Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2014.02.24. 17:01 Szobonya Péter

A premoney - postmoney trükk

Ha a cégedbe egy befektető 25 millió Ft-ot befektetve 25% üzletrészt szerez, akkor mennyi üzletrészt szerezne ugyanez a befektető, ha a 25 millió Ft helyett 50 millió Ft-ot fektetne be?

50%-ot? Egyes fiam, leülhetsz. 

cégértékelés.jpg

Ez egy közkeletű tévedés, amibe könnyű beleesni. Aki így számol, az nem veszi figyelembe a premoney-postmoney trükköt. A befektetés utáni üzletrész-arányok meghatározásánál ugyanis mindig abból kell kiindulni, hogy: 

  1. mennyit ér a cég a befektetés előtt, ez a pre-money érték
  2. mennyit tesz bele a befektető
  3. a kettő összege a cég befektetés utáni értéke, a post-money érték

Ha ugyanis 25 millió befektetésével 25%-os tulajdonossá válhat a befektető a cégedben, akkor az azt jelenti, hogy a cég befektetés előtti (pre-money) értéke 75 millió Ft volt, amihez 25 millió befektetői pénzt hozzátéve lesz egy 100 milliót érő (post-money) közös cégünk.

De ha ehhez a 75 milliós premoney értékű cégbe a befektető történetesen nem 25 milliót, hanem 50 milliót fektetne be, akkor lenne egy 125 millió Ft post-money értékű cégünk, amiből a befektetőé 50 millió (40%), az alapítóké pedig 75 millió Ft (60%). 

Ne hagyjátok magatokat átverni, báránykáim, az üzletrész-arányoknál mindig a premoney-postmoney számításból induljatok ki!

3 komment

Címkék: buktatók portfolioblogger cégértékelés pre-money post-money


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr935830933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panasonic1 2014.02.25. 07:43:50

Szerintem ez attól függ, hogy tőkeeemeléssel (új részvény kibocsátás), vagy már létező üzletrész vásárlással szerez tulajdonrészt a kockázati befektető. Vagy tévedek?

Szobonya Péter 2014.02.25. 09:06:07

@panasonic1: Hát persze, ez mind-mind a tőkeemeléssel történő befektetésre vonatkozik, a részesedésvásárlásra nem. A kockázati tőke tranzakcióknál egyébként a részesedésvásárlás nem jellemző, szinte egyáltalán nincs is ilyen, ez inkább az érettebb cégekre szakosodott magántőke(private equity)-befektetéseknél gyakori.

Validálj 2014.02.25. 20:39:25

Ez az alap Venture capital method, de ha a felhígulsát is figyelembe vesszük módosulnak az értékek, fontos odafigyelnie a befektetőnek a megtartásra, ha számítunk következő körös befektetésekre...
süti beállítások módosítása