Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.03.06. 13:45 László Tóth

2 nap múlva Startup Underground! Nézzük kik indulnak a versenyen!

A március 8-i konferencia délelőtti startup versenyébe a jelentkező 63 nevezés közül a következő 8 startup jutott be: Basewalk, Dimeboard, Dunascope, Ingrido, Karma, Magyar Czider, Optoforce és a Remagine. Gratulálunk nekik! Hogy a többieknek milyen lehetőségeik vannak, arról, és még további érdekességekről, többet olvashattok együttműködő partnerünk, az Insider Blog cikkében. (Jah igen, a két blog "főszerkesztői" a rendezvényen is előadnak.) De mi most foglalkozzunk az indulókkal!

Viszonylag csekély számú IT csapat került a versenybe idén

Meglepő módon, az IT és Online szektort "csak" 3 startup képviseli. Egyik ilyen az Ingrido startup, mely online platformon nyújt website építő szolgáltatást. A szolgáltatás képes más kisvállalkozások honlapját egy szerkesztő felület segítségével létrehozni. (Nem akarok értetlen lenni, de ilyenek szolgáltatások már vannak, pl.: vix.com. Vagy ezt én látom rosszul? Igazából érdekelne, és majd erre kifejezetten figyelek is, hogy ez az alkalmazás miben más a többitől? Valamint, hogy miként lesz az alkalmazásból üzleti modell, és bevétel?)

Az IT-szektort két látványos megoldás képviseli a versenyen. Egyik Basewalk startup Taskfit megoldása, amely egyszerű munkaerő nyilvántartást tesz lehetővé akár a kisvállalkozások részére. A mindennapi működés során használható projektvezető eszköz nyújt. (Lehet megint velem van a baj, de ez is olyan ismerősen cseng nekem. Projektirányítási rendszerek már szintén vannak a piacon. Ez miben jobb a többinél? Mindenesetre a startup honlapját megtekintve azt lehet látni, hogy már pár hónapja működik az alkalmazás. Mindenképpen érdekes kérdés, hogy eddig milyenek a visszajelzések, tapasztalatok, hány vásárlója van a szolgáltatásnak, stb. Valamint nekem nem tiszta az sem, hogy milyen piacra szánják - magyar vagy nemzetközi? Szembetűnő, hogy bár magyar nyelvű az oldal, a blogon angol nyelvű bejegyzések is találhatók.)

A másik kifinomult IT-megoldás a Karma Platform, amelyet az IT iparágban már számos sikeres üzleti szoftvert szállító Anton Kovach, újonnan alakul startup-ja készít. Anton nem hiába szerzett hírnevet az IT-iparágban, most is valami teljesen progresszív szoftveres alkalmazás eszközzel állt elő. Kíváncsian várjuk a prezentációt – és reméljük Antonék röviden elmagyarázzák, hogy mit jelent az “agilis szoftverfejlesztés”… (:D Erre én is kíváncsi leszek:D)

anton-300x171_1.png

Hagyományos iparágak a versenyen (Pedig a Széchenyi tőkealapot nem is láttam a támogatók között, akik kifejezetten a hagyományos iparágakba fektetnek...)

Tavaly a 40 nevezésből csupán 2 pályamű származott a hagyományos iparágból: az egyik a későbbi közönség díjas és azóta kockázati tőkét elnyerő, LAOKOON mozgó szövet, a másik pedig egy eldobható ún. öko-kuka találmány volt. Idén a pályázatok harmada, csaknem 20 startup ilyen, hagyományos iparági platformról indult.
Ez örvendetes, hiszen itthon is mutatja azt a trendet, amely alapján a startup világot immár nem csak a hightech innovációk jelenthetik és nem  csak az unalomig emlegetett mobilos szektor adja. (Egyébként is sok mobilos startup számára sajnos nem ismert az a piaci tény, hogy bizony az applikációt a legnehezebb manapság a kockázati tőke piacon sikerre vinni.)

Ezek közül a döntőbe jutott a DIMEBOARD, rugalmas digitális interaktív tábla, valamint az izgalmas robotikai újításokat tartalmazó, 3 dimenziós erőmérő, az OPTOFORCE. Az alapelv mindenesetre elgondolkoztató és látványos. (Ezután a kérdés már csak az, hogy üzletileg is sikeresek lehetnek-e? Csak ne a magyarországi iskolákat próbálják meg a startup-ok megcélozni.:D Bocsánat, nekem egyből a gimnázium és a fizika órák jutottak eszembe.)

Izgalmasnak ígérkezik, három fiatal lány, Linda-Orsolya-Katalin italgyártó üzemének elképzelése. Persze a Magyar Czider startup alapító gráciái még nem sejtik, hogy hamarosan, ha beindítják – a londoni út ihletéséből született – almabor termelését, akár hatalmas palackozó üzemet is kell építeniük, és ehhez rengeteg tőke szükséges… No de ne rohanjunk ennyire előre! (Vagy megállapodnak egy sörgyárral... Bár most is jön a kérdés, hogy inna-e almabort a magyar? Vagy ha a magyar nem, akkor ki? És oda mennyiért lehetne emelkedő üzemanyag árak mellett úgy exportálni, hogy az megérje?) Egyelőre nézzük meg majd a döntőben a prezentációjukat és ha hoznak az új nedűből, akkor kóstoljuk meg egyből a helyszínen. (Apropó: lányok, lehet majd mintát kóstolni?)

A DUNASCOPE startup nevezését inkább elolvasom a pályaműből: “Automatikus ivóvízminőség biztosító berendezés mikrobiológiai szennyezések detektálására” Nos, igen ez szépen hangzik – csak értsünk valamit majd az előadásból. (:D)

Végül a döntőbe jutott REMARGINE eszközök segítségével csökkenthető az elektromos áramfogyasztásunk – ugye ez már így kimondva is érdekfeszítőnek tűnik! Mindenesetre a pályázatok elbírálóit, nemcsak az ötlet, hanem az üzleti prezentáció kidolgozottsága is elnyerte. Ebben volt a legszofisztikáltabb exit-stratégia – ezt ajánljuk másoknak is tanulmányozni, ez általában kimaradt a prezentációkból.(Hát igen, erre nem sokan szoktak gondolni. Pedig ez is elég lényeges szempont, főleg egy kockázati tőke befektetőnek. Ide is teszem a képet, amit a SUU'12 oldaláról szedtem.)

remargine-300x207_1.png

Statisztikai összegzés

A márc. 4. éjféli határidőig 63 pályamunkát kaptunk. A négytagú pályázati bíráló bizottság nehéz helyzetben volt, hiszen magas szintű volt a pályázatok minősége. A pályamunkák kétharmada az informatikai, internetes vagy mobilos startup volt, a maradvány harmadrész pedig hagyományos iparágakból került ki. Az informatikai pályázatok meghatározó része, azaz 22 db pályamű internetes  vagy közösségi médiával kapcsolatos startup volt. További nyolc mobilos applikációt, és 11 db informatikai megoldást kaptunk (lásd pályázatok 30 %-a). A maradék harmad rész anyagtechnológiai (2 db), eszközzel és géppel kapcsolatos találmány (10 db), illetve egyéb ötlet (8db) volt.

Forrás: SUU sajtóközlemény (Kivéve a dőlt betűs részek, mert azok az én megjegyzéseim voltak.)

Szólj hozzá!

Címkék: startup 2012 induló vállalkozás portfolioblogger suu


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr364292615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása