Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.04.03. 23:21 Molnár Szabolcs

Ismerjük meg!

Ahogyan az alapok, úgy a kockázati tőkekezelők is nagyban különbözhetnek. Ne feledjük, hogy megegyezés estén 3-5 éven keresztül kell majd hogy velük együtt működjünk, így nem mindegy, hogy ki is azok, akikkel majd együtt kell dolgozzunk.

A kockázati tőketársasággal való megegyezés nem csak százalékokról és összegekről szól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy induló vállalkozásba a vállalkozó több éven át tartó, iszonyatosan munkát, pénzt és energiát fektet bele. Amikor már kezd olyan állapotba érni, hogy ideje lenne tőkét bevonni, nagyon nem mindegy neki, hogy kit enged be a vállalkozásába.

A kockázati tőkésre úgy kell tekintenünk, mint egy partnerre, aki ezután a vállalkozásunk életének a része lesz. Ezért érdemes nekünk, akik szeretnének befektetőt bevonni a vállalkozásukba, utána nézni, hogy az adott alapkezelő jó partnerünk lesz-e a vállalkozásunk felépítésében? 

Mégis hogyan?


Például érdemes megnézni a portfóliójukat. Milyen cégek vannak benne? Azok, hogyan teljesítettek? Érdemes olyan társaságot választanunk, akiknek már van tapasztalatuk azokon a piacokon ahova mi is el szeretnénk jutni.

Érdemes olyan cégek vezetőivel is találkozni, akik már sikeresen vontak be kockázati tőkét. Így, első kézből tudunk információkat szerezni erről a befektetési konstrukcióról, a befektetés utáni időszakról, azaz az együttműködésről. Az sem elhanyagolható, hogy így a konkrét alapkezelőről is információkat szerezhetünk, arról, hogy milyen elvárásaik vannak, milyen velük együttműködni, milyen problémák merültek fel velük.

Példaként lehetne említeni az Intellio kft.-t akik már sokadik sikeres tőkebevonáson vannak túl. Induláskor, a cég alapítója, Princz Adorján, mielőtt felvette a kapcsolatot a Primus Capitallal, két másik befektetővel is tárgyalt. Végül egyikkel sem született megállapodás, mert nem voltak megfelelőek a befektetők. Ezután találkozott Bruckner Zoltánnal, a Primus Capital ügyvezetőjével, akivel végül szerződést kötöttek. Ebből is lehet látni, hogy nekünk, mint vállalkozónak és ötletgazdának is meg kell vizsgálnunk a leendő befektetőt, és ha kell, nemet kell mondani.

Személy szerint több kockázati tőketársaság vezetőjével is találkoztam, és volt olyan, akin érződött, hogy tényleg keresik a jó projekteket, tehetséges vállalkozókat, akik mellé be tudnak szállni, hogy egy tök jó vállalkozást futtassanak fel.
De volt olyan is akivel miközben tárgyaltam, megfagyott benne a vér is, és eszem ágába se jutna akármilyen ajánlatot is elfogadni tőlük, és hagyni, hogy bármilyen közük is legyen az én cégemhez.

Amire ki akarok lyukadni, hogy nem kell megegyezni egy kockázati tőketársasággal csak a pénz miatt. Mert ha nem fog tudni a vállalkozó és a befektető megfelelő módon együttműködni...akkor bizony csúnya bukás és sírás lesz a vége.

Szólj hozzá!

Címkék: kockázati tőke befektető primus alapkezelő mások írták buktatók intellio portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr692797562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása