Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2010.12.10. 10:00 Szobonya Péter

Az egészség üzlet

A minap volt a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület közgyűlése, ahol a tagok egyebek mellett megválasztották az Egyesület új elnökét. Ezen a rendezvényen volt alkalmam beszélgetni néhány JEREMIE-alap vezetőivel, és más befektetőkkel. Az egyik felmerült téma az volt, hogy melyik JEREMIE-alap milyen iparágakra fókuszál elsősorban.

Nos a nem túl meglepő egybehangzó vélemény az volt, hogy ezek az alapok nem szűkítik le a saját mozgásterüket egy-egy iparágra, hanem inkább a mindenevő stratégiát választják: iparágtól függetlenül ahol ígéretes üzletet látnak, abba befektetnek.

Ez valóban logikusnak tűnik: nem olyan nagy ez a magyar piac (pláne hogy a JEREMIE-alapok tevékenysége Magyarországn belül is földrajzilag korlátozva van), és most a nyolc JEREMIE-alap megjelenésével hirtelen elég nagy lett a tülekedés, úgyhogy ha valaki még iparágilag is önkéntesen bekorlátozná a saját tevékenységét, az elég nagy baklövés lenne.

De azért persze önkéntelenül is kialakulnak valami irányvonalak, a DBH Investment például az egészségügyi befektetésekre esküszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A DBH Investment eddig ismertté vált két JEREMIE-befektetése közül az egyik (Nanoform Magyarország Kft.) egy gyógyszer-technológiai cég, a másik (Proinvest Hungary Kft.) fogorvosi eszközöket fejleszt. Berecz József, a DBH Investment ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ők továbbra is nagy potenciált látnak az egészségügyi befektetésben, egyebek mellett szívesen beszállnának olyan cégekbe is, amik az egészségügyi ellátás különféle egységeinek privatizálásával jönnek létre.

Az egészség üzlet, és álszent aki úgy tesz, mintha ez egy önzetlen jószolgálati misszió lenne. Pénzből élnek a kórházak, pénzből élnek az orvosok, nincs ezen semmi szégyellnivaló. Ma Magyarországon ingyenesnek hazudott egészségügyet tart fenn az állam, és ennek több a hátránya mint az előnye, innen fakad a magyar egészségügy minden nyűgje és baja.

Én nem azt mondom, hogy akinek nincs rá pénze azt dobják ki a kórházból -- nem, az ilyen emberek mögé álljon oda az állam, a rászorulók helyett fizessenek az adófizetők, senki ne maradhasson ellátatlanul. De aki nem rászoruló, az fizessen az ellátásért. Fizessen, és a pénzéért cserébe várja el, hogy a nővérke kedves legyen, hogy a váróterem otthonos legyen, hogy az orvos ne fogadjon orvoslátogatókat a rendelési idő alatt amíg odakint sorban állnak a betegek, és a kórházak ne tartsanak fenn teljesen fölösleges kihasználatlan kapacitásokat az egyik osztályon, míg a másik részlegen fél év a várólista.

Szólj hozzá!

Címkék: üzlet egészség dbh jeremie


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr72505432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása