Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.06.20. 13:48 Szobonya Péter

Egy nap alatt egy tyúk - kis JEREMIE számtan

Hen sitting on eggs on top of the goats wool

Van egy borzasztóan egyszerű fejtörő(nek álcázott vicces kérdés), ami kiválóan alkalmas arra, hogy nagyobb gyerekek zavarba hozzanak vele kisiskolásokat, aztán jól kinevessék őket. Én még kisiskolásként találkoztam vele, engem is kinevettek, amikor elkezdtem rajta gondolkodni, aztán -- ilyen az emberi természet -- én is feldobtam a kérdést nálam kicsit fiatalabb gyerekeknek, hogy a saját kinevettetésem miatti bosszútól fűtve én is jól kinevessem őket.

Ez a kérdés így szól:

"Ha egy nap alatt egy tyúk egy tojást tojik, akkor hány nap alatt hány tyúk hány tojást tojik?"

 

Ez a kérdés, illetve a hozzá kapcsolódó személyes gyerekkori emlékeim jutottak eszembe a minap, amikor egy szűkebb társaságban a közelmúltban kiírt JEREMIE 2 pályázat magvető alprogramjáról beszélgettünk. Mint már mindenki tudja, aki egy kicsit is követi a kockázati tőke piac fejleményeit, nemrég megjelent az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok, közkeletű nevén a JEREMIE 2 program kiírása. A programnak van egy úgynevezett magvető alprogramja, amelynek keretében összesen 4 új magvető tőkealap létrehozására lehet pályázni. A létrejövendő magvető alapok darabonként 1,5 milliárd Ft állami hozzájárulást kaphatnak, ami a tőkealap legfeljebb 70%-át teheti majd ki; a további 30%-ot magánbefektetői forrásból kell mellé tenni. Így ezek a magvető tőkealapok egyenként minimum 2,15 milliárd Ft-ot fektethetnek be. Elvileg a magánbefektetői rész lehet ennél magasabb is, ami az elbírálásnál is előnyt jelent, de a korábbi JEREMIE program eredményeit látva az a valószínű, hogy az alapok többsége vagy mindegyike ennél az alsó határnál fog megmaradni.

Szóval lesz itt 4 db, egyenként 2,15 milliárd forintos magvető tőkealap, az összesen kb. 8,6 milliárd Ft összes magvető tőke. Kérdés, hogy ezek végül mekkora pezsgést fognak hozni a hazai kockázati tőke piac alsó szegmensében?

Néhány további szám: a fenti összeg befektetésére a létrehozandó magvetőknek legfeljebb 3-3,5 év áll rendelkezésére, feltéve, hogy még az idén ősszel megkezdhetik a tevékenységüket; ugyanis 2015. végéig kell a befektetéseket megtenni (pontosabban a befektetési döntéseket meghozni; ütemezett tranzakciók esetében a tényleges folyósítások részben ez után is történhetnek). A befektetéseknek van egy összeghatára: évente egy adott projektbe max. 150.000 EUR, azaz jelenlegi árfolyamon számolva kábé 45 millió Ft fektethető; ami egy év elteltével legfeljebb egy alkalommal megismételhető.

Na elő a papírt-ceruzát-számológépet-excelt, vagy ki mit használ, egy gyors számolás, osztok-szorzok, és pont hasonló eredményre jutok, mint Zsembery Levente a minapi írásában:

  • ha mindegyik tőkealap a minimális magánbefektetői hányaddal jön létre,
  • ha minden megvalósuló tranzakció pontosan a maximális összegű lesz,
  • ha minden egyes megvalósuló befektetést egy év múlva követ mégegy, ugyancsak maximális összegű második befektetés,

akkor összesen 95 db befektetésnek kell megvalósulnia 2015. végéig. De ha a fenti, végletekig kifeszített forgatókönyv helyett a reálisabb, valószínűbb számokkal kalkulálunk (az átlagos tranzakcióméret mondjuk 45 helyett csak 38 millió lesz, továbbá ezeket legfeljebb minden második esetben fogja újabb befektetés követni egy év múlva), akkor a szükséges befektetések száma 150 db.

Ez azt jelenti, hogy ha a program beindul, akkor a következő években valószínűleg kb. 150 darab magvető, korai fázisú projektnek kell tőkére találni.

Egy kicsit továbbszámolva: nem járunk messze az igazságtól (sőt, szerintem ez egy nagyon óvatos becslés), ha azt feltételezzük, hogy egy tőkealap 10 érdemben megvizsgált projektből 1 befektetést valósít meg. Ebből az is következik, hogy a létrehozandó 4 db JEREMIE magvető tőkealapnak a rendelkezésére álló 3,5 év alatt összesen kb. 1500 db projektet kell érdemben megvizsgálnia.

Naponta átlag több mint egyet.

Ez több, mint amennyit egy tyúk tojni tud.

1 komment

Címkék: számtan portfolioblogger jeremie jeremie 2


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr724600376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2012.06.20. 15:25:14

Futószalag, formanyomtatvány, de még inkább ismerősök tippjei. És ha csak a munkanapokat számoljuk, akkor 3 év alatt pontosan napi 2 projektet kell kielemezni. Igaz 4 cégnek, tehát cégenként csak kétnaponta egy projekt. De mindenképpen érdekes időknek néz ez ki annak, aki belevág.
süti beállítások módosítása