Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.06.24. 14:41 Szobonya Péter

Amikor az angyalok intézményesülnek

Az üzleti angyal nagyon korai fázisban fektet be egy cégbe, amikor a vállalkozás még el sem indult; vagy még éppencsak elindult. Ilyenkor egy vállalkozásnak általában nem is kell nagyon sok pénz, pár tízmillió a legtöbb vállalkozás számára elég.

Ezek miatt az üzleti angyalok általában magánbefektetők; azaz vagyonos magánszemélyek, akik a vagyonuk egy részét úgy remélik továb gyarapítani, hogy induló cégekbe szállnak be befektetőként. Egy magánbefektetőnek általában nincs annyi pénze, hogy az intézményi befektetőkkel (tőkealapok) szemben labdába tudnának rúgni az érettebb vállalkozások piacán; meg amúgy is, egy induló vállalkozáson nincs olyan nagyon sok vizsgálgatni-elemezgetnivaló, ahhoz nem kell egy elemzőcsapatot fenntartani, egy kicsit rutinosabb üzletember viszonylag könnyen el tudja dönteni, hogy be akar-e fektetni vagy sem. Ami pedig az érem másik oldalát illeti: az intézményi befektetők általában úgy vélik, hogy nekik nem éri meg néhány tízmilliós csipcsup befektetésekkel bíbelődni.

Na eddig az elmélet. A gyakorlatnak viszont megvan az az idegesítő szokása, hogy folyton-folyvást rácáfolni igyekszik az elméletre. Most is ezen mesterkedik.

A közelmúltban megkezdte ugyanis a működését a Day One Capital , ami saját magát úgy definiálja, hogy Magyarország első bejegyzett angyal-befektetői tőkealapja. Furcsa, mi? Egy tőkealap, ami mégis szívesen bíbelődik mások által csipcsupnak tekintett néhány tízmilliós befektetésekkel. És ráadásul ezt nem zártkörű formában teszi: az alapba bárki beszállhat, a tőkejegyek nyilvánosan jegyezhetők az Equilornál.

Az ő megjelenésüket én egy nagyon jelentős mérföldkőnek tekintem a hazai kockázatitőke-piac szempontjából, aminek a jelentősége -főleg ha sikeresek is lesznek - az egész JEREMIE-programhoz mérhető. Pedig a Day One csak egyetlenegy alap, az is sokkal kevesebb pénzzel gazdálkodik, mint a nyolc JEREMIE-alap. Azért gondolom mégis nagyon jelentős fejleménynek, mert a piacnak ez a szegmense ma Magyarországon nagyon fejletlen, kialakulatlan, és mindeddig nagyon nehéz volt egy valamirevaló üzleti angyalt találni, még a legjobb üzleti ötletekhez is.

Pedig olyan ez az egész, mint egy létra: fejlett kockázatitőke-piaccal rendelkező országokban egy vállalkozás sikeres beindulásához szükséges tőkét be lehet szerezni üzleti angyaloktól; aztán ha a cég sikeresen beindult, a terjeszkedéshez-bővüléshez-növekedéshez szükséges tőkét biztosítani tudják a kockázatitőke-alapok; aztán ha nagyra nőtt, akkor jöhetnek a magántőke-alapok; később pedig mehet a cég a tőzsdére. De ha a létra valamelyik foka hiányzik, akkor a vállalkozások nagyon nehezen tudnak eljutni a felsőbb régiókba.

Márpedig Magyarországon a létra legelső foka mindeddig hiányzott; márpedig ha kicsi vagy, de a csúcsra akarsz jutni, akkor elég bosszantó, hogy már mindjárt a legelső létrafok hiányzik. És akkor választhatsz, hogy vagy örökre megmaradsz kicsinek, vagy megpróbálod átugrani a hiányzó létrafokot, annak meg könnyen pofáraesés a vége.

Szóval nagyon hiányoztak az aktív üzleti angyalok, és örülök hogy végre kezdenek mocorogni, és nagyon remélem hogy a Day One üzletileg is sikeres lesz, és fellendül végre a piacnak ez a szegmense is. Erre egyelőre minden esélyük megvan: erős húzónevek a csapatban; profi honlap, érthetően felépítve, és mosolygós arcokkal; és erős médiajelenlét, hírek, újságcikkek tömkelege. És lám, most én is róluk írok.

Szólj hozzá!

Címkék: üzleti angyal tőkebevonás induló vállalkozás day one portfolioblogger jeremie program


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr483006008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása