Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.12.10. 15:35 Szobonya Péter

Az idő értéke

A minap egy sör mellett beszélgettem egy tőketársaság egyik vezetőjével, aki nagyon szemléletesen adta elő az idő pénzértékére vonatkozó személyes nézeteit. Ezt mondta:

Egyszer beszélgettem egy projektgazdával, szóba került, hogy ki hová fog menni nyaralni, azt mondja ő Spanyolországba. Kérdeztem, hogy mivel utazik, azt felelte kocsival. Akkor döntöttem el, hogy ide nem fogunk befektetni.

Mondom, a beszélgetés egy sör mellett történt, tehát nem kell minden szavát véresen komolyan venni. De ennyi tanulságot érdemes megfogadni: a befektetők számára az idő pénz. És nem csak a közmondás filozófiai értelmében, hanem a leghétköznapibb módon, pengő forintokban, vagy ropogós dollárokban mérhető, konkrét, számszerűsíthető érték.

Ezt minden projektgazdának fontos megértenie.

7 komment

Címkék: befektető portfolioblogger idő pénz


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr693449064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.12.11. 12:05:48

Tudom, hogy csak jelképes a sztori, de ha komolyan veszem, ebből nem derül ki az, hogy miért megy autóval. Ha útközben megnéz érdekes látnivalókat, akkor elképzelhető, hogy a gyorsabb megoldást választotta, hiszen az útba ejthető látnivalók repülővel külön-külön meglátogatása több időbe telne. Ebből nekem az jön le, hogy aki ebből ilyen egyértelmű következtetést vont le, egyáltalán nem okos, mert az idő csak egyetlen tényező. Pl. lehet hogy egy gyorsan elkészült projekt, rosszabb, mint egy lassan befejezett, amennyiben előbbinél silány az eredmény.

wanekus 2011.12.11. 14:20:48

@Zabalint: Lehet, hogy okos a befektető, csak nem volt elég ideje végoggondolni :-)

pjotr_75 2011.12.11. 18:01:15

Nekem is az jött le elsőre, hogy a befektető megint potenciálisan felszínes dolgok alapján dönt, dehát ugye a sok pénz még nem jelent sok észt is.
Ez tipikus példája a
"Mindent vizsgáljunk meg alaposan, de szigorúan csak egy szempont alapján."
-Akár a projektgazda szemszíne alapján is dnthetne ilyen alapon.

Szobonya Péter 2011.12.12. 10:01:23

@pjotr@gportal.hu: @Zabalint: Uraim (v. Hölgyeim), attól tartok, hogy a mondanivalómat nem sikerült elég érthetően tálalnom. Ez egy nagyon leegyszerűsítő kis írásocska arról, hogy az idő pénz, és erre a kockázati tőkések különösen érzékenyek. Erre egy konkrét beszélgetésemet hoztam fel példának, ami már eleve a kérdést leegyszerűsítve tárgyalta, és én az eredeti beszélgetést méginkább leegyszerűsítve tálaltam fel a nyájas olvasóközönségnek. De ebből az esetből nem következik az, hogy:

1. a kockázati tőkések kizárólag ezen egyetlen szempont alapján döntenének

2. tehát a kockázati tőkebefektetők mind tökhülyék, ennyi erővel ki is sorsolhatnák hogy hová fektetnek be, és hová nem

Nem, a helyzet természetesen ettől lényegesen bonyolultabb. Az viszont kétségtelen, hogy a befektető döntését sokszor nagyon erősen befolyásolják a szubjektív szempontok, benyomások; erről itt írtam is egy kicsit bővebben.
kockazatitoke.blog.hu/2011/11/22/bejegyzes_url_cime_754

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2011.12.12. 10:17:00

Hat nem tudom, ki hogy van vele, de nekem kifejezetten tetszett az iras. Erzehetoen leegyszerusitett es sarkitott szituacio, de hat ettol jon ki elesen a tanulsag. Ami nekem a kovetkezo: Ebben az uzletben van egy jo adag szubjektivitas, ugyanis keves objektiv adat all rendelkezesre. Ennek fenyeben ez a szubjektiv resz doentoen befolyasolja az uzletemenetet.

Ha valaki nekem azt mondja, hogy Spanyolorszagba kocsival megy nyaralni - barmennyire is egyszerusites - nekem az jon le, hogy az o ideje kevesebbet er, mint a repjegy. Most oszonten, akkor hogy varjam el, hogy a cege tobbszorosere nojon az o vezetese alatt?

Abrash1965 2011.12.20. 21:57:55

ok, ilyen marhától meg pénz nem kéne, minek egy beépített ellenség :)

mi van, ha én a) szeretek vezetni és lelazít b) körbeautózom spanyolországot, és heppem a saját autó? Bestye kapitalistája meg azt hiszi, hogy belém is csak olyan kevés fantázia szorult, mint belé, hogy repcsivel a szállodába, és koktélozás a parton. c) bár a benzin át kapcsán ez egyre okafogyottabb. De van olyan, hogy olcsóbb autózni, mint egy későn foglalt repjegy ára. Szóval egy za kapitalista síkhülye a példában.

Szobonya Péter 2011.12.21. 10:19:42

@Abrash1965: Hát pont ez a szép benne: nemcsak a befektető figyeli árgus szemekkel, hogy neki szimpatikus ember-e, hanem a projektgazda is ugyanezt lesi a befektetőn. És ha úgy érzed, nem szívesen dolgoznál együtt vele a következő években, akkor ne hívd be. Az ugyanis olyan lenne mint egy rossz házasság; kivéve hogy házasságot állítólag néha szerelemből is szoktak kötni, a tőkebefektetés meg mindig érdekből történik.
süti beállítások módosítása