Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.07.14. 10:21 Szobonya Péter

Hasszán ben Omar átka

Ráth-Végh Istvánnak "A könyv komédiája" c. zseniális történelmi anekdotagyűjteményében olvastam az alábbi jópofa sztorit:

Hasszán ben Omar, egy kelet-afrikai falu vénje, szappant rendelt a Becker, Schultz és társa hamburgi cégtől. Valamilyen okból a cég nem szállította le a szappant, mire az öreg Hasszán emígy méltatlankodott: 

"Tisztelt úr, miért nem küldted el a megrendelt szappant? Azt hiszed talán, az én pénzem nem jó?

Légy átkozott, Becker, Schultz és társa; sáskák falják fel a kukoricádat; csecse-légy csípje meg a teheneidet, amiért nem akarsz nekem szappant küldeni.

Alázatos szolgád, Hasszán ben Omar"

Tegnap meghívott előadóként tartottam egy előadást az MTA Atommagkutató intézeténél,az Európai Unió FLAME programjának keretében szervezett rendezvényen. Ennek a FLAME programnak az a célja, hogy az anyagudományok terén érdekelt kutatóintézeteket és szakmai szervezeteket arra ösztönözze, hogy a kutatási eredményeiket piacra vigyék; és ne elégedjenek meg a tudományos sikerekkel, hanem azokat igyekezzenek üzleti sikerekké is konvertálni.

Az előadásom során elmondtam egy másik, a fentihez témájában hasonló anekdotát; azaz nem is annyira anekdota, mint inkább egy jópofa mondás. Átkok ugyanis nemcsak a szappanüzletben vannak, hanem a kockázati tőke piacán is. Magát az mondást én Makra Zsolttól, a Docler Investments vezetőjétől hallottam, és már pontosan nem emlékszem, de kb. így szól: 

Mi az a legszörnyűbb dolog egy kockázati tőke projekt kapcsán, amitől a befektetők a leginkább rettegnek?

 

Hát a feltaláló.

Azért tetszik nekem ez a mondás, mert valós és nagyon is súlyos problémáról szól; persze túlzóan, sarkosan, de ettől lesz vicces. A vicc mögött meghúzódó alapprobléma az, amikor a feltaláló azt gondolja, hogy ő az üzlethez is ért, és üzleti kérdésekben is maga akar mindent eldönteni. Pedig az üzlet egy szakma: ha valakinek van hozzá tehetsége, megtanulta, és sokat gyakorolta az életben is, akkor lehet sikeres üzletember; de attól hogy valakinek valami máshoz (pl. az elmélyült kutatómunkához) van tehetsége, attól még nem biztos hogy az üzlethez is ért. Akkor jobban teszi ha ezt a dolgot inkább szakemberekre bízza, mert kontárkodással nagyobb pusztítást tud csnálni, mint a Hasszán ben Omar átkában szereplő sáskajárás és cecelégy együttvéve.

Szólj hozzá!

Címkék: rendezvény feltaláló makra zsolt docler portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr183065350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása