Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.11.17. 18:13 László Tóth

Újabb vállakozások kaphatnak kockázati tőkét

Az elmúlt időszakban a startup-ok és az induló vállalkozások környékén is megbolydult a kockázati tőke világa. Hogy ez miben is nyilvánul meg, és ennek mik a jelei, arról a következő időszakban fogunk a Kockázati Tőke Blogon bővebben írni. Most azonban álljon itt egy lehetséges ok a magyarázatra: Egyre biztosabbnak tűnik, hogy hamarosan elindulnak az új JEREMIE kockázati tőke programok.

Ez a következőket jelenti:

  • A hírekben elsősorban 20 milliárd forintról olvashatunk, amint új kockázati tőke-befektetésekre lehet költeni. Ez az összeg azonban magasabb lehet, mivel 6 milliárd forintot magánbefektetőktől vár az állam.
  • Két program lesz, amely két külön szektort próbál megcélozni. Ezek: Közös Magvető Alap és a Közös Növekedési Alap.
  • A Közös Magvető Alap elsősorban seed tőkét jelent. Tehát olyan cégek, startupok pályázhatnak rá, amelyek kevesebb, mint 3 éve alakultak, és a bevételeik nem haladják meg az évenkénti 200 millió forintot. Ezen alap maximum 150 ezer euró értékben helyezhet ki tőkét egy vállalkozásba.
  • A Közös Növekedési Alapoknál azon cégek jelentkezhetnek tőkéért, akik évente maximum 5 milliárd bevétellel rendelkeznek, és nem több, mint 5 éve alapították. Itt jóval magasabb összeget lehet kapni, összesen akár 6 millió eurót 2015 végéig, évi 1,5 millió eurós lebontásban (de évente nem kaphat adott cég 1,5 millió euró többet).
  • Várhatóan 10 alapkezelő jelentkezését várják az NFÜ-nél. Három nagy alap egyenként 4,5 milliárd forintos, három 3 milliárd forintos, a maradék négy pedig 2-2 illetve 1-1 milliárdos (vagy egyenként 1,5 milliárd forintos) lehet. Egyes források szerint 2, mások szerint 4 darab magvető alapra lehet majd pályázatot beadni. Természetesen a legkisebb összegű alapok lesznek a magvető alapok. A jelenlegi 8 alapkezelő azonban csak a 4 kisebb alapra pályázhat majd, a nagyobbakat csak az újak kaphatják meg.

Ennyit a tényekről. És akkor most gondolkodjunk egy kicsit. Az, hogy ez a befektetés mennyire hiányzott már Magyarországon, azt a Day One Capital megjelenése is indikátorként jelezte. Kicsit olyan érzésem van most, hogy az állam követi a piacot. A Day One-nak kicsit több mint 400 millió forintot sikerült összeszednie, világválság, és mindenféle gazdasági negatív előrejelzés ellenére (komoly teljesítmény szerintem, és sok sikert nekik). Mindenki örült nekik, hogy van végre egy olyan alap, ami az ígéretes kicsiket karolhatja fel, hogy párból akár ígéretes nagy válhasson.

A korábbi alapok a meglévő vállalkozásoknak, vagy az ígéretes és már piaci bevezetésre váró ötleteknek kínáltak nagy lehetőséget. Ezzel az új JEREMIE programmal azonban elképzelésem szerint a kisebb vállalkozások, és a kidolgozás alatt álló projektek is nagy lökést kaphatnak. Teljesen új résztvevőket, és egy teljesen új befektetői hozzáállást is lehet majd tapasztalni.

Reméljük a vállalkozások hozzáállása is követi majd ezt a trendet. Itt egy óriási lehetőségük, hogy fejlődjenek. Ehhez csak a megfelelő módon kell viszonyulni. Fel kell nőni a feladathoz. Igenis időt, energiát és forrásokat kell allokálni egy üzleti elképzelés végiggondolásához vagy éppen az üzleti tervek összeállításához és megírásához. Jól össze kell rakni a vállalkozást, hogy egy adott ötletből legyen is valami, és ne csak a fiók mélyén porosodjon.

Erre ígéretes kezdeményezések is vannak, amiknek a kibontakozását érdeklődéssel figyelem jómagam is.  Ilyen például a Colabs, Walley Connect vagy a KIBU. Ők kifejezetten innovatív ötleteket, embereket, vállalkozásokat keresnek, menedzselnek. Érdekesek, és szimpatikusak. Ők azok, akik szintén megteremthetnek egy olyan vállalati kultúrát, amire itthon szükség lehet.

De erről legközelebb...

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: kockázati tőke gazdaságélénkítés portfolioblogger jeremie jeremie program


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr173387270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása