Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.01.06. 08:26 László Tóth

Mire lehet számítani 2012-ben Magyarországon a kockázati tőke világában?

Hát, jó kérdés:D Mozgalmas év lesz, az biztos. Miért is? Többek között, mert biztosan lesznek befektetések, új JEREMIE program indulhat és talán az első JEREMIE exitek is megtörténhetnek. Na, de nézzük részletesen a dolgokat.

2010 tavasza és 2011 szeptembere között körülbelül 9 milliárd forint értékben helyeztek ki tőkét a JEREMIE Programban részt vevő kockázati tőkealap-kezelők, összesen 40 vállalkozásba. Ez a szám biztosan nem fog csökkenni 2012-ben sem. Ez köszönhető annak, hogy a legoptimistább becslések szerint is, a JEREMIE programban nyertes 8 kockázati tőkealap kihelyezhető, 40 milliárd forintnyi tőkéjének csupán 35%-a talált gazdára eddig. 2013-ra azonban az összes tőkéjüket be kell fektetniük különböző vállalkozásokba. Elvileg, ha ezt nem teszik meg, akkor valamilyen "büntetésre" számíthatnak, viszont arról még senki nem beszélt, hogy ez pontosan mit takar magában.

A JEREMIE program 2009-ben indult, és a befektetések 3-5 éves időtartamra szólnak. 2012-ben így már az első exitekre is számíthatunk, bár ezt nem lehet biztosra venni. Az biztos, hogy amilyen hamar csak tudnak, a befektetők is szeretnék felfuttatni és eladni cégeiket. Már csak azért is, mert a következő években minden tőkealapnak el kell adnia a cégekben szerzett tulajdonrészét, hiszen az alapok zárt végűek és csak 10 évre szólnak. A részesedésük abban a 40 vállalkozásban, amibe az utóbbi időben fektettek, 3-5 év múlva eladók lesznek. Mivel ezek közel egy időben futnak ki, így komoly verseny alakulhat ki a piacon a tulajdonrészek eladási körül, ami alacsonyan tarthatja az árakat. Ezért is érheti még minél korábban vásárlót találni egyes üzletrészekre. Az üzletrészek eladását tovább nehezíti az a tény is, hogy globálisan csökkent a felvásárlások és fúziók volumene.

Amire azonban nagyon sokan várnak, befektetők és vállalkozások is, az új JEREMIE kockázati tőke program. Erről már mi is írtunk korábban. Közel 20 milliárd forint értékben érkezhet tőke, melyek már olyan, kisebb vállalkozásokba is befektethetnek, amibe a JEREMIE program első körének nyertesei nem.  Már 2009-ben is 18-an szerették volna elnyerni a JEREMIE program első körét, így a második körben is komoly érdeklődésre és versenyre lehet számítani. A Figyelő hetilap megemlíti az érdeklődők között például Csányi Sándort vagy a Talentis csoportot is. Hogy a pályázati kiírásra mikor fog sor kerülni, arról pontos dátumot még nem lehet tudni, de nagy valószínűséggel a tavaszra várható. Döntésre pedig előre láthatóan az év második felében számíthatunk.

Azt persze csak félve teszem hozzá, hogy ahhoz, hogy a kockázati tőke befektetés sikertörténet lehessen a magyar gazdaságban sok minden kell. Tőke, mondjuk az van. Ígéretes vállalkozások, ez is van. És hát a gazdasági nyugalom....

Szólj hozzá!

Címkék: 2012 kockázati tőke portfolioblogger jeremie program


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr33514391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása