Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.03.21. 13:02 László Tóth

A Docler Investments is indul a JEREMIE II pályázaton

makra-zsolt_IMG_7034.jpg2012 első hónapjaiban a kockázati és magántőke befektetési piac a Docler Investments befektetéseitől visszhangzott. Január elején a Társaság felvásárolta a Netlock Kft-t, múlt héten pedig az ISVH Kft-t. Makra Zsoltot a Docler Investments ügyvezetőjét kérdeztük a Netlock Kft. felvásárlásáról, valamint a Társaság jövőbeni terveiről.


Kockázati tőke blog: Hogyan zajlott a Netlock Kft. felvásárlási folyamata? Mennyi idő telt el a társaság megkeresésétől kezdve a tranzakció megvalósulásáig?

Makra Zsolt: A megismerkedés és a tranzakció zárása között összesen nyolc hónap telt el. Az ajánlati szakaszba viszonylag gyorsan, két hónap alatt eljutottunk. Ezt követően azonban eljött a nyár és két hónap kiesett a szabadságok és a pénzügyi tervek eladóoldali finomítása miatt. Szeptember közepétől ismét felgyorsultak a tárgyalások és december közepén sikerült aláírni a tranzakciós dokumentumokat.

Kockázati tőke blog: Mi szólt a NetLock-ba történő befektetés mellett? Mi volt az a kulcsmomentum, amivel a cég meg tudta győzni a Docler Investmentet?

Makra Zsolt: A cég régóta beszállítója a Docler Csoport több tagvállalatának, így a termékeiket, szolgáltatásukat jól ismertük. A Netlock egy magas szintű technológiát fejlesztő társaság, egy dinamikusan bővülő réspiacon működik, ahol piacvezető. Eddigi eredményessége és növekedési potenciálja vonzó számunkra és jelentős szinergiát látunk a cégcsoport egyes tagjai és a Netlock között.

Kockázati tőke blog: Mennyi tőkét fektetett a Docler Investments a NetLock Kft-be?

Makra Zsolt: A vételárat nem hoztuk nyilvánosságra, de azt elmondhatom, hogy a teljes felvásárlás értéke százmilliós nagyságrendű.

Kockázati tőke blog: Többségi tulajdonosként milyen szerepet vállal a Docler Investments a NetLock Kft. mindennapi életében, ügyvezetésében, döntéshozatalában?

Makra Zsolt: A Netlock teljes felvásárlására fokozatosan, több lépcsőben kerül sor. A jelenlegi menedzsment részben tulajdonos is a cégben, ezért közös érdekünk, hogy a társaság folyamatosan kiemelkedő eredményességgel működjön, a felvásárlási struktúrát is ennek megfelelően alakítottuk ki. A menedzsment a helyén maradt, széleskörű önállósággal rendelkezik az operatív jellegű cégvezetésben. A stratégiai döntéshozatalban és néhány inkább operatív jellegű kérdés eldöntésében a Docler Investments is részt vesz.

Kockázati tőke blog: További befektetéseket is terveztek a közeljövőben?

Makra Zsolt: A Docler Investments a piaci visszajelzések szerint jelenleg az egyik legaktívabb privát szereplője a magántőke-piacnak, így kérdésedre egyértelmű igen a válaszom. Független vállalati kockázati tőke-befektetési társaság vagyunk, befektetési politikánk a célvállalatok fejlettsége és iparága tekintetében is a diverzifikációra épül. A korai fázisú piaci szegmensben 100-400 millió Ft-ot kívánunk befektetni főleg, de nem kizárólag technológiai cégekbe, amelyekben dinamikus növekedési lehetőséget látunk. Itt preferált területek az IT, internet és mobil technológiák területe. A növekedési fázisban lévő vagy már érett cégek közül azokat preferáljuk, amelyek stabil piaci pozícióval rendelkeznek vagy a versenytársaktól „védett” piaci fülkében dolgoznak, erősen profitabilisak, és még van bennük növekedési lehetőség. Az általunk keresett cégek közös jellemzője, hogy sikerre éhes, tapasztalt és kiforrott menedzsmenttel rendelkeznek, tulajdonosi hátterük rendezett és transzparensek. Versenyelőnyünk a többi befektetővel, köztük a Jeremie alapokkal szemben, hogy rugalmas és lapos a döntési struktúránk, kivásárlást és befektetést egyaránt végzünk, az exit-kényszer helyett a tartós együttműködés is opció lehet számunkra, ill. nem kötnek minket életszerűtlen EU-s korlátozások.

Kockázati tőke blog: Tervezitek, hogy indultok az újabb JEREMIE pályázaton?

Makra Zsolt: Igen, ennek érdekében megalapítottuk alapkezelőnket Valor Capital Zrt. néven, melynek hatósági engedélyeztetését most végezzük. Úgy érezzük, hogy jelenlegi tevékenységünket segítené és jól kiegészítené egy állami-privát befektetői hátterű alap. Mi eddig is befektetéseket és felvásárlásokat végeztünk, a jövőben is ezt tervezzük, transzparensen működünk, csapatunk fiatalos, motivált és összeszokott, kiforrott stratégiával rendelkezünk, ezért hiszünk abban, hogy felelősen és professzionálisan tudnánk egy Jeremie típusú alapot kezelni. Értékbe fektetünk szlogenünket komolyan véve hivatásunk az, hogy a jövő sikeres cégeit finanszírozzuk, amelyekre „felnőve” az egész ország büszke lehet és amelynek sikeréből nemcsak mi, hanem az ország is profitálhat.

 

Kedves Zsolt, köszönjük a válaszaid, és további sok sikert kívánunk számotokra a JEREMIE II pályázathoz is! Mi szurkolunk nektek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú 2012 docler portfolioblogger jeremie program


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr424330485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása