Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2010.11.28. 09:19 Szobonya Péter

A Kukacos Alma projekt

Mitől lehet rossz egy projekt? Ha szebbnek mutatja magát mint amilyen a valóságban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy ügyfelem kérdezte a minap, hogy van bizonyos gond a céggel; ezt már az elején közöljük a befektetővel, vagy várjuk meg amíg a tárgyalások előrehaladnak, és majd egy alkalmas időpontban előhozakodunk vele? Egyértelműen és a leghatározottabban azt javasoltam neki, hogy a problémákról, kockázatokról a tárgyalások legelején tájékoztatni kell a befektetőket.

Egy befektetői tárgyalás sikere vagy kudarca mindenekelőtt a hitelességen dől el. Ha a befektetőnek bármikor az a leghalványabb benyomása keletkezik, hogy nem látszunk teljesen nyílt lapokkal, akkor soha nem fog befektetni, bármennyire jó is a projekt, bármennyire ígéretesek a számok, bármennyire talpraesett a menedzsment.

4 komment

Címkék: befektetés kockázati tőke befektető buktatók tőkebevonás befektetőkeresés kukacos alma


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr62478299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.B. 2010.12.07. 11:38:36

nehéz a hiteles magatartást elvárni a gazdaság egyes egységeitől, ha a válságkörnyezet (hitelesség deficit), vagy a működést szabályozó gazdaságpolitika se ezt sugározza...

Szobonya Péter 2010.12.08. 11:04:58

@J.B.: Hát igen, ez kétségtelen. És az is kétségtelen, hogy a kormányzati kommunikációban időnként tapasztalható kapkodás a felkészületlen ötletelés látszatát keltheti a polgárokban és a külföldi befektetőkben egyaránt, és finoman szólva tényleg nem a hitelességet sugározza.

De hát mit tehetnénk? Ülünk a seggünkön még néhány évig, bízunk abban hogy a kommunikáció jobbá válik, a kapkodás szépen elmúlik, aztán 2014-ben lehet ismét dönteni arról, hogy melyik a jobb, ez vagy amaz.

J.B. 2010.12.08. 11:10:37

csak sajnos így telik el az élet. Nem lehetne addig is csinálni valamit? Pl. úgy összerakni a működését a kockázati tőke programnak -lévén európai finanszírozású-, hogy a magyar politika a lehető legminimálisabban hathasson rá? Persze nem tudom meg lehet-e ezt csinálni.
Talán akkor, ha olyan projekteket támogatnak, amelyek nemzetközi színtérre termelni kívánó vállalatokat érintenek.

Szobonya Péter 2010.12.08. 11:36:04

@J.B.: Ha a Jeremie programra érted: ez már egyrészt lejárt lemez, a pályázatot lezárták, a pénzeket (legalábbis egy részét) a nyertesek már le is hívták, néhány befektetés is történt. Fut a program, ennek utólag belenyúlni a feltételrendszerébe egyrészt nem volna túl ..... hm .... elegáns; másrészt nem is biztos hogy szükséges.

Hogy a nyertesek kiválasztása mennyire történt szakmai vagy politikai alapon, erről lehet vitatkozni; lehet hogy vannak politikai kedvezményezettek is, de kétségkívül jutott a forrásból a független profi befektetőknek is, egyébként ez utóbbiak állnak a legjobban a programban. Van egy jó összefoglaló nyertes Jeremie-alapokról a www.compleo-consulting.hu/tudastar.html oldalon található kockázati tőke tudástárban, szerintem tök jó (én csináltam, azért merem ilyen bátran dicsérni), innen ki lehet szemezgetni az alapokról ezt-azt, személyi összefonodásokat, miegymást.

De ezen túlmenően, az egyes befektetői döntésekre a politikának már nincsen ráhatása, a meghatározott feltételrendszeren belül az alapkezelő teljesen önállóan dönt, hogy milyen cégbe, milyen feltételekkel száll bele. Szerintem ez program egyik erőssége, ez biztosítja, hogy a pénz ne válhasson a politika prédájává.
süti beállítások módosítása