Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.09.26. 10:15 László Tóth

Mostohatestvérek - pályázati pénz és kockázati tőke

A közelmúltban a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (Hungarian Investment and Trade Agency – HITA) által szervezett pályázatírói szemináriumon vettem részt. Na de mit is keres ott egy magamfajta junior kockázati tőke tanácsadó? Álljon itt erre egy kis magyarázat.

A vállalkozások többségének életében elérkezik az a pont, amikor valami miatt plusz pénzhez kell jutniuk. Erre több lehetőség is kínálkozhat. Bizonyos esetekben lehet ilyen megoldás például a pályázati források igénybevétele, más esetekben esetekben a bankhitel, vagy éppenséggel a kockázati tőke. Ha a vállalkozás bővülni szeretne (új telephelyet szeretne létrehozni) akkor a hitel vagy a pályázat jöhet számításba megoldásként. Ha viszont viszont valami egészen új dologba akar belevágni, mondjuk be szeretne szállni az űrtechnológiai fejlesztésekbe, akkor erre inkább lehet a kockázati tőke a megoldás. Azonban élesen elkülöníteni a pénzügyi forrásokat nem lehet. Sokszor előfordul olyan eset, hogy ezeket a lehetőségeket egy időben használja fel egy cég. Például egy adott vállalkozás pályázati pénzekből és kockázati tőkebefektetésből teremti elő a szükséges forrásokat új terméke fejlesztésére és gyártására. Tipikus eset erre mondjuk egy szabadalmaztatott új termék gyártása és piacra dobása pl. az egészségiparban.
 
És itt jön a képbe a korábban említett esemény. Bár a kiírásban pályázatírói szeminárium szerepelt, a délelőtt folyamán sok szó esett a vállalkozások pénzügyi helyzetét segítő lehetőségekről. Ami a legmeglepőbb volt számomra, hogy az előadók közül Garamvölgyi Balázs, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgató-helyettese, külön kitért a kockázati tőkére, mint lehetséges tőkeforrásra. Hangsúlyozta természetesen, hogy ez csak bizonyos vállalkozásformák esetében lehet jó választás. A hallgatóságnak is világos lett, hogy egy családi gazdaság soha az életben nem fog kockázati tőkét bevonni a vállalkozásba (hacsak épp nem arról van szó, hogy olyan kukoricafajtát kísérleteztek ki, amit kétszer lehet betakarítani egy évben). Viszont érdekes lehet ez a megoldás, mondjuk két programozó srácnak, akiknek van egy innovatív ötletük, de ezen kívül semmijük, csak a józan eszük és mondjuk még egy pár tornacipőjük.
 
A szemináriumon találkozhattak a pályázatírók a kockázati tőke fogalmával, amiről eddig csak hallottak, de sok esetben nem tudtak. Ezután, ha megkeresik őket, mondjuk egy olyan kérdéssel, hogy a fejlesztéshez szükséges pénzt honnan lehetne előteremteni, akkor eszükbe juthat a kockázati tőke. Persze csak bizonyos esetekben, és bizonyos fenntartásokkal. De mivel tudják, hogy ilyen tanácsadó cégek is vannak, akkor kikérhetik a véleményüket a vállalkozás kockázati tőke bevonásának lehetőségeivel kapcsolatban. Két olyan terület ez, amiben szerintem eddig kihasználatlan lehetőségek lappangnak. Ha az innovatív cégek szinkronba tudják hozni ezt a két lehetőséget, nagy előnyükre válhat, és újabb kínálkozó lehetőségekre találhatnak. 
 

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat kockázati tőke tőkebevonás portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr33242939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása