Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.12.20. 16:56 László Tóth

Így érvelj a kockázati tőkésnek!

Nemrég olvastam egy érdekes összefoglalót amiben azt taglalták, hogy miként győzzünk meg az első találkozáskor a kockázati tőkést arról, hogy a mi projektünkbe fektessen be. Na jó, egyetlen találkozás erre lehet hogy nem lesz elég; mindenesetre ezek a tippek segíthetnek, hogy egy pozitív benyomást tégy a befektetőkre.  A következő tippek nem vezetnek automatikusan sikerre, de sokat segíthetnek a befektetők érdeklődésének felkeltésében.

  1. A projekt személyes bemutatása során ne beszélj túl sokat! Nem a szavak száma alapján fogsz pénzt kapni. Engedd a befektetőket kérdezni, és kezdjetek el beszélgetni.
  2. Légy kíváncsi, és legyen képzelőerőd! Sokkal jobb ez, mint egy jól begyakorolt és megalkotott prezentáció.
  3. Ne "fontoskodj"! Sokkal jobban szeretnek a befektetők a projektedről hallani, mint arról, hogy mikor találkoztál például Obamával.
  4. Magyarázz úgy, hogy akár egy 9 éves is megértse mit akarsz mondani! A vevőid nagy része sem géniusz lesz.
  5. Ne menj egy befektetőhöz úgy, hogy azt se tudod mire kellene pontosan a pénzük! Legyen egy konkrét célod, amire pénzt szeretnél kérni. Hidd el, fogsz kapni, ha jó az ötleted.
  6. Ne vedd magad túl komolyan! Add önmagad és mosolyogj is néha. Sokkal jobb ez, mint befásult öltönyös emberek látványa.
  7. Védd meg a feltételezéseid! Nem baj, ha azt mondod, hogy a terméked három hónapon belül 11 millió ember fogja megvenni, de tudd észérvekkel és racionális számokkal alátámasztani az állításod.
  8. Kerüld a grandiózus és hihetetlen kijelentéseket! Ilyen lehet például, hogy nincs konkurenciád, vagy hogy ki fogod a Facebook-ot ütni a nyeregből.
  9. Mondd el a projekt buktatóit is! A befektetőket ez is érdekli, hisz kockáztatják a pénzüket, és tudni akarják milyen veszélyek rejlenek a projektedben.
  10. Kezd az elején a projekt bemutatását! Hónapok óta foglalkozhatsz az ötleteddel mielőtt bárkinek is prezentálod. Ők először fogják hallani a dolgot, így ne kezd a közepén a mesélést. 
  11. Ragyogjon a szenvedély az arcodon! Ahogy a kockázati tőkések mondják: "a szenvedély vezet, a pénz követi".

 

8 komment

Címkék: tőkebevonás portfolioblogger befektetőkeresés


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr583472005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Abrash1965 2011.12.20. 21:51:09

új vagyok itt, konkrétam mekkora összegről írsz?
egy konferencián a jelen lévő kockázati tőkések kb egymillió euróra lőtték be az ingerküszöböt, csak ezért kérdem.
Alatta ugye van az üzleti angyalok kategóriája. AZ általam ismert kockázati tőkéske inkább komplett céget vesznek meg és javítanak fel, majd megtervezik és végrehajtják az exitet 3-5x árfolyamon.
Csak akkor ez a poszt azért olyan mellé célzott.

Szegedi Szilveszter 2011.12.20. 22:03:41

@Abrash1965: Igen, kb egy mill. EUR az ingerküszöb egy VC-nél.

Egyébként jó összefoglalás a poszt, de az "ötlet" szó az 5. pontban szivenütött. Amíg az ég kék és a madarak szárnyon közlekednek és Mo. egy gyenge gazdaságú ország, tehát amíg a világ a világ, egy VC nem fog adni egy ötletre soha egy fillért sem. Ha van kész termék / szolg. ami bizonyított a piacán, növekvő bevételek vannak és skálázhatóan növekedés is látszik a dologban akkor esetleg. De egy ötletre soha-soha, egy ötletre még egy angyal is szinte esélytelen.

Abrash1965 2011.12.20. 22:18:24

Ráadásul, a konkrét konferencián (ahol nem volt keresnivalóm, csak szándékosan rosszul pozicionálta a szervező), a hightech űberinnovatív projectre a példa a papírbili volt.
Ami azt is bizonyítja, hogy néha meg is kell dugni a kockázati tőkést a tahitótfalu-budaörs tengelyen.

Szegedi Szilveszter 2011.12.21. 10:09:43

@Abrash1965: A papírbili egy VC befektetésre abszolút esélyes termék. Lehet, hogy nem tűnik óriási innovációnak, de hatalmas ötlet van mögötte aminek jelentős piaca van. El is jutott már ha jól tudom a wallmart polcaira is ami nagy dolog.

Szobonya Péter 2011.12.21. 10:12:49

@Szokatlan Vállalkozások Blog Admin: A papírbili mint VC befektetés, hát ez óriási! De ezt nem duplavével írják?

Szegedi Szilveszter 2011.12.21. 13:29:33

@Szobonya Péter: Miért, tök sikeres volt amikor legutóbb hallottam róla. Kapott is befektetést, lehet, hogy még nem VC, de kapott.

valdeal.com/inventions/success-stories/paper-potty itt tudom, hogy pénzt és kapcsolatokat is kapott. Sőt most olvasom itt, hogy licensing deal-ig jutott, akkor már nem is kell VC :)

Sokan megmosolyogják, pedig nagy piaca van és piacképes.

Szobonya Péter 2011.12.21. 13:57:07

@Szokatlan Vállalkozások Blog Admin: Félreértesz; a papírbili szerintem is tök jó buli ... (hehehe), és én csak a VC kontra WC kontra bili összefüggésében próbáltam egy furmányos szójátékot elröppenteni.

És ami a szójátékot illeti, hát az meg külön tetszik, hogy a bilit meg angolul meg potty-nak hívják, hát hiszen ennek a szónak magyarul is van értelme! és a témakörtől nem is nagyon áll távol! Lehet hogy megtaláltuk az ősi angol-magyar nyelvrokonság cáfolhatatlan bizonyítékát.

Szegedi Szilveszter 2011.12.21. 15:47:41

@Szobonya Péter: jah, ok, azt hittem nem értesz egyet, hogy jó a termék. de tényleg az, minden WC álma egy ilyen jó BuLI, a sok sok SZAR befektetési lehetőség után, végre valami amivel nem kell SZAROZNI, egyből mehet a piacra, és szarrá keressük magunkat. befejeztem. Üdv -A
süti beállítások módosítása