Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2012.05.22. 20:52 Szobonya Péter

Kockázati tőke javaslatcsomag a kormánynak

hvca.jpgMa délelőtt volt egy sajtótájékoztató, ahol a hazai kockázatitőke-piaci szereplőket összefogó Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület, amit az angol nevének (Hungarian Venture Capital Association) rövidítése alapján közkeletűen HVCA-nak szokás hívni, bemutatta a kormányzat részére készített javaslatcsomagját. A javaslatcsomagban összesen 21 pontban tesznek javaslatokat arra, hogy hogyan lehetne felpezsdíteni a kockázati tőke hazai piacát.

A javaslatok alapvetően három téma köré csoportosulnak:

  1. A befektetők, alapkezelők és a portfólióvállalatok versenyképességét segítő adózási javaslatok
  2. Az innovatív vállalkozások támogatására létrehozandó Üzleti Inkubátor Programra vonatkozó javaslatok
  3. A kockázati tőkealapok és alapkezelők tevékenységét meghatározó jogi keretrendszerre vonatkozó javaslatok.

Nekem volt szerencsém megismerni ezeket; összességében korrekt, ésszerű, tisztességes javaslatokról van szó. Személyes véleményem szerint a harmadik javaslatcsomagnak a legnagyobb az esélye a relatíve gyors gyakorlati megvalósulásnak, ugyanis itt jogi egyszerűsítésekről, a jelenlegi szabályozásban meglévő ellentmondások feloldásáról, rég értelmét vesztett előírások megszüntetéséről van szó. Ami kormányzati szemszögből nézve a legfontosabb: ezeknek a megoldása nem kerül pénzbe.

A másik két javaslatcsomagnál más a helyzet. Az adózási javaslatok értelemszerűen általában adókedvezményeket javasolnak: a vállalati befektetőknél elérhető adókedvezmények kiterjesztése a magánbefektetőkre, adókiegyenlítés lehetővé tétele, munkaerő-piaci járulék alóli mentesség, továbbá az EU-ban már ismert, de a hazai jogrendbe még nem bevezetett "fiatal innovatív vállalkozások"-ra vonatkozó különleges elbírálás. 

Nehéz elképzelni, hogy a kormányzat, ami (összességében nagyon helyesen) minden forintot igyekszik megfogni, pont most látná itt az alkalmas pillanatot, hogy ilyen adókedvezményekkel támogassa ezt a piacot.

Az Üzleti Inkubátor Program az egész programcsomag számomra legizgalmasabb része. Én magam is pedzegetek már egy ideje valami hasonlót, valami jól kitalált, működőképes modell kialakítását az egyetemi és más kutatóintézeti találmányok üzleti hasznosítását célzó, alapvetően a magvető tőkebefektetésre, és a korai életszakaszban a vállalkozások menedzsmentjére. Ez a HVCA-javaslat állami visszatérítendő támogatásokra apellál, amivel nemcsak az a gond, hogy az államnak nincs pénze (felhasználásra váró EU-források azért még csak-csak akadnak), de az is, hogy ezek az állami támogatások olyan gyakran félre tudják vinni a jobb sorsra érdemes elképzeléseket! Rossz látni, amikor egy egyébként tök jó ügy azért fut zátonyra, mert állami támogatást kap, és az ügy gazdáinak minden erejét arra kell koncentrálni, hogy a támogatás feltételéül szabott, sokszor borzasztóan ésszerűtlen feltételeknek mindenben meg tudjanak felelni -- és a végén könnyen elsikkad az eredeti cél.

Én nem mondom, hogy egy ilyen egyébként kifejezetten üdvözlendő célra ne lenne érdemes EU-s és állami forrásokat áldozni; de igen, nagyon is. De azért csak óvatosan!

2 komment

Címkék: kockázati tőke vállalkozásfejlesztés portfolioblogger hvca magyar kockázati és magántőke egyesület


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr884531977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berta_Zsolt 2012.05.22. 22:27:07

Alapvetően tévút a gyorsan fejlődő kreatív és innovatív vállalkozásokra ráerőltetni egy állami támogatási rendszer béklyóit. Az csak egyik hátránya, hogy a menedzsmentet leköti az adminisztráció, a másik -súlyosabb, mondhatni "rendszerszintű" - hátrány, hogy innentől kezdve nem a piaci innováció, hanem az állami támogatási rendszernek való megfelelés lesz a vállalkozások drivere. Márpedig az nem VÁLLALKOZÁS, hanem csak járadékvadászat.

Szobonya Péter 2012.05.23. 22:34:10

@Berta_Zsolt: Hát persze, igazad van. De azért egy induló vállalkozásnak, akinek borzasztó filléres gondjai vannak, és a napi túlélésért küzd, egyensúlyozva a megmaradás és az enyészet közötti keskeny mezsgyén -- azért óriási lehet a kísértés, ha valaki (az állam) egy kis ingyenpénzt ígér.
süti beállítások módosítása