatív technológián alapuló energiahatékonysági projektek kockázati tőke tipikus területei

3. Otthonteremtés és lakásprogram
NEM

4. Vállalkozáfejlesztés - Üzleti környezet fejlesztés
IGEN, lásd az összes eddigi cikket ebben a blogban az induló vállalkozásokról, vállalkozásfejlesztésről

5. Tudomány - Innováció - Növekedés
IGEEEEEEN hát pont erről szól az egész, van egy találmányod, de nincs elég pénzed hogy üzletet csinálj belőle, bankhitelt nem kapsz, mi jöhet szóba: hát a kockázati tőke!

6. Foglalkoztatás
IGEN, IGEN, IGEN tudjuk hogy a legtöbb foglalkoztatottat a kis és közepes cégek tartják el, márpedig új vállalatok létrejöttében, kis cégek növekedésében mind-mind nélkülözhetetlen a kockázati tőke. A vitairat is azt írja, hogy a foglalkoztatás növekedésében kiemelt szerepet szánnak a kreatív iparágaknak, az innovációnak, a K+F-nek -- ez mind a kockázati tőke hagyományos terepe.

7. Tranzitgazdaság
Hm, nem tudom, nem jellemző.

Összességében a kitűzött célok többségének megvalósulásához a kockázati tőke látványosan hozzá tudna járulni, és ami nagyon fontos: mindezt nem az adófizetők pénzéből!!!

iamsam 2010.12.15. 01:33:37

A Terv társadalmi egyeztetése már megtörtént, a beérkezett javaslatokról összefoglaló olvasható főfejezetenként az ÚSZT honlapján. A KKV és az innovációs fejezetekhez tett javaslatok között azért szépen felmerült a kockázati tőke bevonása a vállalkozásfejlesztésben, a magvető tőke az innovációs high-tech vállalkozásoknál, valamint az ismeretterjesztés igénye minden mennyiségben. Kezdetnek szerintem nem rossz, végül is innen bármikor átterjedhet a többi ágazatra.

Január 15-én indul a program, akkor írják ki a pályázatokat, amik elvileg könnyen értelmezhetőek és gyorsak lesznek. Hát, addig már nem kell sokat várni...

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2010.12.16. 10:53:04

@iamsam:
Tehat, ha jol ertem, akkor USZT megvan, egyeztetes megtortent es most jonnek a penzek a tervek megvalositasahoz.
Akkor ez a legjobb idoszak, hogy a Peter altal emlitett 5 teruletnek segitsen ez a blog, hogy a kockazati toket (JEREMIE-t)es a SZT-et hogyan tudja jol felhasznalni egyutt

iamsam 2010.12.16. 12:08:15

Az USZT-vel kapcsolatban harom dolog fogalmazodott meg bennem.

1. Nekem egy terv attol terv, hogy vannak benne celok, azaz szamokkal kifejezett celertekek, es egy idotav, hogy mikorra szeretnenk azokat elerni. En egy darab szamot, se datumot nem latok az USZT-ben.

2. a terveket mindig elhelyezzuk egy kornyezetbe, ahol meg van millio masik terv. Es megnezzuk, azokhoz hogy kapcsolodik, hogyan erositik egymast. Ilyet sem lattam az USZT-ben, hogy az Uj Magyarorszag Fejlesztesi Tervhez hogy kapcsolodik. (Ez az a terv ami a 2007-2013-as idoszakban az EUs es hazai penzeket szabalyozza, elvileg ma a fo dokumentum Mo-n.)

3. A reszletek teljesen hianyoznak, azaz hogy milyen szervezetek palyazhatnak, mekkora nagysagu projektekkel, ki lesz a palyazat kiiroja, stb, stb... bar ha mar a keretek is homalyosak, akkor miert is varok el reszleteket...

iamsam 2010.12.16. 13:04:22

@pikkkli: Igen, hat nem tudom mennyire jonnek a penzek, mindegy. Azert a blogban en is hiszek, es remelem egyre tobben olvassak, es ezaltal gondolkodasra vagy cselekvesre osztokel...vegsosoron valami beinul.

Peter, egyebkent a Kockazati Toke Egyesulet is ugyanugy erzkeli ezt a problemat, amit te igen, tehat hogy infohiany van meg eloitelet?
Vagy az van, hogy ok ugyis minig talalnak maguknak valami befektetesre varo es alkalmas ceget aztan hogy a tobbiek nem tudnak roluk, az nem baj.

Szobonya Péter 2010.12.17. 09:36:58

@iamsam: Igen, nagyjából így, bár én úgy veszem észre, hogy mindenki eléggé el van foglalva a maga bajával, a tagok egy része most a magántőkepiacot megregulázni hivatott új EU-direktíva(AIFMD) miatt aggódik, mások a válság-tépázta porfóliócégeiket próbálják életben tartani. Én egyelőre nem nagyon látom az eltökéltséget, hogy az Egyesület hirdesse a kockázati tőkét, tájékoztassa-képezze a kis- és középvállalkozói kört, de hát most választottunk új elnököt, tavasszal meg új elnökséget fogunk, úgyhogy nemsokára meglátjuk.

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2011.01.01. 12:52:50

Emberek,

Igerethez hiven, letoltottem, kinyomtattam es elolvastam az USZT-t.

Abszolut pozitivan csalodtam: atlathato, barki szamara konnyeden olvashato, IAMSAM-mel ellentetben szerintem pont eleg celt tuz ki es a maroszamok is tokeletesen a helyen vannak; vilagosak az iranyvonalak es oszinten elolvasva es vegiggondolva kormanyzati lepesek ezek menten haladnak. Engem abszolut feldobott!

Node a bloghoz kiemelnek nehany fontos teruletet (ahol valseg a blog segithet):
- Az egeszsegipari klaszter kialakitasahoz az allam "hazai magveto tokealapot" kivan letrehozni nemzetkozi best practise es magyarorszagi helyzet figyelembevetelevel (73. oldal)

- Egybalakos vallalkozasfejlesztesi ugynokseg egysegesitese. A cel: "alkalmasnak kell lenniuk arra, hogy egy oda bemeno vallalkozona vagy vallalkozni szandekozo embernek barmely vallalkozasfejlesztesi es egyeb kerdesben jol hasznalhato segitseget nyujtson (121 oldal)

- Toke a fejleszteshez: "A kisvallalkozasok jelenleg szinte kivetel nelkul alultokesitve mukodnek - tokere es kedvezmenyes hitelre van szukseg. Vissza kell allitani a kisvallalkozi tokejuttatasi programot!" (117. oldal)

Es 3 szosszenet, ami fellelkesitett
1 - "Az uj kormany 2014-ig megvalositando celkent fogalmazza meg, hogy Magyarorszag valljek a kelet-kozep-europai regio leginkabb vallalkozasbarat orszagava" (128. oldal)

2 - "Az elso es legfontosabb lepes, hogy a vetlen kisvallalkozasokat ne sujtsa afateherrel olyan munkavegzes utan, amire a vevo nem teljesitette fizetesi kotelezettseget" 130. oldal

3 - Attekintes a megyar vallalkozasok kornyezeterol: "Nemzetkozi osszehasonlitasok szerint gazdasagunk mukodese egyre inkabb a tolunk delre es keletre fekvo orszagokehoz hasonlit" olyan szepen, politically correct modon leirja, hogy basszu balkani/orosz kornyezet fele haladunk :)

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2011.01.01. 13:17:20

@iamsam: Szerintem erre van a burokracia, hogy a toplevel terveket lebontsa alprogramokra, azokat kezdje el mukodtetni, helyi meroszamokat hozzon letre, amiket teljesitve teljesiteni tudja a "nagy" meroszamot (+1 milla munkahely; EUs szintu foglalkoztatasi rata; regioban legvallalkozas baratabb orszaga;)

Csak egy peldat kibontva:
Cel: regioban legvallalkozas baratabb orszaga 2014-re
A burokracia nezze meg, hogy ez
- mennyi adonem csokkentest igenyel
- mi az elerendo vallalat burokratikus kiadas az arbebevetel szazalekaben meroszam
- Osszesegebn hany szazalekos ado a versenykepes
- milyen versenytorzito egyensulytalansagok vannak es azok-nal mi az elerendo cel
- STB

Majd ezekre dolgozzon ki programot, allokaljon eroforrast, hozzon letre torvenyeket/folyamatokat/szabalyozasokat merje oket es tegye erte felelosse az adott burokratikus egyseg vezetoseget. A nap vegen ezek beindulnak es mennek a eredendo cel fele.
süti beállítások módosítása