Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.04.06. 10:34 László Tóth

Mikor keressünk meg egy kockázati tőkebefektetőt?

A kockázati tőke befektető-keresési folyamat sikerességének legalapvetőbb kérdése az, hogy mibe is fektet be egy kockázati tőkés. Itt most elsősorban nem iparágra gondolok, vagy olyan feltételekre, mint például, hogy milyen az üzleti terv, milyen a piac, stb. Mindezt elemezni kell, átgondolni, megtervezni, majd üzleti tervet írni, stb. Ezeket szerintem mindenki átgondolja párszor, mielőtt elkezdene befektetőt keresni. De mit érdemes még átgondolni, mire érdemes még odafigyelni?

  • Legyen többed egy ötletnél! Nagyon som embernek van ötlete, ráadásul nagyon jó ötlete. Nos, ha csak ezzel rendelkezik valaki, akkor még ne kezdjen el befektetőt keresni! A SUU’12-n a Noispot egyik alapítója, Márai László, épp ennek a fontosságáról beszélt. Ők mielőtt 100 millió forint körüli befektetést kaptak volna, rendelkeztek egy jó ötlettel. De ezzel még nem kezdtek el befektetőket megkeresni! Súlyos hónapokat töltöttek a prototípus kifejlesztésével, hogy bebizonyítják, működik a dolog, használható, és alkalmazható.
  • Tudd, hogy miként csinálsz pénzt! Nem elég az, ha egy hihetetlenül jó dolgod van, abból bizony pénzt is kell tudni csinálni. Ha nem tudsz, akkor nem fognak beléd fektetni. Miért nem? Hát a válasz pofonegyszerű: a befektetők pénzt szeretnének. Ráadásul sokat. Ha nem tudod ezt nekik garantálni, akkor ne vesztegesd a saját idődet sem!
  • Legyen egy csapat! Igen, csapat. Nem tudsz egyedül intézni mindent, még csak egy céget sem vezetni. Nem beszélve a kivitelezésről, a befektetés után megsokszorozódó feladatok elvégzéséről, stb.statisztika.jpg
  • Légy talpraesett és tökös! Elcsépelt mondás, de a befektetők emberekbe fektetnek! Annak fognak tőkét adni, akiről tudják, vagy elhiszik, hogy ha jönnek az akadályok, amiket nem lehet átugrani, akkor képes lesz megkerüli azokat. Vagy ha mégis elesne, akkor feláll, leporolja magát és továbbmegy!
  • Ne félj a „házasságtól”! Ha valaki kockázati tőkebefektetést kap, az olyan, mint egy házasság. Ezután társak, tulajdonostársak lesznek a felek, együtt jóban és rosszban. A lényeges döntéseket együtt kell meghozniuk. El kell fogadni, hogy ezután valaki akár bele is szólhat a cég életébe. Ha erre még nem vagy felkészülve, akkor nem érdemes erőltetni a dolgot. Nem fog működni.
  • Légy hajlandó az „elválásra”! Ha sikerült az együttélés, ha nem, egy idő után elválnak a befektető és a projektgazda útjai. Ekkor bizony a közös vagyon, a cég, felosztásra kerül, a „házassági szerződésben” megszabott feltételek alapján. És a befektető bizony nem szeretné majd megtartani a saját részét, hanem eladni. Mégpedig annak, aki a legtöbbet adja érte.

Szólj hozzá!

Címkék: 2012 kockázati tőke portfolioblogger befektetőkeresés


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr94367224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása